Tipy a rady Tekvicová párty sa začína. Ste pripravení?

Poradíme vám, ako doma tekvicu zužitkovať na 100 %, ako z nej nielen navariť či napiecť, ale aj ako si ňou tematicky skrášliť dom či byt.

Tekvicové rizoto

Myslite na to, že hostia chodia na párty často hladní, takže „jednohubkami“ ich nenasýtite. Keďže ryža je obľúbená nielen u dospelých, ale aj u detí, tekvicové rizoto je tou správnou voľbou pre všetkých hladných účastníkov. Nezabudnite, že okrem tekvice sú základom ešte 3 dôležité suroviny: ryža arborio, určená špeciálne na prípravu rizota, biele víno na podlievanie a maslo ako základ krémového rizota. Nemusíte sa báť, alkohol sa varením z vína odparí, takže rizoto môžete pokojne ponúknuť aj deťom. Podávajte ho s nastrúhaným parmezánom, opraženými tekvicovými semienkami a pokvapkané kvalitným tekvicovým olejom. Buďte originálni aj pri servírovaní – namiesto veľkej servírovacej misy použite jednu veľkú vydlabanú tekvicu hokkaido.

Tekvicové semienka

Keď už máte tekvicové rizoto hotové, nezabudnite využiť tekvicové semienka. Stačí ich očistiť od dužiny a nechať voľne uschnúť. Následne ich poukladajte na plech vystlaný papierom na pečenie, posypte tekvicovým korením (mix škorice, zázvoru, kardamómu, klinčeka, nového korenia, muškátového orieška), pokvapkajte olivovým olejom a pečte 20 minút pri 150 °C. Premiešajte a nechajte počas ďalších 2 hodín dosušiť pri 90 °C. Milovníkov čili potešíte aj dávkou pikantných tekvicových semienok. Tekvicové semienka sú zdravé pre srdce, posilňujú imunitný systém a keďže zlepšujú náladu, sú ideálne aj na halloweensku párty.

Kde všade môžete použiť doma upečené tekvicové semienka?

  • Využite ich na dochutenie a ozdobenie domáceho pečiva.
  • Pomeľte ich a nahraďte nimi časť múky pri príprave celozrnných sušienok.
  • Vyrobte si domácu čokoládu s tekvicovými semienkami.
  • Vyrobte si z nich domácu granolu s kokosovými plátkami.
  • Ozdobte nimi krémovú mrkvovú polievku.
  • Vyrobte si z nich spolu so sušeným ovocím a orieškami zdravé raw guličky.
  • Vyrobte si z nich fantastické tekvicové pesto.

Tekvica je jednou z tých vďačných surovín, ktorú vieme využiť do posledného jadierka.

Tekvicovo-cviklové pesto

O tento recept sa s vami jednoducho musíme podeliť. Je vynikajúci a ultra rýchly! Budete naň potrebovať:

  • 300 g uvarenej cvikle
  • 100 g doma upečených tekvicových semienok
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 100 g syra Pecorino
  • 3 PL olivového oleja
  • 1 PL citrónovej šťavy
  • čierne korenie a soľ na dochutenie

Všetky suroviny dôkladne rozmixujte vo vysokootáčkovom mixéri a podávajte s čiernymi sépiovými špagetami.

Tekvicové variácie pre najmenších

Tekvicová párty sa začína. Ste pripravení?

Tekvicové pudingy, pyré, koláčiky, či dokonca tekvicová zmrzlina. Vyzerá to tak, že neexistuje jedlo, do ktorého by sa tekvica nedala použiť. Vymeňte bežný kakaový puding s piškótami za sladký tekvicový puding a známu ovocnú bublaninu za tekvicový koláč s karamelizovanými orechmi.

Halloweenska výzdoba

Čo ešte nesmie chýbať na halloweenskej párty u vás doma? Na prvom mieste sú, samozrejme, halloweenske masky. A pokiaľ tam budú aj deti, určite ich tento nápad poteší. Dospelých môžete zase zo žartu „nastrašiť“ temnou výzdobou.

  • Zabezpečte si fixku na sklo a všetky sklené poháre a taniere pokreslite pavučinou.
  • Zapáľte doma čierne sviečky, biele sviečky prelepte čiernou čipkou a servírujte čierne sépiové špagety.
  • Cez stoličky prehoďte biele plachty a na zadnú stranu našite len čierne kruhy symbolizujúce oči. Navodíte tak ilúziu duchov, čím dotvoríte atmosféru.
  • Z čierneho papiera povystrihujte siluety myší a rozmiestnite ich po poličkách s knihami.
  • Malých čiernych plastových pavúkov dajte spolu s vodou do formičiek na ľad a nápoje podávajte s pavúčími ľadovými kockami.
  • Vystrihnite z čierneho papiera malých netopierov, prilepte ich na špajdle a pozapichujte do koláčov alebo navlečte na slamky do nápojov.
  • Na vstupné dvere zaveste oznam „Vstup len na vlastnú zodpovednosť!“.

Veríme, že s našimi tipmi zažijete chutnú a veselú halloweensku párty a odnesiete si z nej tie „najstrašnejšie“ zážitky.

Zdroj: nutritionistmeetschef.com, wiki.org

Vytlačiť stránku
Zdielať článok