Recepty Chrumkavé kačacie stehná s kapustovým šalátom a so zemiakovými šiškami

Suroviny

4 kačacie stehná (Tesco kačacích štvrtí zadných)
2 ČL soli
½ ČL rasce
2 PL medu
Coleslaw:
1 červená kapusta (menšia)
2 mrkvy
2 jarné cibuľky
4 PL petržlenovej vňate
1 PL olivového oleja
3 PL čerstvej citrónovej šťavy
1 čl javorového sirupu
1 strúčik cesnaku
1 štipka papriky (mletej kajenskej)
½ ČL soli
½ ČL mletého čierneho korenia
Zemiakové šišky:
420 g zemiakov
1 vajce
125 g hladkej múky
1 čl soli
voda (na varenie)
slnečnicový olej (trošku)

Postup

1

Zemiaky na šišky ošúpeme, nakrájame na malé kúsky a vložíme do hrnca s vodou. Privedieme do varu a varíme asi 20 minút do zmäknutia. Scedíme a presunieme ich do misky. Popučíme na kašu a necháme vychladnúť. Odložíme bokom.

2

Kačacie stehná osušíme, rukami „vmasírujeme“ soľ a rascu. Preložíme ich do pekáča, prikryjeme alobalom a vložíme do rúry vopred vyhriatej na 150 °C. Pečieme 2 až 2,5 hodiny. Stehná sú dosť mastné a pustia tuk aj šťavu. V prípade, že by kačka nebola mastná, môžeme ju podliať trochou vody. Med roztopíme v mikrovlnke alebo vo vodnom kúpeli. Z pekáča odstránime alobal, stehná potrieme zohriatym medom, teplotu zvýšime na 180 °C a ešte 30–40 minút dopečieme dozlatista.

3

Medzitým si pripravíme Coleslaw. Očistenú mrkvu a kapustu nastrúhame. Pridáme nadrobno nasekanú očistenú jarnú cibuľku a petržlenovú vňať. Všetko premiešame. V malej miske zmiešame olivový olej, citrónovú šťavu, javorový sirup, pretlačený cesnak, mletú kajenskú papriku, soľ a mleté čierne korenie. Vzniknutou zmesou polejeme zeleninu a poriadne premiešame. Necháme odležať v chladničke.

4

Pripravíme si zemiakové šišky. Roztlačené a vychladnuté zemiaky zmiešame s vajcom a s múkou. Rukami vypracujeme homogénne cesto a vymodelujeme z neho dlhý tenký valec (cesto si môžeme rozdeliť na viac častí, aby sa nám s ním lepšie pracovalo). Následne valček nakrájame na rovnomerné časti, dlhé asi 4–5 cm. Môžeme ešte upraviť tvar, aby boli okraje špicaté. Vo veľkom hrnci privedieme do varu dostatočné množstvo vody so soľou. Vložíme do nej naraz 5–8 šišiek a varíme, kým nevyplávajú na povrch. Vyberieme ich z hrnca a položíme na tanier. Postup opakujeme i so zvyšnými šiškami. Na panvici si zohrejeme olej a šišky osmažíme dozlatista.Odložíme ich bokom, kým sa nedopečie kačica.

5

Pečenú kačicu servírujeme s kapustovým šalátom a so šiškami.

Vytlačiť stránku
Zdieľať recept