Táto webová stránka už nie je optimalizovaná pre Mozilla 5.0.
Obsah webovej stránky sa nemusí zobrazovať správne alebo môžu byť obmedzené niektoré funkcie.
Najlepšie skúsenosti získate, ak použijete jeden z nasledujúcich prehliadačov:
Ak hľadáte tú správnu marinádu, ktorá podporí chuť mäsa alebo aj grilovanej zeleniny, vedzte, že existuje univerzálna formulka, ktorou sa pri mixovaní marinád môžete riadiť. Potom len stačí obmieňať prísady a skúšať, až kým vytvoríte vyvážené chute a recepty na grilovanie mäsa, rýb či zeleniny.
Základné prísady do marinády na grilovanie
Či už pripravujete marinádu na mäso alebo ryby či zeleninu, držte sa základnej rovnice, ktorá je zárukou výbornej chuti.
Základ chute tvoria kyseliny alebo enzýmy.
Vďaka nim bude marináda jemnejšia a mäso krehkejšie.
Pridajte do marinády niečo kyslé:
Alebo niečo s enzýmami:
V prípade, že sa chystáte marinovať a grilovať syry, z trojice prísad vynechajte kyslú časť. Chute syra by sa s ňou bili.
Chuť marinády vyzdvihnú tuky.
Praktickou výhodou je, že sa grilovaná potravina nebude pripaľovať na grile.
"Základom väčšiny marinád je olej," opisuje Roman Paulus, " olivový, slnečnicový, aký máte radi. Vďaka nemu už netreba k mäsu či inej surovine pridávať žiaden ďalší tuk – či už ju budete pripravovať na grile, v panvici alebo v rúre. Okrem toho tuk nesie chuť a zabraňuje vysušovaniu. "
Tuk zastúpi napríklad:
Finálnu chuť marinády na grilovanie vytvoria bylinky a korenie.
Fantázii sa medze nekladú. Pridajte:
Akékoľvek prísady vám dovezieme až domov.
Ako dlho marinovať?
Ďalší trik pre lahodnú chuť grilovacích receptov tkvie v dĺžke marinovania. Najkratšie sa marinujú krevety a najdlhšie hovädzie a jahňacie mäso.
Krevety nechajte v marináde len 15 minút.
Ostatné morské plody nechajte marinovať 20 – 30 minút.
Zeleninu marinujte 30 minút.
Hydinové a bravčové mäso bude potrebovať 3 – 12 hodín.
Hovädziemu a jahňaciemu mäsu doprajte marinádový kúpeľ pokojne 3 – 24 hodín.
Vyzretým syrom neuškodí ani niekoľko dní v marináde.
Praktické tipy na marinovanie
Chystáte sa na grilovanie? Rozpáľte svoj gril so všetkým, čo potrebujete!
zdroj: dish.allrecipes.com, lidovky.cz