Recepty Bylinkové morčacie prsia s gratinovanými zemiakmi

Suroviny

500 g morčacích pŕs
1 čl soli
½ ČL mletého čierneho korenia
3 PL masla
3 strúčiky cesnaku (ošúpané)
1 štipka šalvie
4 vetvičky rozmarínu
1 PL tymiánu (nakrájaných listov)
1 PL petržlenovej vňate (najemno nakrájanej)
3 PL olivového oleja
50 ml bieleho vína
250 ml vody
Gratinované zemiaky:
½ kg zemiakov
1 čl soli (hrubozrnná)
½ ČL mletého čierneho korenia
2 PL masla
1 cibuľa (veľká)
2 strúčiky cesnaku (ošúpané)
125 ml smotany 30%
1 PL dijonskej horčice
250 g čedaru (nastrúhaného syra Gruyére alebo čedar)

Postup

1

Zmiešame maslo, tri polievkové lyžice oleja, biele víno, jeden hrnček vody, jeden roztlačený cesnak a nadrobno nakrájané bylinky – šalviu, vetvičku rozmarínu, tymian a vňať. Pridáme soľ a korenie, dobre premiešame.

2

Morčacie prsia nakrájame na hrubšie pláty a zo všetkých strán ich potrieme pripravenou zmesou. Preložíme do zapekacej misy a na mäso pridáme zvyšné dva strúčiky cesnaku a tri vetvičky rozmarínu.

3

Vložíme do rúry vyhriatej na 190 °C a pečieme 15 – 20 minút, kým povrch nesčervenie. Občas polejeme výpekom. Potom znížime teplotu na 170 °C a pečieme 20 minút.

4

Zemiaky nakrájame na tenké kolieska. Na panvici na miernom plameni rozpustíme maslo. Pridáme nakrájanú cibuľu, cesnak, soľ, čierne korenie, horčicu a smotanu a počkáme, kým zmes zovrie. Odložíme ju nabok.

5

Plech na mafiny vymažeme olejom. Do každej časti plechu vložíme zemiakové kolieska, zalejeme krémom a navrch nastrúhame syr. Prikryjeme alobalom.

6

Rúru vyhrejeme na 190 °C a zemiaky pečieme 30 minút. Alobal zložíme a pečieme ešte 10 minút. Zemiaky necháme vo forme, kým nevychladnú. Následne ich vyberieme a podávame s morčacím mäsom.

Vytlačiť stránku
Zdieľať recept