Recepty Fileta z tresky v panko strúhanke s dijonskou omáčkou

Suroviny

500 g treska filety (Tesco filety z tresky bez kože (nakrájanej na 4 kusy)
2 lyžice čerstvej citrónovej šťavy
1 čajová lyžička soli
1 štipka mletého čierneho korenia
60 g strúhanky (panko)
3 lyžice petržlenovej vňate (nasekanej)
2 lyžice masla
½ čajovej lyžičky cesnaku (cesnakového prášku)
½ čajovej lyžičky mletej červenej papriky
Dijonská omáčka
1 čajová lyžička olivového oleja
½ ks šalotky
2 lyžice koňaku
100 ml bezlaktózovej šľahačkovej smotany
2 lyžice dijonskej horčice
½ čajovej lyžičky soli
½ čajovej lyžičky mletého čierneho korenia
Pečená zelenina
250 g šampiňónov
150 g karfiolu (nakrájaného na malé ružičky)
200 g cherry paradajok
150 g papriky kapie červenej
8 strúčikov cesnaku
2 lyžice olivového oleja
1 lyžica provensalského korenia
½ čajovej lyžičky soli
½ čajovej lyžičky mletého čierneho korenia
1 lyžica petržlenovej vňate

Postup

1

Pripravíme si pečenú zeleninu. Rúru predhrejeme na 200 °C. Cesnak ošúpeme. Šampiňóny očistíme a necháme vcelku. Karfiol očistíme a rozdelíme na malé kúsky. Kapiu očistíme a nakrájame na väčšie pásiky. Šampiňóny, karfiol, kapiu a cesnak a paradajky dáme do misky. Pokvapkáme olivovým olejom a pridáme provensalské korenie, soľ, čierne korenie a premiešame, aby sa suroviny spojili. Zeleninu dáme na plech a vložíme do predhriatej rúry. Restujeme 20 – 30 minút.

2

Medzitým si pripravíme tresku. Tresku osušíme a pokvapkáme 1 polievkovou lyžicou citrónovej šťavy. Ochutíme soľou a čiernym korením.

3

Roztopíme si maslo. V miske zmiešame strúhanku, 1 polievkovú lyžicu citrónovej šťavy, petržlenovú vňať, rozpustené maslo, cesnakový prášok a papriku

4

Tresku obalíme v panko strúhanke z oboch strán a jemne pritlačíme, aby sa dobre prilepila. Položíme ju na plech pokrytý papierom na pečenie a posypeme ešte zvyškom strúhanky. Pečieme 12 – 14 minút na 185 °C.

5

Medzitým si pripravíme horčicovú omáčku. Na panvici rozohrejeme olivový olej a nadrobno nasekanú šalotku a restujeme 2 – 3 minúty. Pridáme koňak a za stáleho miešania varíme ďalšie 2 – 3 minúty alebo dovtedy, kým sa neodparí alkohol. Prilejeme smotanu, teplotu znížime na minimum a varíme 5 – 6 minút. Podľa chuti pridáme horčicu, osolíme a okoreníme. Premiešame, stiahneme z ohňa a odložíme bokom.

6

Pečenú zeleninu pred podávaním zmiešame s čerstvým nasekaným petržlenom. Podávame s pečenou treskou a dijonskou horčicou.

Vytlačiť stránku
Zdieľať recept