Táto webová stránka už nie je optimalizovaná pre Mozilla 5.0.
Obsah webovej stránky sa nemusí zobrazovať správne alebo môžu byť obmedzené niektoré funkcie.
Najlepšie skúsenosti získate, ak použijete jeden z nasledujúcich prehliadačov:
Medovníky alebo perníky patria k Vianociam tak neodmysliteľne, ako vianočný stromček. Dotvárajú ich neopakovateľnú atmosféru a sú fantastickým spôsobom, ako zapojiť do vianočných príprav celú rodinu. Vyberte si niektorý z našich medovníkových receptov, zamieste cesto a zvolajte ostatných členov rodiny na vykrajovanie a neskôr zdobenie. Pustite si koledy, uvarte punč – pre deti nealko, a užívajte si vzácne spoločne strávené chvíle.
Tajomstvo chutných medovníkov je v korení a odležaní. Do medovníkového cesta použite medovníkové korenie. To si môžete namiešať aj sami z mletého:
Medovníkové cesto si zarobte večer, zabaľte do potravinovej fólie a nechajte ho odležať v chlade minimálne cez noc. V chladničke však vydrží aj týždeň. Cesto na medovníky rozvaľkajte asi na pol milimetra a vykrajujte tvary, aké sa vám páčia. Pečte pri 180 °C asi 8 – 10 minút, kým nie sú pekne zlatisté.
Medovníky môžete ozdobiť ešte pred pečením kúskom orecha, alebo si ich vyzdobíte polevou. Perníkovú polevu dostanete vyšľahaním bielka s preosiatym práškovým cukrom a trochou citrónovej šťavy. Vyšľahajte veľmi tuhý sneh, dajte do cukrárenského vrecka alebo igelitového vrecúška, odstrihnite kúsok špičky a zdobenie môže začať. Zvyšnú polevu na perníky dajte do pohára, uzavrite a môžete použiť neskôr, trebárs na zdobenie novoročných zákuskov.
Ako uskladniť medovníky, aby do Vianoc zmäkli a už nestvrdli?
Namiesto váhy vytiahnite šálku, lyžicu, misu, hrniec. Do hrnca dajte 2 – 3 lyžice tuku na pečenie a 2 lyžice medu a rozpustite. Pridajte 1 šálku práškového cukru, 2,5 šálky hladkej múky, 1 vajce, 1 lyžičku mletej škorice, 1 lyžičku perníkového korenia a 1 lyžičku prášku do pečiva. Po celonočnom odležaní v chladničke pečte medovníky pri 200 °C asi 8 minút.
Obyčajná múka nie je pre váš životný štýl to pravé? Ani v tom prípade sa medovníkov nevzdávajte a napečte si špaldové! Počítajte s trochu náročnejšou prípravou, pretože špaldová múka je hutnejšia, než obyčajná a preto pri miesení aj vaľkaní budete potrebovať viac sily. A to je chvíľa, keď sa pri pečení medovníkov môže blysnúť práve vaša silnejšia polovička.
Recept na špaldové medovníky:
Do misy nasypte 400 g špaldovej múky, 125 g masla, 2 vajcia, 1 lyžičku prášku do pečiva, 1 lyžičku škorice, 1 lyžičku perníkového korenia a 150 g medu. Zamiesené cesto nechajte v chlade minimálne celý deň. Vyváľajte natenko, pretože cesto sa dosť nafúkne. Pečte pri 180 °C asi 10 minút.
Či už máte celiakiu, alebo vám múka jednoducho nerobí dobre a tak sa jej vyhýbate, recept na bezlepkové medovníky akoby ste našli.
Na prirodzene bezlepkové medovníky zmiešajte 150 g ryžovej a 250 g kukuričnej múky, 150 g práškového cukru, 70 g rastlinného tuku, 2 vajcia, 110 g medu, lyžičku sódy bikarbóny a lyžičku medovníkového korenia. Spracované cesto nechajte v chladničke cez noc a pečte pri 180 °C asi 10 minút.
Tieto medovníky ocenia gazdinky, ktoré nestihli napiecť v dostatočnom predstihu, aby im medovníčky zmäkli. Medovníky sú hneď mäkké a vraj ostanú také až dva mesiace. Vraj, pretože tak dlho ešte nikomu doma nevydržali – veľmi rýchlo sa zjedli.
Suroviny:
800 g hladkej múky
200 g medu
150 g margarínu na pečenie
3 celé vajcia
3 ČL škorice
2 ČL sódy bikarbóny
1 ČL perníkového korenia
Všetko zmiešajte a dajte na noc do chladničky. Na druhý deň povykrajované medovníčky pečte pri 180 °C dozlatista.
Fantastické medovníčky upečiete aj bez vajca. Štvrť kila hladkej múky, 150 g práškového cukru, 100 g medu zmiešajte s lyžicou rumu, lyžicou vody, štipkou soli a dvoma lyžičkami perníkového korenia. Pečte pri 150 °C dozlatista.
Medovníky pre vegánov by sa správne nemali volať medovníky, keďže okolo medu ani len nešli. A nejde do nich ani vajce a ani žiaden iný živočíšny produkt. Na vegánske medovníky budete potrebovať:
400 g múky,
polovicu banánu,
150 g cukru,
3 lyžice rastlinného sirupu,
70 g kokosového oleja,
1 ČL perníkového korenia,
1 ČL kypriaceho prášku.
Tak ako je to zvykom aj pri klasických medovníkoch, aj toto cesto nechajte aspoň cez noc v chlade, vyvaľkajte, povykrajujte a pečte ako klasické medovníky.
Medovníky bez pečenia chutia trošku inak, ako tie od našich starých mám. Ochutnať ich stojí za to, už aj preto, lebo sú zdravé. Na prípravu RAW medovníkov rozmixujte 15 datlí so šálkou orechov podľa chuti, lyžičkou škorice, kardamómu, mletého sušeného zázvoru, dvoma klinčekmi a lyžicou kokosového oleja. Všetko poriadne rozmixujte. Cesto dajte do chladu stuhnúť a potom cez fóliu vyvaľkajte. Vykrajujte menšie tvary a dajte ešte na hodinku do chladu.
Tip: Namiesto jednotlivých korenín (okrem škorice) použite perníkové korenie.
Zdroj: Toprecepty.cz, varecha.sk, celiakia.sk, dobruchut.azet.sk, zuzanasafarova.cz