Táto webová stránka už nie je optimalizovaná pre Mozilla 5.0.
Obsah webovej stránky sa nemusí zobrazovať správne alebo môžu byť obmedzené niektoré funkcie.
Najlepšie skúsenosti získate, ak použijete jeden z nasledujúcich prehliadačov:
A aby tej kávy nebolo málo, tak čokoládová torta s kávou. A ešte aj s brandy. Veď je zima!
Tipy
Na osvieženie odporúčame podávať tortu so šľahačkou alebo s ovocnou omáčkou. Káva je obľúbenou súčasťou dezertov. Ak sa vám páči v tomto recepte, vyskúšajte aj lahôdku s francúzskym šarmom – crème brûlée s kávou. Z čokolády nemusí byť chutná len torta, ale aj naše čokoládovo-banánové mafiny. Ak sa vám v kuchyni pletú popod nohy deti, určite vám môžu s prípravou tohto jednoduchého receptu pomáhať. A s konzumáciou tiež. Čokoládová torta Sacherka – kráľovná ViedneMedzi najznámejšie čokoládové torty patrí Sacherova torta, známa ako Sacherka – ide o čokoládovú tortu s marhuľovou marmeládou a čokoládovou polevou. Označenie Originálna Sacherova torta (Original Sacher-Torte) dal viedenský Hotel Sacher registrovať ako ochrannú známku, receptúra torty je držaná v tajnosti.
Túto čokoládovú tortu vytvoril v roku 1832 šestnásťročný Franz Sacher. Šéfkuchár na dvore kniežaťa Metternicha dostal príkaz vytvoriť niečo špeciálne pre výnimočných hostí, no keďže ochorel, rozkaz sa dostal k mladému Franzovi Sacherovi, ktorý vymyslel túto čokoládovú tortu. Až jeho syn ju vylepšil a preslávil vďaka čokoládovej poleve a marhuľovej marmeláde. Odvtedy je táto čokoládová torta jednou z najznámejších kulinárskych špecialít Viedne.
Originálny adventný kalendár
Adventný kalendár z čokoládových praliniek? S ním si budete želať Vianoce minimálne dvakrát do roka – našťastie sú už pred dverami. Čokoládový kalendár si určite zvládnete vyrobiť aj sami doma. P.S.: Nezabudnite ho vyrobiť nielen pre deti, ale aj pre seba. Do toho svojho roztopašne pridajte aj kvapku vianočného brandy.
Vianočný puding
Ryby patria na tradičný štedrovečerný stôl. Vedeli ste však, že v Anglicku na vianočnom stole nesmie chýbať puding, ktorý sa rozšíril aj do Írska a Ameriky? Ten pravý sa pečie zo sadla, vajec, melasy, voňavých korenín a sušeného ovocia a tesne pred podávaním sa poleje trochou brandy.
Viete, čo je ganache?
Ganache (ganá&scaron) je čokoládová poleva alebo náplň vytvorená len z dvoch ingrediencií – z kvalitnej vysokopercentnej čokolády a zo šľahačkovej smotany. Vynašli ju v päťdesiatych rokoch 20. storočia vo francúzskej cukrárni. Používa sa ako glazúra na čokoládovú tortu alebo sa z nej vyrába aj čokoládové truffle.
Rúru predhrejeme na 190 °C.
Maslo vyberieme z chladničky, aby zmäklo, a spolu s cukrom ho vyšľaháme elektrickým ručným mixérom.
K vyšľahanému maslu s cukrom pridáme vajíčka a dobre vymiešame.
Pridáme roztopenú čokoládu, brandy, kávu a premiešame. Dochutíme štipkou soli.
V ďalšej miske zmiešame múku, trošku soli a sódu bikarbónu.
Suchú zmes pridáme k tekutej časti a premiešame.
Formu na čokoládovú tortu dôkladne vymastíme maslom, lebo vďaka tomu vždy dostaneme upečený korpus ľahko von z formy.
Cesto nalejeme do pripravenej tortovej formy. Dávame pozor, aby cesto siahalo maximálne do výšky 2,5 cm od okraja, inak hrozí pretečenie.
Pečieme na 190 °C 35 minút. Následne znížime teplotu na 160 °C a necháme dôjsť ešte 15 minút.
Keď budeme robiť test so špajdľou, netreba sa obávať, ak neostane úplne čistá. Čokoládová torta má byť totiž vláčna a šťavnatá. Po vybratí z rúry ju necháme vychladnúť. Ak trošku po vychladnutí klesne, nie je to žiadna chyba, iba znak toho, že je dostatočne vláčna.
Podávame ju ozdobenú kakaovým práškom.