Recepty Bravčová sviečkovica s parmezánom, artičokami a paprikou

Suroviny

Sviečkovica s parmezánom:
450 g bravčovej panenky
150 g parmezánu
80 g strúhanky
½ ČL soli
1 čl mletého čierneho korenia
1 cibuľa
1 čl mletej červenej papriky
1 hrsť petržlenovej vňate
1 PL slnečnicového oleja
3 PL rozmarínu (nadrobno nakrájaného)
Artičoky s paprikou:
1 červená paprika
1 zelená paprika
1 PL balzamikového octu
1 PL slnečnicového oleja
½ ČL soli
1 čl mletého čierneho korenia
1 čl tymiánu (sušeného)
1 bobkový list
1 čl olivového oleja
2 artičoky

Postup

1

Citrón prerežeme na polovicu. Do misky vytlačíme šťavu a zmiešame ju so studenou vodou. Z artičok odrežeme tvrdé, vonkajšie časti (zhruba tri vrstvy) aj vrchol a stonku a pozdĺžne ich prerežeme na polovicu. Povrch potrieme štvrtkou citróna, aby nedošlo k zafarbeniu, a následne vhodíme prepolené artičoky do vody s citrónom.

2

Na panvici rozohrejeme olej, pridáme nadrobno nasekanú cibuľku a podusíme asi 2 minúty. Pridáme na kocky nakrájanú papriku a smažíme na miernom plameni ďalších 5 minút.

3

Artičoky scedíme, nakrájame na plátky hrubé 1,5 cm, položíme na panvicu a zalejeme pohárom vody. Nasypeme soľ, čierne korenie, tymian a bobkový list. Prikryjeme a dusíme na miernom plameni približne 20 minút, kým artičoky nezmäknú. Občas prilejeme ¼ pohára vody a premiešame. Vyberieme na tanier, pridáme balzamikový ocot, lyžičku olivového oleja, nadrobno nasekanú petržlenovú vňať a zmiešame.

4

Rúru predhrejeme na 200 °C. Rozmarín zmiešame so syrom, strúhankou, niekoľkými lyžicami olivového oleja a sladkou paprikou. Obal by mal byť vlhký, ale stále sypký.

5

Mäso obalíme vo vyšľahanom vajci a následne v bylinkovo-syrovom obale. Vyprážame na rozohriatom oleji asi 5 minút z každej strany, potom vložíme do žiaruvzdornej nádoby a zapekáme 10 minút pri teplote 190 °C. Hotové mäso pokrájame na hrubé plátky a podávame s artičokami a paprikou.

Vytlačiť stránku
Zdieľať recept