Recepty Domáce sushi

Suroviny

Sushi ryža (alebo Nishiki (kalifornská ryža) alebo Premium.)
morské riasy Nori (lisované)
netreba sa báť pestrosti pri príprave sushi. Výsledné jedlo sa dá vylepšiť avokádom, uhorkou, špenátom, bambusom, paprikou, hubami, alebo aj reďkovkou. Zelenina a ryža – skvelá kombinácia!
avokádo
uhorka
mrazený špenát
bambus
paprika
šampiňón
reďkovka
do tradičného sushi sa dávajú surové ryby, preto je dôležité dbať na ich kvalitu. Ideálnou rybou je tuniak alebo losos. Do sushi je možné pridať aj iné morské plody, ako sú krevety, ustrice či mušle, alebo postačí aj zelenina, ktorá je v tomto jedle takti
tuniak
losos
kreveta
ustrica
mušle
bambusová podkložka,  kvalitná sójová omáčka, chren wasabi alebo nakladaný zázvor
bambusová podložka
sójová omáčka (kvalitná)
wasabi
nakladaný zázvor

Popis

Ryžu prepláchneme a dáme ju do hrnca s vodou. Privedieme do varu a potom varíme ešte 3 minúty na prudkom ohni. Následne hrniec prikryjeme pokrievkou a varíme na miernom ohni max. 5 minút (pokiaľ sa vyvarí naozaj všetka voda). Necháme ryžu odpočinúť. Nálev, ktorý pridáme do uvarenej ryže, si pripravíme z jednej lyžice cukru, jednej lyžičky soli a dvoch lyžíc octu. Ryžu dáme do misy, prilejeme nálev z octu a opatrne zamiešame. Potom necháme ryžu v miske vychladnúť. Medzitým si pripravíme plátky rias, ktoré si položíme na bambusové podložky. Na dolnú polovicu plátku uložíme vrstvu ryže a ide sa na náplň. Kreativite pri tvorbe sushi sa medze nekladú. Avokádo či lososa nakrájame na úzke rezance a následne ich uložíme na pripravenú ryžu. Okraje riasy navlhčíme vodou alebo octom a pomocou bambusovej podložky opatrne vyformujeme do rolky. Následne necháme svoj výtvor chvíľu odpočinúť. Potom ho nakrájame ostrým nožom na kúsky hrubé 2 – 4 cm. Podávame namočené v sójovej omáčke s wasabi a každé sústo striedame s kúskom zázvoru pre vyčistenie chuti.

Vytlačiť stránku
Zdieľať recept