Táto webová stránka už nie je optimalizovaná pre Mozilla 5.0.
Obsah webovej stránky sa nemusí zobrazovať správne alebo môžu byť obmedzené niektoré funkcie.
Najlepšie skúsenosti získate, ak použijete jeden z nasledujúcich prehliadačov:
Paprika je celoročne obľúbená zelenina v teplej aj studenej kuchyni. V našom teste ale nebudete hádať ingrediencie do receptov, lež zaujímavosti o paprike.
Správne odpovede nájdete v závere článku.
1. Dohady, či je paradajka ovocie alebo zelenina, sú dobre známe. My vieme, že paradajka je ovocie, hoci ju považujeme za zeleninu. S melónom je to naopak. A ako je to s paprikou? Paprika je:
A) Ovocie
B) Zelenina
C) Paprika je výnimka, ktorá nepatrí do žiadnej kategórie
2. O rozšírenie papriky po Európe sa pričinil Krištof Kolumbus, ktorý ju priviezol z Ameriky spolu s ďalšími botanickými objavmi. Dnes sa najviac papriky pestuje v:
A) Strednej Amerike
B) Ázii
C) V južnej Európe
3. Paprika je mimoriadne bohatá na jeden vitamín, ktorý si ľudský organizmus nedokáže vyrobiť a je mimoriadne dôležitý napríklad počas choroby. Jeho nedostatok vedie k smrteľnému ochoreniu – skorbutu. Je to vitamín:
A) A
B) K
C) C
4. Niektoré papriky sú poriadne zákerné. Tvária sa sladko, ale len čo do nich zahryznete, poriadne vás popália. A neštípu iba na jazyku, ale aj na prstoch a nedajbože dotknúť sa očí! Viete, ako sa volá pálivá látka v paprike?
A) Pepperinium
B) Kapsaicín
C) Chilliridium
5. Príroda to má všetko dobre zariadené. Existujú zvieratá, ktoré môžu zjesť aj tú najštipľavejšiu papriku a nič im to nespraví. Je to tak zariadené preto, aby svojimi výkalmi roznášali semienka papriky do širokého okolia. Ani tá najštipľavejšia paprika neštípe:
A) Hlodavce
B) Vtáky
C) Medvedíky čistotné
6. Kapsaicín sa účinne využíva v medicíne. Okrem toho, že zmierňuje príznaky psoriázy a neuropatiu, znižuje chuť do jedla a hladinu cholesterolu, dokáže ešte niečo:
A) Funguje ako lokálne analgetikum
B) Hojí pooperačné rany rýchlejšie s menšími jazvami
C) Pôsobí termoregulačne, čo znamená zvýšený kalorický výdaj a tak prispieva k chudnutiu
7. Pálivosť papriky sa meria podľa jednotnej stupnice. Ako sa volá?
A) Scoville scale
B) Tabasco scale
C) Capsaicin scale
8. Čistý kapsaicín obsahuje 16 miliónov Scovilleho jednotiek pálivosti. Ako prebiehalo meranie pálivosti papriky podľa Scovilleho?
A) Minimálne päť ochutnávačov ochutnávalo roztok papriky, cukru a vody. Ten sa riedil dovtedy, kým nezmizla pálivosť
B) Ochutnávač ochutnával, porovnával a bodoval jednotlivé papriky, pričom ich pálivosť neutralizoval chlebom a mliekom. Po ňom test zopakovali ďalší dvaja uchádzači. Pálivosť papriky bola určená podľa ich zhody
C) Scoville vybral za základ sladkú kapiu, ktorá neobsahuje kapsaicín. Extrahoval základnú vzorku a podľa toho, koľkonásobne túto základnú vzorku prevyšovali, určoval obsah kapsaicínu v jednotlivých druhoch paprík a teda ich pálivosť
Kuracia roláda s kapiou a syrom
9. Za „atómovú bombu“ medzi paprikami sa označuje malá čili paprička, ktorá má pálivosť až 2 200 000 SHU. Volá sa:
A) Trinidad Moruga Scorpion
B) Bhut Jolokia
C) Carolina Reaper
Chcete nápovedu? Prečítajte si o najštipľavejšej paprike viac!
10. Pálenie papriky pozná každý. A asi aj dvojnásobné pálenie, keď ste sa ju snažili uhasiť vodou. Proti pálivosti papriky pomáha:
A) Káva
B) Mlieko
C) Zelený čaj
11. Istý druh papriky je taký nepredvídateľný, že si s ním môžete zahrať paprikovú „ruskú ruletu“. Niektoré plody totiž neštípu vôbec, iné sú mimoriadne pálivé. Viete, ako sa volá a odkiaľ pochádza?
A) Paprika Shishito z Japonska
B) Paprika Miši-riti-kó z Malajzie
C) Paprika Shikanzen z Južnej Kórey
12. Guinessova kniha rekordov má vyše tri stovky záznamov o naj paprikách. Jedným z nich je aj najťažšia paprika. Dopestoval ju v Kanade John Nieuwnhoff v roku 2017 a vážila:
A) 1347 gramov
B) 499 gramov
C) 695 gramov
Upečte si plnenú papriku bez mäsa
Správne odpovede:
1. A) Z botanického hľadiska je paprika ovocie, pretože má semená a jeme z nej plody, vzniknuvšie z kvetu.
2. B) Najväčším pestovateľom papriky je Čína, ktorá pokrýva takmer polovicu svetovej produkcie papriky.
3. C) Paprika obsahuje mimoriadne vysoké množstvo vitamínu C. Má ho viac ako citróny alebo kyslá kapusta. Prebytočný vitamín C dokáže telo vylúčiť, preto jedzte papriku, koľko vám hrdlo ráči.
4. B) Kapsaicín je alkaloid papriky, ktorý dráždi voľné nervové zakončenia tak, že kontakt s ním pociťujú ako pálenie, teda bolesť. Predpokladá sa, že papriku takto chráni pred neželanými konzumentmi a chorobami.
5. B) Nervové receptory vtákov sú voči kapsaicínu imúnne. Naopak, cicavce naň reagujú bolestivo.
6. Všetky odpovede sú správne.
7. A) Stupnica nesie meno po americkom chemikovi Wilburovi L. Scovillem, ktorý ako prvý vyvinul metódu porovnávania pálivosti paprík. Jednotkou pálivosti je SHU – Scoville Heat Unit (Scovilleho jednotka pálivosti).
8. A) Ale aby sme boli presní, sčasti aj C. Scoville vybral za základ sladkú papriku bez kapsaicínu, ktorá mala hodnotu 0. Ochutnávači potom ochutnávali roztok s paprikou, riedený dovtedy, kým pálivosť nebolo cítiť. Napríklad, ak má Jalapeňo SHU 2500, znamená to, že základný roztok museli rozriediť vodou 2500-krát.
9. C) Paprička Carolina Reaper bola do Guinessovej knihy rekordov zapísaná ako najštipľavejšia paprika na svete v roku 2013. Prekonala tak dovtedajšiu najštipľavejšiu papričku Trinidad Moruga Scorpion. Bhut Jolokia kraľovala rebríčku pálivosti do roku 2007.
10. B) Kapsaicín je rozpustný v tukoch, preto pálenie papriky uhasíte pohárom mlieka. Skúsiť však môžete aj zajesť pálenie chlebom alebo chlebom s maslom.
11. A) Štipľavú zábavu si užijete s japonskou paprikou Shishito. Približne každý desiaty plod je pálivý asi ako jalapeňo paprička.
12. C) Najťažšia paprika na svete vážila 695 gramov. Taká plnená paprika by nakŕmila celú rodinu!
Zdroj: guinnessworldrecords.com, diynatural.com, servingjoy.com, tenrandomfacts.com, mentalfloss.com, wikipedia