Broskyňovo-vanilkové „maslo“

Suroviny

8 broskýň (veľkých)
½ hrnčeka trstinového cukru
1 hrnček vody
1 citrón (len šťava)
1 vanilkový struk

Popis

Postup

Broskyne ošúpeme a nakrájame na menšie kúsky. Môžeme použiť škrabku na zeleninu, veľmi ľahko sa s ňou zbavíme jemnej kože broskýň. Broskyne pridáme do veľkého hrnca spolu s vodou a cukrom. Za stáleho miešania privedieme k varu. Keď sa zmes začne variť, znížime teplotu na polovicu a varíme ešte asi 20 minút, kým sa broskyne nebudú rozpadávať. Pridáme citrónovú šťavu a premiešame.

S ručným mixérom veľmi pomaly mixujeme, až kým nebude zmes úplne hladká. Zmes potom precedíme cez sitko.

Takto precedené pyré vložíme naspäť do čistého hrnca a privedieme k varu. Pridáme vanilku. Znížime teplotu a necháme jemne pobublávať asi 40 minút. V tomto kroku je dôležité časté premiešavanie. Horúcim broskyňovým „maslom“ naplníme poháriky, necháme vychladnúť a neskôr ich uzavrieme.

Broskyňové „maslo“ skonzumujte  počas 2 týždňov.  Je ideálne napríklad na raňajky na opečený toast alebo na vianočku. 

Vytlačiť stránku
Zdieľať recept