Tipy a rady Omáčky na cestoviny: 7 TOP receptov, ktoré nesklamú

Cestoviny sú mimoriadne vďačné jedlo. Ponúkajú nekonečné možnosti kombinácií tvarov a chutí. Odteraz už nikdy viac cestoviny s kečupom! Rajčinovú, smotanovú alebo syrovú omáčku dokážete z našich receptov navariť, aj keď sa s hrncami a sporákom veľmi nekamarátite. Sú také jednoduché a pritom chutné, že na ne môžete smelo pozvať aj hostí.

Paradajková omáčka na cestoviny

Paradajková omáčka Marinara je jedným zo základných receptov „cestovinových“ omáčok. Hotovú ju máte skôr, než sa špagety dovaria, a s cestovinami chutí lepšie ako iba obyčajný kečup.

Potrebujete:

1 plechovku lúpaných paradajok
1 mrkvu
1 stredne veľkú cibuľu
2 strúčiky cesnaku
1 lyžičku soli
½ lyžičky sušeného oregana
½ lyžičky sušeného tymianu
Olej

Postup:

Na rozohriatom oleji osmažte nadrobno nakrájanú cibuľu, pretlačený cesnak a na kocky nakrájanú mrkvu. Pridajte byliny, paradajky a osoľte. Za občasného miešania varte 15 minút, potom rozmixujte ručným mixérom.

Tip: Mäsové guľky v rajčinovej omáčke

Keď už spomíname rajčinovú omáčku, nemôžeme vynechať ani mäsové guľky. Tie pripravíte z 500 g mletého hovädzieho mäsa, 1 nadrobno nakrájanej malej cibule, vajíčka, 50 g strúhanky, soli a korenia. Všetko spolu zmiešajte a vytvarujte malé guľky. Mäsové guľky na cestoviny môžete vysmážať alebo piecť v rúre pri 200 °C asi 15 minút.

Skúsiť môžete aj vegetariánsky recept na guľky v rajčinovej omáčke. Tie naše sú z baklažánu a chutia famózne!

Bolonská omáčka na špagety

Spaghetti bolognese sú jedným z najznámejších receptov s cestovinami. A to aj napriek tomu, že talianski kuchári podávajú paradajkové omáčky skôr s hrubšími cestovinami, ako napríklad penne, na ktorých omáčka lepšie drží.

Potrebujete:

250 g mletého hovädzieho mäsa
250 g mletého bravčového mäsa
75 g slaniny
1 konzervu lúpaných paradajok
1 cibuľu
1 mrkvu
¼ zeleru
½ ČL tymianu
½ ČL oregana
Vývar alebo vodu
Olej
Soľ
Korenie

Postup:

Nakrájanú cibuľu speňte na oleji, pridajte mäso a na malé kocky nakrájanú slaninu. Opečte. Pridajte nastrúhanú mrkvu, zeler a paradajky aj so šťavou. Podlejte trochou vývaru alebo vody, osoľte, okoreňte a pridajte bylinky. Za častého miešania varte asi 30 minút. Ak je omáčka príliš hustá, zrieďte ju vývarom alebo vodou.

Omáčka Arrabbiata

Nenechajte sa pomýliť znením tohto slova. Paradajková omáčka s čili nemá s Arábiou nič spoločné. Jej názov je odvodený od talianskeho slova „arrabbiato“, čo znamená „nahnevaný“.

Potrebujete:
250 g paradajok
200 g olív
1 cibuľu
2 strúčiky cesnaku
½ červenej papriky
2 lyžice olivového oleja
50 ml bieleho octu
1 lyžičku cukru
1 lyžicu paradajkového pretlaku
Soľ

Postup:

Nadrobno nasekanú cibuľu a cesnak osmažte na oleji do zmäknutia spolu s očistenou paprikou nakrájanou na kocky. Pridajte cukor a ocot a varte, kým sa tekutina neodparí. Pridajte nakrájané paradajky a olivy zmiešané s paradajkovým pretlakom a pod pokrievkou varte asi 10 minút, kým sa paradajky neuvaria. Podľa chuti osoľte.

Smotanovo-syrová omáčka na cestoviny
Našu syrovú omáčku na cestoviny pripravíte aj bez múky. Zahustí ju smotana a parmezán.

Cestoviny so smotanovo-syrovou omáčkou

Hríbová omáčka na cestoviny

Omáčka z hríbov, byliniek a smotany je ako stvorená pre kombináciu so širokými cestovinami typu tagliatelle.

Potrebujete:
100 ml vody alebo vývaru
200 ml sladkej smotany
½ cibule
5 čerstvých šampiňónov
1 ČL oleja
1 ČL tymianu
1 ČL oregana
1 ČL sušenej bazalky
Soľ

Nadrobno nakrájanú cibuľu speňte na oleji. Pridajte na pásiky nakrájané hríby a osmažte. Zalejte vodou a smotanou, osoľte, pridajte bylinky a varte, kým sa šťava nezredukuje na polovicu.

Syrová omáčka Carbonara

Pasta Carbonara nie sú cestoviny so slaninkou a syrom. Skutočná Carbonara sa robí z vajec, syra a slaninky.

Potrebujete:
100 g prerastenej slaninky
100 g tvrdého strúhaného syra (parmezán)
3 veľké vajcia
1 strúčik cesnaku
1 PL oleja
Soľkorenie

Postup:

Na oleji v hlbšej panvici osmažte nakrájanú slaninku spolu s rozpučeným strúčikom cesnaku. Ten potom vyhoďte. Tri štvrtiny syra zmiešajte s rozšľahanými vajcami a trochou soli. Do panvice pridajte horúce cestoviny, stiahnite z plameňa a na cestoviny pridajte syrovo-vaječnú zmes. Poriadne premiešajte. Vajcia na horúcich cestovinách stuhnú, ale nezrazia sa. Posypte zvyšným syrom a okoreňte.

Špenátové pesto na cestoviny

Nechcú vaše deti jedávať špenát? Naservírujte im ho na špagetách a uvidíte tú rýchlosť, s akou ho zjedia!

Potrebujete:
500 g špenátu
1 strúčik cesnaku (nemusí byť)
150 g strúhaného syra (parmezán, mozzarella)
2 lyžice olivového oleja
2 lyžice kešu orechov
Soľ a korenie

Na zohriatom olivovom oleji v hlbšej panvici orestujte roztlačený cesnak, pridajte špenát a miešajte, kým listy nezmäknú. Osoľte, okoreňte. Spolu so syrom a orechmi vložte do mixéra a rozmixujte. Ak treba, prilejte trochu vody z cestovín. Zmiešajte s cestovinami a posypte syrom.

Náš tip na podávanie: Špenátová omáčka chutí dobre aj s cestovinami ako penne alebo farfalle.

Brokolicové pesto na cestoviny

Výhodou pesta je, že z neho môžete pripraviť aj omáčku. Brokolicovú omáčku na cestoviny pripravíte prevarením pesta z brokolice a smotany.

Omáčky na cestoviny: 7 TOP receptov, ktoré nesklamú

Cestoviny s brokolicovým pestom

Viac receptov nielen na cestoviny nájdete na Hello Tesco!

Zdroj: Tesco.co.uk, apetitonline.cz, frommybow.com

Vytlačiť stránku
Zdielať článok