Recepty Grilovaná zeleninová misa s tromi druhmi dipu

Suroviny

2 cukety
2 červené cibule
2 červené papriky
2 zelené papriky
1 lyžica limetky (len šťava)
olivový olej
štvorfarebné korenie
soľ
2 baklažány
Cesnakový dip
8 strúčikov cesnaku
1 téglik kyslej smotany
čierne korenie
soľ
Jogurtový dip s mletou paprikou
120 g bieleho jogurtu
1 lyžica kečupu
3 lyžice majonézy
mletá červená paprika
worčestrová omáčka (podľa chuti)
čierne korenie
Paradajkový dip
300 g paradajkového pretlaku
1 čili paprička
1 cibuľa
1 lyžica hnedého cukru
1 štipka mletej škorice
1 strúčik cesnaku
soľ
čierne korenie
olivový olej

Popis

Baklažán a cuketu nakrájame na kolieska a osolíme. Len čo sa zelenina zbaví prebytočnej vody, utrieme ju papierovými obrúskami. Papriky očistíme a zbavíme semiačok. Nakrájame ich na širšie plátky. Cibuľu ošúpeme a nakrájame na kolieska. Skôr ako začneme grilovať zeleninu, pripravíme si tri druhy dipov. Začneme s cesnakovým dipom. Strúčiky cesnaku grilujeme, kým nebudú mäkké a nezískajú zlatohnedú farbu. Necháme ich vychladnúť a očistíme šupku. Obsah roztlačíme vidličkou a zmiešame s kyslou smotanou. Ochutíme soľou a čiernym korením. Jogurtový dip je na prípravu jednoduchší a rýchlejší. Biely jogurt zmiešame s majonézou a kečupom. Podľa chuti pridáme worcesterskú omáčku, sladkú papriku a čierne korenie. Nakoniec si pripravíme paradajkový dip. Cibuľu ošúpeme a nakrájame najemno. Papriku zbavíme jadierok a nakrájame na kocky. Na rozpálenej panvici osmažíme cibuľu s papričkou a pridáme paradajkové pyré, lisovaný cesnak, cukor, škoricu a podľa chuti osolíme aj okoreníme. Krátko povaríme. Omáčku potom ešte rozmixujeme ponorným mixérom dohladka. Potom si v ďalšej miske zmiešame trochu olivového oleja s limetkovou šťavou. Ochutíme čiernym korením a soľou. Počas grilovania potierame zeleninu touto marinádou. Len čo je zelenina hotová, podávame ju spoločne s dipmi.

Vytlačiť stránku
Zdieľať recept