Recepty Batatové škoricové slimáky

Suroviny

Cesto
100 ml vody
100 g kryštálového cukru
55 ml mlieka
230 g pyré z pečeného batatu
2 ks vajca
100 g masla
660 g hladkej múky
1 čajová lyžička soli
čajové lyžičky suchého droždia
hladká múka (na pomúčenie dosky, prípadne pridanie do cesta)
Plnka
320 g hnedého cukru
2 lyžice mletej škorice
1 čajová lyžička kukuričného škrobu
115 g masla (izbovej teploty)
maslo (na vymastenie formy)
hladká múka (na vysypanie formy)
Poleva
400 g bezlaktózového jogurtu (Tesco Free From gréckeho bezlaktózového jogurtu)
3 lyžice javorového sirupu
½ čajovej lyžičky vanilkového extraktu

Postup

1

V kuchynskom robote zmiešame vodu, cukor, batatové pyré, mlieko, vajcia a rozpustené maslo. Za stáleho hnetenia postupne pridávame múku a nakoniec suché droždie a soľ. Cesto sa musí úplne odlepovať od stien misky. Ak sa neodlepuje, prisypeme trochu múky. Z cesta vyformujeme guľu a necháme aspoň hodinu kysnúť na teplom mieste.

2

Vykysnuté cesto dáme na pomúčenú dosku a vyvaľkáme na obdĺžnik hrubý asi pol centimetra.

3

Celý povrch cesta potrieme zmäknutým maslom.

4

V miske zmiešame hnedý cukor, mletú škoricu a kukuričný škrob. Zmes rovnomerne nasypeme na povrch cesta. Z dlhšej strany ho zrolujeme do valčeka. Ten následne nakrájame na 12 častí.

5

Rolky poukladáme na vymastený plech, zakryjeme ich utierkou a necháme ešte 40 – 60 minút kysnúť.

6

Škoricové slimáky pečieme 25 minút na 180 °C dozlatista.

7

Medzitým si pripravíme polevu. Zmiešame jogurt, javorový sirup a vanilkový extrakt.

8

Keď sú rolky upečené a ešte teplé, potrieme ich jogurtovou polevou.

9

Tip: Škoricové slimáky podávajte napríklad s horúcim kakaom s marshmallows či kapučínom.

Vytlačiť stránku
Zdieľať recept