Táto webová stránka už nie je optimalizovaná pre Mozilla 5.0.
Obsah webovej stránky sa nemusí zobrazovať správne alebo môžu byť obmedzené niektoré funkcie.
Najlepšie skúsenosti získate, ak použijete jeden z nasledujúcich prehliadačov:
Šunku vložíme do žiaruvzdornej nádoby, ochutíme soľou a čiernym korením. Skôr ako ju začneme marinovať, napicháme do nej klinčeky. Lístky šalvie nasekáme nadrobno a do misky pridáme aj nastrúhanú pomarančovú kôru a trošku olivového oleja. Celú šunku potrieme vzniknutou zmesou. Rúru rozohrejeme na 200 °C, vložíme do nej šunku a pečieme zhruba 25 minút.
Medzitým si pripravíme omáčku a glazé. Do malého hrnca dáme šťavu z klementínok, med, klinčeky, sladkú papriku, pol lyžičky čierneho korenia a pretlačený strúčik cesnaku. Varíme na miernom plameni asi 15 minút a pravidelne miešame.
Po uplynutí 25 minút šunku vyberieme, bohato ju polejeme omáčkou a znovu vložíme do rúry na 15 minút. Teplotu nastavíme na 250 °C. Počkáme, kým omáčka neskaramelizuje.
Ružičkový kel nakrájame na menšie kúsky a varíme vo vriacej vode asi 7 minút, precedíme a preložíme na plech vyložený papierom na pečenie.
Do misky dáme trochu olivového oleja, masla, javorového sirupu, papriky, soli a premiešame. Kel polejeme pripravenou zmesou, vložíme do rúry rozohriatej na 180 °C a pečieme, kým omáčka neskaramelizuje a nepokryje kel. Posypeme nasekanými a opraženými vlašskými orechmi.
Na grilovaciu panvicu položíme na menšie kúsky nakrájané klementínky, pridáme omáčku, ktorou sme polievali mäso, a grilujeme, kým nesčervenie. Ugrilované klementínky položíme na tanier vedľa šunky a karamelizovaného kelu.