Recepty Čokoládovo-pomarančové tiramisu (trifle)

Suroviny

4 pomaranče
500 g krémovej náplne (hotového vanilkového pudingu)
2 ČL punčovej arómy
200 g dlhých piškót
75 g horkej čokolády (posekanej na veľké kusy)
100 ml kávy
200 ml šlahačky
1 čl kakaa
500 g mascarpone

Postup

1

Rúru predhrejeme na 110 °C a jeden celý pomaranč nakrájame na veľmi tenké plátky. Pekáč vystelieme papierom na pečenie a poukladáme naň plátky pomaranča tak, aby boli v jednej vrstve. Pečieme 2 – 3 hodiny, otáčame každých 30 – 60 minút, aby sa plátky rovnomerne vysušili. Potom ich vyberieme a necháme vychladnúť.

2

Pomocou ostrého noža odrežeme šupku z dvoch pomarančov (najprv hornú a dolnú časť, potom zvyšok). Pomaranče pokrájame na tenké plátky, poukladáme do misky, pokvapkáme 1 čajovou lyžičkou punčovej arómy a odložíme bokom.

3

V teplovzdornej nádobe rozpustíme čokoládu a necháme ju 5 minút chladnúť. Do ďalšej misky vložíme mascarpone a dôkladne ho vymiešame, pridáme aj krémovú náplň (uvarený, osladený vanilkový puding) a všetko spolu ešte dobre premiešame. Polovicu zmesi prelejeme do misky s vychladnutou čokoládou a primiešame dve čajové lyžičky kávy. Do neochutenej zmesi pridáme nastrúhanú kôru z jedného pomaranča a zvyšnú punčovú arómu a premiešame.

4

Zoberieme si nádobu na trifle alebo misku vysokú aspoň 20 cm a dno aj boky obložíme pomarančovými plátkami namočenými v punčovej aróme. Zo zvyšných namočených plátkov vyžmýkame šťavu a prilejeme do nej zvyšnú kávu.

5

Jednu tretinu piškót po jednom zľahka namočíme do kávovo-pomarančovej zmesi a naukladáme do misky na pomaranče. Zalejeme to polovicou krému s pomarančovou kôrou a uhladíme lyžicou. Na to naukladáme ďalšiu vrstvu namočených piškót. Zalejeme polovicou čokoládového krému, uhladíme a opäť naukladáme namočené piškóty. Na to vylejeme zvyšný krém s pomarančovou kôrou a potom čokoládový krém. Navrch ešte dáme čerstvé plátky z posledného pomaranča a dezert necháme chladiť 1 hodinu.

6

Vyšľaháme si šľahačku a v malých množstvách ju nanesieme do stredu trifle tak, aby spod nej vytŕčali kúsky pomaranča. Na záver posypeme kakaovým práškom a dozdobíme sušenými plátkami pomaranča.

Vytlačiť stránku
Zdieľať recept