Tipy a rady Silvestrovská párty – tá najlepšia môže byť u vás doma

Silvester po svojom

Užite si Silvestra podľa seba. Tak ako sa to páči vám. Nie je dôležité trápiť sa otázkou, kam na Silvestra, keď si ho môžete vychutnať aj doma s priateľmi. Alebo aj bez nich. Aké výhody prináša domáci Silvester?

1.   Čo si navaríte, to si aj zjete

Nie všetky hotely ponúkajú silvestrovskú večeru podľa vášho gusta. Aby sa vám ušli tie najlepšie kúsky, musíte sa ponáhľať k bufetovým stolom a veriť, že aj vám sa ujde to najlepšie. Tento problém vám doma odpadá. Navaríte a upečiete si, čo chcete a koľko chcete. A keďže nebudete mať v byte stovky hostí (teda aspoň predpokladáme), pri stoloch sa nebudete tlačiť a ujde sa všetkým.

2.   Ušetríte na večernej róbe

Chcete Silvestra v teplákoch či v pyžame? Tak si ho tak urobte. Ušetríte na drahých silvestrovských róbach a keď vám nebodaj kvapne na tepláky omáčka, o pár minút ste prezlečení.

3.   Časový harmonogram podľa seba

Máte v rodine malé deti a potrebujete začať s večerou jednoducho skôr alebo neskôr, ako je bežne zaužívané? Doma to nie je žiadny problém. A ak sa vám začne náhodu zívať už pred polnocou, tak nemajte žiadne výčitky. Dajte si štuple do uší a ohňostroj jednoducho prespite.

Zabudnuté silvestrovské zvyky

Tí, ktorí nemusia byť posledný deň v roku v práci, môžu začať oslavovať Silvestra už od rána. Avšak až podvečer sa začína tá pravá veselica a rozlúčka so starým rokom. A k tomu patria aj zaujímavé zvyky a obyčaje, na ktoré sa už dnes akosi zabudlo.


Prečo sa vlastne Silvester oslavuje?

Podľa historických prameňov sa slávi Nový rok, ale keďže nebol v jednotlivých epochách jednotný, oslavoval sa 31. december, teda koniec gregoriánskeho kalendára. V starom Grécku bol „Nový rok“ v deň zimného slnovratu a v Mezopotámii zase pri príležitosti jarnej rovnodennosti.

Súčasné oslavy Silvestra majú svoje korene v kresťanstve, konkrétne sa v tento deň pripomína pápež Silvester I. Ten bol hlavou cirkvi v dobe, keď sa skončilo prenasledovanie kresťanov.

História Silvestra je bohatá, existuje veľa povestí, povier a tradícií spätých s týmto dňom. Na dedine išlo vždy o veľkú udalosť a aj dodnes sa práve na vidieku snažia tieto zvyky zachovať. Ktoré to sú?

  • Pár dní pred Silvestrom (31. 12.) by sa mali urobiť prípravy na budúci rok: upratať, prezliecť obliečky na periny a vyprať. Hovorí sa však, že na Nový rok nesmie mať gazdiná na šnúre na bielizeň nič zavesené. Podľa povier by to privolalo smrť niekoho blízkeho. Vešanie bielizne symbolizovalo aj obesenie.
  • Silvester sa tiež označoval ako „babí deň“, pretože po dedine chodili „baby ometačky“, ktoré ometali pece, aby na ne nesadalo nešťastie a aby dobre horeli. Za toto dostávali almužnu alebo jedlo ako chlieb či slaninu.
  • Tradícia silvestrovských osláv sa začala až po 2. svetovej vojne. Do tej doby boli oslavy zakázané až do Troch kráľov.
  • Posledná noc v roku má magickú moc: hovorí sa, že čo si vtedy vysnívate, to sa vám splní.

V súčasnosti je Nový rok dňom, keď sa stretne celá rodina pri bohato prestretom stole, a tak by to malo zostať aj po zvyšok roka. Oslavy nového roka sú v každej krajine rôzne. Ak neviete, kam na Silvestra, a nechcete ho stráviť doma, vycestujte do zahraničia a užite si rôzne zvyky. V Rakúsku je zvykom darovať v tento deň talizman, v Španielsku sa o polnoci je 12 kúskov hrozna, na Filipínach sa skáče z výšky do vody a v Rumunsku sa tancuje v strašidelných kostýmoch, ktoré majú vyháňať zlých duchov.

Silvestrovské povery

Na Slovensku sa doteraz udržiava stará povera, že šťastie prináša prasiatko, a preto sa na novoročnom stole nesmie objaviť ani hus či bažant, teda hydina, ktorá lieta, pretože v novom roku by sa rozletel aj všetok majetok. Zato nesmie chýbať bravčové mäso alebo pre istotu malé pečené prasiatko.

Silvestrovský stôl – čo na ňom nesmie chýbať

Silvestrovské jednohubky

Kedy inokedy pripraviť jednohubky, ak nie na Silvestra? Rýchle a vďačné jedlo, ktoré viete pripraviť v rôznych variáciách. Prasiatko síce nepatrí medzi silvestrovské jednohubky, ale viete si z neho pripraviť nátierky či mäsové guľky, ktoré sa k oslave Silvestra jednoznačne hodia.

1.    Mäsové guľky

Mäsovou ponukou určite potešíte pánov. Veď mäsové guľky môžete skladovať v mrazničke počas celého roka. Viete si ich vyrobiť z mäsových zvyškov a vytiahnuť z mrazničky v správnom čase. A ak sa medzi vašimi hosťami nachádzajú aj vegetariáni, pripravte im vegetariánsku verziu – baklažánové guľky v paradajkovej omáčke.

2.    Kanapky s nátierkou

Silvestrovské jednohubky alebo kanapky nevyžadujú extra kulinárske zručnosti. Okrem toho ich môžete opäť pripraviť zo zvyškov a minúť tak aj schnúce pečivo. Ak je pečivo už príliš suché, nakrájajte ho na krúžky a opečte na kvapke oleja. Získate tak chrumkavé bruschetty, ktoré môžete natrieť obľúbenou nátierkou. Vyskúšajte napríklad lahodnú pečeňovú nátierku alebo jednoduchú nátierku z kozieho syra s čili.

3.    Hranolčeky

Zemiakové, zelerové, batatové, mrkvové či kalerábové. Hovoríme o hranolčekoch v rôznych podobách. Áno, aj tie môžete zaradiť medzi silvestrovské jednohubky. Ak chcete zvoliť zdravšiu formu, pokojne ich pečte s kvapkou oleja a obľúbeným korením priamo v rúre. Vôbec ich nemusíte vysmážať. Kečup a tatársku omáčku pozná každý, pripravte si k hranolčekom avokádový dip či iné chutné dressingy. Tie najlepšie dipy bez éčok si predsa ľahko pripravíte aj sami doma.

4.    Zeleninové, ovocné a mäsové špízy

Tieto jednohubky zvládnu pripraviť aj vaše deti. Stačí nakúpiť špajdle na napichovanie a nechať priestor fantázii. Ovocné špízy namáčané v čokoláde si obľúbia tí najmenší – nezabudnite zabezpečiť čokoládovú fontánu na namáčanie. Tí, čo obľubujú exotiku, si môžu vychutnať krevetové špízy a vegetariáni zasa špízy so zeleninou a tofu. Aby boli nielen chutné, ale aj dobre vyzerajúce, nezabudnite jednotlivé suroviny prekladať listami čerstvých byliniek. Do ovocných špízov sa hodí mäta, do mäsových a zeleninových bazalka.

Z jedného hrnca

Na tento deň sa vám určite hodia jedlá z jedného hrnca, ktoré obslúžia naraz veľa hostí. Ktoré to sú?

  • Upečte si s priateľmi domáce tortily a pripravte rôzne druhy omáčok. Tortily polámte na menšie kúsky, nasypte do veľkej misy a hromadné chrumkanie sa môže začať. A ak nestíhate piecť, jednoducho si zaobstarajte kukuričné nachos.
  • V Maroku sa celoročne pripravuje obľúbený pokrm tajine (tažín) na akýkoľvek spôsob. Jedlo sa dlho varí vo veľkej keramickej nádobe, po dovarení si všetci spoločne posadajú do kruhu a jedia z jedného hrnca. Skúste si aj vy pripraviť vo veľkom hrnci roštenku s koreňovou zeleninou či iné mäsové aj vegetariánske jedlo a svorne zobkať okolo stola.
  • Ďalším vďačným jedlom, ktoré sa dobre pripravuje vo veľkých objemoch, je chilli con carne. Pokojne ho môžete pripraviť aj bez „carne“ na vegetariánsky spôsob, vtedy mäso vymeňte za údené tofu alebo cícer. Podávať ho môžete s tortilami, nachos či s domácim pečivom.

Originálne silvestrovské chuťovky

Koniec starého roka a začiatok nového treba poriadne osláviť! Dobré jedlo na stole znamená dobrý začiatok roka.

Ak máte poruke šikovné deti, určite ich zabavíte výrobou silvestrovských tučniakov. Títo elegáni z olív dajú na frak každému stolu so slávnostným občerstvením.

Brownie asi poznáte, ale čo blondie? Nie, nehovoríme o slečnách, ale o koláčoch. Vyskúšajte túto lahodnú blonďavú sladkú verziu – silvestrovské blondies.

Zdroj: tesco.sk, info.sk

Publikované: pred 2 mesiacmi
Vytlačiť stránku
Zdielať článok