Táto webová stránka už nie je optimalizovaná pre Mozilla 5.0.
Obsah webovej stránky sa nemusí zobrazovať správne alebo môžu byť obmedzené niektoré funkcie.
Najlepšie skúsenosti získate, ak použijete jeden z nasledujúcich prehliadačov:
Veľa z nás má tieto dva recepty jemne popletené. Perkelt je pokrm bez smotany a pripravuje sa ako guláš. V maďarčine slovo perkelt znamená pražiť, teda vo vlastnej šťave bez tekutiny. Zato paprikáš sa na záver zjemňuje smotanou. Túto kulinársku „vychytávku“ prebrali Maďari od vznešených „krémových“ Francúzov.
My sme tentokrát zvolili paprikáš a ku kuraciemu mäsu a tekvici hokkaido sme pridali sladkú smotanu na šľahanie. Ak máte intoleranciu na laktózu, je vhodné do tohto receptu pridať namiesto klasickej smotany rastlinnú alternatívu – napríklad ovsenú. Chuť výborného paprikáša to určite nezmení. Ak sa nebojíte experimentovať a inklinujete k indickej kuchyni, vyskúšajte kokosovú smotanu. Paprikáš tak získa ešte lahodnejšiu a exotickejšiu chuť.
TIP: Ak vám ostala tekvica hokkaido, môžete ju zužitkovať pri príprave domácich tekvicových gnocchi, ktoré sú výbornou prílohou nielen k paprikášu.
A čo tak tekvica hokkaido na spôsob rizota? Nie je v ňom síce kuracie mäso, ale tipom na tekvicové rizoto s kozím syrom potešíme zasa vegetariánov.
Tekvicu hokkaido očistíme, nakrájame na kocky, poukladáme na plech, polejeme olivovým olejom a dáme piecť do rúry na 200 °C približne na 15 minút.
Papriku umyjeme, očistíme a nakrájame na tenké prúžky. Mäso očistíme a nakrájame na kocky.
Cibuľu spolu s cesnakom očistíme a nakrájame na malé kúsky.
V hrnci si zohrejeme olivový olej, orestujeme na ňom najemno nakrájanú cibuľu a cesnak, pridáme kuracie mäso a restujeme, kým sa pečie tekvica. K mäsu pridáme papriku nakrájanú na prúžky, opražíme, podlejeme vodou (alebo vývarom) a pokračujeme v dusení.
Tekvicu po upečení pridáme do hrnca k ostatným surovinám, zalejeme pasírovanými paradajkami, smotanou, dochutíme soľou a kurkumou, zakryjeme a dusíme ešte 20 minút. Po odstavení pridáme do paprikáša čerstvú citrónovú šťavu a premiešame.
Paprikáš by sme mali ešte doplniť prílohou. Podávame ho s cestovinami alebo s domácimi haluškami.