Recepty Hovädzie na burgundský spôsob s mrkvou a pečenými zemiakmi

Suroviny

1 kg hovädzej nožiny
8 plátkov slaniny (nahrubo nakrájanej)
2 PL polohrubej múky
½ ČL soli
1 čl mletého čierneho korenia
1 cibuľa
2 mrkvy
4 strúčiky cesnaku (prelisované)
3 poháre červeného vína
2 poháre hovädzieho vývaru
PL paradajkového pretlaku
2 bobkové listy
1 hrsť tymiánu
½ kg zemiakov
1 PL mletej červenej papriky
3 vetvičky rozmarínu
2 PL slnečnicového oleja

Postup

1

Na panvici osmažíme hrubé plátky slaniny a počkáme, kým nesčervenejú. Preložíme ich na tanier.

2

Hovädzie mäso ochutíme soľou a čiernym korením, obalíme v múke a položíme na rozohriatu panvicu s olivovým olejom. Z každej strany smažíme asi 5 minút a odstavíme.

3

Mrkvu nakrájanú na kolieska a cibuľu na väčšie kocky vložíme do veľkého liatinového hrnca s olivovým olejom, smažíme približne 5 minút, pridáme cesnak, víno, zeleninový vývar, paradajkový pretlak, bobkový list a čerstvý tymian. Následne pridáme orestovanú a na kocky nakrájanú slaninu a hovädzinu. Všetko prikryjeme. Dusíme na miernom plameni asi 2 hodiny. Občas premiešame.

4

Zemiaky ošúpeme, nakrájame na štvrtiny, vložíme do misky s dvoma lyžicami oleja, pridáme vetvičky rozmarínu, lyžičku čierneho korenia a lyžičku sladkej papriky. Uložíme na plech vyložený papierom na pečenie a pečieme v rúre rozohriatej na 190 °C asi 25 minút. Podávame s mäsom, hustou omáčkou a zeleninou. Ozdobíme tymianom.

Vytlačiť stránku
Zdieľať recept