Tipy a rady Najlepšie marinády na grilovačku: Základom sú 3 prísady

Ak hľadáte tú správnu marinádu, ktorá podporí chuť mäsa alebo aj grilovanej zeleniny, vedzte, že existuje univerzálna formulka, ktorou sa pri mixovaní marinád môžete riadiť. Potom len stačí obmieňať prísady a skúšať, až kým vytvoríte vyvážené chute a recepty na grilovanie mäsa, rýb či zeleniny.

Základné prísady do marinády na grilovanie

Či už pripravujete marinádu na mäso alebo ryby či zeleninu, držte sa základnej rovnice, ktorá je zárukou výbornej chuti.

Základ chute tvoria kyseliny alebo enzýmy. 
Vďaka nim bude marináda jemnejšia a mäso krehkejšie.

Pridajte do marinády niečo kyslé:

  • Ocot
  • Víno alebo pivo
  • Cmar
  • Citrusovú šťavu
  • Brusnicový džús

 Alebo niečo s enzýmami:

  • Jogurt (grécky jogurt napríklad)
  • Mlieko
  • Ananásový džús
  • Papáju
  • Med

V prípade, že sa chystáte marinovať a grilovať syry, z trojice prísad vynechajte kyslú časť. Chute syra by sa s ňou bili.

Chuť marinády vyzdvihnú tuky. 
Praktickou výhodou je, že sa grilovaná potravina nebude pripaľovať na grile.

"Základom väčšiny marinád je olej," opisuje Roman Paulus, " olivový, slnečnicový, aký máte radi. Vďaka nemu už netreba k mäsu či inej surovine pridávať žiaden ďalší tuk – ​​či už ju budete pripravovať na grile, v panvici alebo v rúre. Okrem toho tuk nesie chuť a zabraňuje vysušovaniu. "

Tuk zastúpi napríklad:

  • Extra panenský olivový olej
  • Hľuzovkový olej
  • Čili olej
  • Bazalkový olej
  • Sezamový olej
  • Mandľový olej
  • Majonéza
  • Cmar

Finálnu chuť marinády na grilovanie vytvoria bylinky a korenie.
Fantázii sa medze nekladú. Pridajte:

  • Čerstvé i sušené bylinky
  • Korenie všetkého druhu
  • Cesnak
  • Cibuľu alebo šalotku
  • Citrónovú kôru
  • Nastrúhaný zázvor
  • Melasu
  • Javorový sirup

Akékoľvek prísady vám dovezieme až domov.

Ako dlho marinovať?

Ďalší trik pre lahodnú chuť grilovacích receptov tkvie v dĺžke marinovania. Najkratšie sa marinujú krevety a najdlhšie hovädzie a jahňacie mäso.

Krevety nechajte v marináde len 15 minút.

Ostatné morské plody nechajte marinovať 20 – 30 minút.

Zeleninu marinujte 30 minút.

Hydinové a bravčové mäso bude potrebovať 3 – 12 hodín.

Hovädziemu a jahňaciemu mäsu doprajte marinádový kúpeľ pokojne 3 – 24 hodín.

Vyzretým syrom neuškodí ani niekoľko dní v marináde.

Praktické tipy na marinovanie

  • Oleje a kyslé prísady sa ťažko zmiešavajú dohromady. Použite teda mixér pre ľahšie zmiešanie týchto zložiek.
  • Ak do marinády použijete sladké prísady ako melasu, med alebo javorový sirup, na grilovanom mäse alebo zelenine sa vytvorí lahodná tenká karamelová vrstva.
  • Šetrite soľou. Slané marinády potraviny skôr vysušia. Soľte teda až tesne pred grilovaním, kedy soľ vyzdvihne prírodnú chuť mäsa a zeleniny.
  • Pozor na hliníkové nádoby, do ktorých by ste chceli marinádu pripravovať. Hliník reaguje s kyslými prísadami a môže zmeniť ich farbu a chuť. Použite radšej nerezové, sklenené alebo plastové misky, výborné sú uzatvárateľné plastové vrecká.
  • Marinujte v uzavretej nádobe a v chladničke. Dobré je marinované mäso alebo zeleninu aspoň raz otočiť, aby marinádou nasiakli obe strany rovnomerne.
  • Zvyšnú marinádu môžete použiť ako omáčku. Pred podávaním ju ale najmenej 3 minúty povarte.

Chystáte sa na grilovanie? Rozpáľte svoj gril so všetkým, čo potrebujete!

zdroj: dish.allrecipes.com, lidovky.cz

Vytlačiť stránku
Zdielať článok