Táto webová stránka už nie je optimalizovaná pre Mozilla 5.0.
Obsah webovej stránky sa nemusí zobrazovať správne alebo môžu byť obmedzené niektoré funkcie.
Najlepšie skúsenosti získate, ak použijete jeden z nasledujúcich prehliadačov:
Cestoviny sú mimoriadne vďačné jedlo. Ponúkajú nekonečné možnosti kombinácií tvarov a chutí. Odteraz už nikdy viac cestoviny s kečupom! Rajčinovú, smotanovú alebo syrovú omáčku dokážete z našich receptov navariť, aj keď sa s hrncami a sporákom veľmi nekamarátite. Sú také jednoduché a pritom chutné, že na ne môžete smelo pozvať aj hostí.
Paradajková omáčka Marinara je jedným zo základných receptov „cestovinových“ omáčok. Hotovú ju máte skôr, než sa špagety dovaria, a s cestovinami chutí lepšie ako iba obyčajný kečup.
Potrebujete:
1 plechovku lúpaných paradajok
1 mrkvu
1 stredne veľkú cibuľu
2 strúčiky cesnaku
1 lyžičku soli
½ lyžičky sušeného oregana
½ lyžičky sušeného tymianu
Olej
Postup:
Na rozohriatom oleji osmažte nadrobno nakrájanú cibuľu, pretlačený cesnak a na kocky nakrájanú mrkvu. Pridajte byliny, paradajky a osoľte. Za občasného miešania varte 15 minút, potom rozmixujte ručným mixérom.
Tip: Mäsové guľky v rajčinovej omáčke
Keď už spomíname rajčinovú omáčku, nemôžeme vynechať ani mäsové guľky. Tie pripravíte z 500 g mletého hovädzieho mäsa, 1 nadrobno nakrájanej malej cibule, vajíčka, 50 g strúhanky, soli a korenia. Všetko spolu zmiešajte a vytvarujte malé guľky. Mäsové guľky na cestoviny môžete vysmážať alebo piecť v rúre pri 200 °C asi 15 minút.
Skúsiť môžete aj vegetariánsky recept na guľky v rajčinovej omáčke. Tie naše sú z baklažánu a chutia famózne!
Spaghetti bolognese sú jedným z najznámejších receptov s cestovinami. A to aj napriek tomu, že talianski kuchári podávajú paradajkové omáčky skôr s hrubšími cestovinami, ako napríklad penne, na ktorých omáčka lepšie drží.
Potrebujete:
250 g mletého hovädzieho mäsa
250 g mletého bravčového mäsa
75 g slaniny
1 konzervu lúpaných paradajok
1 cibuľu
1 mrkvu
¼ zeleru
½ ČL tymianu
½ ČL oregana
Vývar alebo vodu
Olej
Soľ
Korenie
Postup:
Nakrájanú cibuľu speňte na oleji, pridajte mäso a na malé kocky nakrájanú slaninu. Opečte. Pridajte nastrúhanú mrkvu, zeler a paradajky aj so šťavou. Podlejte trochou vývaru alebo vody, osoľte, okoreňte a pridajte bylinky. Za častého miešania varte asi 30 minút. Ak je omáčka príliš hustá, zrieďte ju vývarom alebo vodou.
Nenechajte sa pomýliť znením tohto slova. Paradajková omáčka s čili nemá s Arábiou nič spoločné. Jej názov je odvodený od talianskeho slova „arrabbiato“, čo znamená „nahnevaný“.
Potrebujete:
250 g paradajok
200 g olív
1 cibuľu
2 strúčiky cesnaku
½ červenej papriky
2 lyžice olivového oleja
50 ml bieleho octu
1 lyžičku cukru
1 lyžicu paradajkového pretlaku
Soľ
Postup:
Nadrobno nasekanú cibuľu a cesnak osmažte na oleji do zmäknutia spolu s očistenou paprikou nakrájanou na kocky. Pridajte cukor a ocot a varte, kým sa tekutina neodparí. Pridajte nakrájané paradajky a olivy zmiešané s paradajkovým pretlakom a pod pokrievkou varte asi 10 minút, kým sa paradajky neuvaria. Podľa chuti osoľte.
Smotanovo-syrová omáčka na cestoviny
Našu syrovú omáčku na cestoviny pripravíte aj bez múky. Zahustí ju smotana a parmezán.
Cestoviny so smotanovo-syrovou omáčkou
Omáčka z hríbov, byliniek a smotany je ako stvorená pre kombináciu so širokými cestovinami typu tagliatelle.
Potrebujete:
100 ml vody alebo vývaru
200 ml sladkej smotany
½ cibule
5 čerstvých šampiňónov
1 ČL oleja
1 ČL tymianu
1 ČL oregana
1 ČL sušenej bazalky
Soľ
Nadrobno nakrájanú cibuľu speňte na oleji. Pridajte na pásiky nakrájané hríby a osmažte. Zalejte vodou a smotanou, osoľte, pridajte bylinky a varte, kým sa šťava nezredukuje na polovicu.
Pasta Carbonara nie sú cestoviny so slaninkou a syrom. Skutočná Carbonara sa robí z vajec, syra a slaninky.
Potrebujete:
100 g prerastenej slaninky
100 g tvrdého strúhaného syra (parmezán)
3 veľké vajcia
1 strúčik cesnaku
1 PL oleja
Soľ a korenie
Postup:
Na oleji v hlbšej panvici osmažte nakrájanú slaninku spolu s rozpučeným strúčikom cesnaku. Ten potom vyhoďte. Tri štvrtiny syra zmiešajte s rozšľahanými vajcami a trochou soli. Do panvice pridajte horúce cestoviny, stiahnite z plameňa a na cestoviny pridajte syrovo-vaječnú zmes. Poriadne premiešajte. Vajcia na horúcich cestovinách stuhnú, ale nezrazia sa. Posypte zvyšným syrom a okoreňte.
Nechcú vaše deti jedávať špenát? Naservírujte im ho na špagetách a uvidíte tú rýchlosť, s akou ho zjedia!
Potrebujete:
500 g špenátu
1 strúčik cesnaku (nemusí byť)
150 g strúhaného syra (parmezán, mozzarella)
2 lyžice olivového oleja
2 lyžice kešu orechov
Soľ a korenie
Na zohriatom olivovom oleji v hlbšej panvici orestujte roztlačený cesnak, pridajte špenát a miešajte, kým listy nezmäknú. Osoľte, okoreňte. Spolu so syrom a orechmi vložte do mixéra a rozmixujte. Ak treba, prilejte trochu vody z cestovín. Zmiešajte s cestovinami a posypte syrom.
Náš tip na podávanie: Špenátová omáčka chutí dobre aj s cestovinami ako penne alebo farfalle.
Výhodou pesta je, že z neho môžete pripraviť aj omáčku. Brokolicovú omáčku na cestoviny pripravíte prevarením pesta z brokolice a smotany.
Cestoviny s brokolicovým pestom
Viac receptov nielen na cestoviny nájdete na Hello Tesco!
Zdroj: Tesco.co.uk, apetitonline.cz, frommybow.com