Táto webová stránka už nie je optimalizovaná pre Mozilla 5.0.
Obsah webovej stránky sa nemusí zobrazovať správne alebo môžu byť obmedzené niektoré funkcie.
Najlepšie skúsenosti získate, ak použijete jeden z nasledujúcich prehliadačov:
TIP: Ak chcete jedlo trochu vyšperkovať, použite mandle či kešu orechy alebo vyskúšajte čínsko-vietnamský trik a kúpte si arašidy s červenkastou šupkou a krátko, asi 10 minút ich povarte v mierne osolenej vode. Pustia časť tuku a budú krásne vláčne, bez straty chrumkavosti.
Kuracie mäso nakrájame na menšie kocky a v mise zmiešame s vodou, soľou, vajcom, kukuričným škrobom a olejom. Necháme odležať aspoň hodinu.
V miske zmiešame vínny ocot, sójovú omáčku a vodu.
Na horúcu panvicu dáme 2 lyžice oleja a kuracie mäso. Na vysokej teplote ho za stáleho miešania opečieme.
Mäso vyberieme a na panvicu pridáme lyžicu oleja a na kocky nakrájanú červenú papriku a cuketu.
Zeleninu smažíme 2 minúty, potom ju z panvice vyberieme a do woku dáme čili papričky. Prehrejeme, pridáme cibuľu, arašidové maslo, zázvor, červenú papriku a sezamový olej.
Po pár sekundách prilejeme nálev z octu, sóje a vody. Privedieme do varu a pridáme škrob zmiešaný s vodou. Miešame do zhustnutia.
Do woku dáme kuracie mäso a zeleninu a všetko spolu zmiešame.
Podávame s ryžou.
Viete, že...?
História jedla kung pao je veľmi zaujímavá. Legenda hovorí, že ho vymyslel Ding Baozhen, guvernér provincie S'-čchuan počas dynastie Čching. Ding Baozhen sa veľmi zaujímal o varenie. Rád jedol kuracie mäso a arašidy, a najmä miloval korenisté chute. Kung pao bolo pôvodne len jeho súkromným domácim receptom, ale postupom času sa stalo známym jedlom.
V skutočnosti ide o čestný oficiálny titul Dinga Baozhena. Počas svojej 10-ročnej služby v S'-čchuane bol dobrým guvernérom; veľa pomáhal miestnym ľuďom a zomrel v 11. roku vlády guvernéra Guangxua. Vláda Čching mu teda udelila oficiálny titul „Kung pao“, čo znamená „dôstojník, ktorý vychováva korunného princa“.