Recepty Expresné kuracie kung pao

Suroviny

500 g kuracích pŕs (rezne)
3 PL slnečnicového oleja
1 červená paprika (nakrájaná na kocky)
1 cuketa (nakrájaná na kocky)
čili paprička (sušené)
2 cibule (mladé – iba biele časti)
1 ČL sušeného zázvoru
1 ČL sušeného cesnaku
1 ČL mletej červenej papriky
1 ČL sezamového oleja
2 PL arašidového masla
½ PL kukuričného škrobu (rozmixovaného s 1 PL vody)
Marináda:
60 ml vody
1 ČL soli
1 vajce
60 g kukuričného škrobu
2 PL slnečnicového oleja
Nálev:
1 ČL vínneho octu (bieleho)
3 PL sójovej omáčky
80 ml vody

Popis

TIP: Ak chcete jedlo trochu vyšperkovať, použite mandle či kešu orechy alebo vyskúšajte čínsko-vietnamský trik a kúpte si arašidy s červenkastou šupkou a krátko, asi 10 minút ich povarte v mierne osolenej vode. Pustia časť tuku a budú krásne vláčne, bez straty chrumkavosti.

Postup

1

Kuracie mäso nakrájame na menšie kocky a v mise zmiešame s vodou, soľou, vajcom, kukuričným škrobom a olejom. Necháme odležať aspoň hodinu.

2

V miske zmiešame vínny ocot, sójovú omáčku a vodu.

3

Na horúcu panvicu dáme 2 lyžice oleja a kuracie mäso. Na vysokej teplote ho za stáleho miešania opečieme.

4

Mäso vyberieme a na panvicu pridáme lyžicu oleja a na kocky nakrájanú červenú papriku a cuketu.

5

Zeleninu smažíme 2 minúty, potom ju z panvice vyberieme a do woku dáme čili papričky. Prehrejeme, pridáme cibuľu, arašidové maslo, zázvor, červenú papriku a sezamový olej.

6

Po pár sekundách prilejeme nálev z octu, sóje a vody. Privedieme do varu a pridáme škrob zmiešaný s vodou. Miešame do zhustnutia.

7

Do woku dáme kuracie mäso a zeleninu a všetko spolu zmiešame.

8

Podávame s ryžou.

Viete, že...?
História jedla kung pao je veľmi zaujímavá. Legenda hovorí, že ho vymyslel Ding Baozhen, guvernér provincie S'-čchuan počas dynastie Čching. Ding Baozhen sa veľmi zaujímal o varenie. Rád jedol kuracie mäso a arašidy, a najmä miloval korenisté chute. Kung pao bolo pôvodne len jeho súkromným domácim receptom, ale postupom času sa stalo známym jedlom.

V skutočnosti ide o čestný oficiálny titul Dinga Baozhena. Počas svojej 10-ročnej služby v S'-čchuane bol dobrým guvernérom; veľa pomáhal miestnym ľuďom a zomrel v 11. roku vlády guvernéra Guangxua. Vláda Čching mu teda udelila oficiálny titul „Kung pao“, čo znamená „dôstojník, ktorý vychováva korunného princa“.

Vytlačiť stránku
Zdieľať recept