Recepty Glazovaná šunka s klinčekmi, šalviou, grilovanými klementínkami

Suroviny

5 ks klementínok
1 kg bravčového stehna
8 klinčekov
1 hrsť šalvie
3 PL medu
2 PL olivového oleja
½ ČL soli
1 čl mletého čierneho korenia
1 PL mletej červenej papriky
1 pohár klementínok (len šťava)
2 pomaranče (len kôra)
1 strúčik cesnaku
Karamelizovaný ružičkový kel:
200 g ružičkového kelu
2 PL vlašských orechov (nadrobno nasekaných a opražených)
50 g masla
1 PL slnečnicového oleja
1 čl údenej mletej papriky
javorový sirup
½ ČL soli

Postup

1

Šunku vložíme do žiaruvzdornej nádoby, ochutíme soľou a čiernym korením. Skôr ako ju začneme marinovať, napicháme do nej klinčeky. Lístky šalvie nasekáme nadrobno a do misky pridáme aj nastrúhanú pomarančovú kôru a trošku olivového oleja. Celú šunku potrieme vzniknutou zmesou. Rúru rozohrejeme na 200 °C, vložíme do nej šunku a pečieme zhruba 25 minút.

2

Medzitým si pripravíme omáčku a glazé. Do malého hrnca dáme šťavu z klementínok, med, klinčeky, sladkú papriku, pol lyžičky čierneho korenia a pretlačený strúčik cesnaku. Varíme na miernom plameni asi 15 minút a pravidelne miešame.

3

Po uplynutí 25 minút šunku vyberieme, bohato ju polejeme omáčkou a znovu vložíme do rúry na 15 minút. Teplotu nastavíme na 250 °C. Počkáme, kým omáčka neskaramelizuje.

4

Ružičkový kel nakrájame na menšie kúsky a varíme vo vriacej vode asi 7 minút, precedíme a preložíme na plech vyložený papierom na pečenie.

5

Do misky dáme trochu olivového oleja, masla, javorového sirupu, papriky, soli a premiešame. Kel polejeme pripravenou zmesou, vložíme do rúry rozohriatej na 180 °C a pečieme, kým omáčka neskaramelizuje a nepokryje kel. Posypeme nasekanými a opraženými vlašskými orechmi.

6

Na grilovaciu panvicu položíme na menšie kúsky nakrájané klementínky, pridáme omáčku, ktorou sme polievali mäso, a grilujeme, kým nesčervenie. Ugrilované klementínky položíme na tanier vedľa šunky a karamelizovaného kelu.

Vytlačiť stránku
Zdieľať recept