Tipy a rady Rozoznáte mandarínku od klementínky? Obe vám zlepšia deň

Mandarínky sú najobľúbenejšie citrusy. Nečudo. Tieto malé oranžové vitamínové bomby si môžete jednoducho strčiť do vrecka či deťom do tašky, ľahko sa šúpu, krásne voňajú, vynikajúco chutia, sú šťavnaté a v kuchyni tiež nájdu široké uplatnenie od štiav cez kompóty až po exotické zákusky. Najlepšie chutia od novembra do marca, práve preto sa nám spájajú so zimou a Vianocami. A možno vám už aj nejaká vyrástla, keď ste zrniečko z mandarínky hodili do črepníka. Pestujte ju ďalej a dočkáte sa aj úrody. Hoci nie takej voňavej a sladkej, ako sú dovozové mandarínky, ale vlastnej a o to sladšej.

Mandarínka, klementínka, tangerínka

Tešíte sa, ako si kúpite tie pekné veľké mandarínky, čo sa na vás usmievajú z pultu. Pozriete sa, čo stoja a okrem ceny zistíte, že to nie sú mandarínky, ale klementínky alebo tangerínky. Aký je medzi nimi rozdiel?

Rozdiely sú minimálne. Všetky tri patria do skupiny mandarínok, veď práve preto sa na seba tak ponášajú.

Mandarínky sú z oboch strán mierne sploštené, majú jemnú chuť a veľmi ľahko sa šúpu.

Klementínky sú z rodiny mandarínok najmenšie. Šupu majú hladkú, lesklú, tmavšej farby a sú bez semienka. Na domáce pestovanie je práve klementínka najvhodnejšia, pretože je najviac prispôsobená našim podmienkam.

Tangerínky sú svetlooranžové, okrúhle a najväčšie. Ich šupa je trochu tvrdšia, preto sa horšie šúpu. Uskladňujte ich v chlade, inak sa rýchlo pokazia.

Pestovanie mandarínok

Mandarínky pochádzajú z Číny a Japonska. Meno vraj dostali práve podľa mandarínov, ktorí si jediní toto kedysi mimoriadne vzácne ovocie mohli dovoliť. No iné pramene tvrdia, že meno „mandarínky“ je odvodené od slova „Mandare“, čo je pôvodný názov Maurícia. Práve z tohto ostrova sa pôvodne mandarínky v 19. storočí dovážali. Dnes sa mandarínky pestujú v Amerike, Afrike, Austrálii a južnej Európe. No dopestujete si ich aj doma.

Strom mandarínky je vysoký asi 4 metre a odolný voči suchu a chladu. Staršie stromy dokážu prežiť krátkodobý pokles teploty až pod -9 °C. Plod mandarínky je modifikovaná guľatá, trochu sploštená bobuľa so 7 – 14 segmentmi.

Šalát s rybou a citrusmi


Pestovanie mandarínky v kvetináči

Mandarínku si vypestujete zo semienka. Stačí ho na noc namočiť do vody a potom zasadiť pod centimetrovú vrstvu substrátu. Do dvoch mesiacov sa objavia prvé lístky.  No bez problémov vyklíči aj len tak pohodené v kvetináči.  Len čo drobček dosiahne 15 cm, presaďte mladú rastlinku do väčšieho kvetináča.

Na jar si vypestujete mandarínku z odrezku. Zasaďte radšej viac odrezkov a použite stimulátor rastu, dbajte na vlhkosť pravidelným rosením. Pokiaľ to s pestovaním mandarínok myslíte vážne, kúpte si radšej mladú zavrúbľovanú rastlinu.

Na pestovanie mandarínok vám postačí vhodný črepník, substrát a slnečné miesto bez studeného vzduchu pri okne. Kvetináč voľte hlboký, s priemerom aspoň 30 cm. Malé rastliny však nedávajte zbytočne do veľkého kvetináča. Na dno dajte hrubší štrk, aby mohla prebytočná voda odtekať. Substrát namiešajte v pomere 1:1 zo záhradného substrátu a substrátu pre sukulenty.

Pri polievaní mandarínok platí zásada „menej je viac“. Mandarínka je voči suchu pomerne odolná a znáša ho lepšie ako preliatie. V interiéri jej stačí zálievka raz za týždeň, vonku v horúčavách zalievajte každý deň. Rastlina má rada rosenie, no vonku ju roste len keď na rastlinu nesvieti slnko. Inak by sa mohli listy spáliť. Na hnojenie mandarínok používajte špeciálne hnojivo pre citrusy.

Dve minúty po zálievke vylejte vodu z misky, aby sa mandarínka nepodmáčala.

Mandarínky zimujte pri teplote 10 – 15 °C. Ak nemáte takúto možnosť, umiestnite ich k oknu, pretože práve nedostatok svetla sa im v zime môže stať osudným. Pravidelne ich roste. Len čo spoľahlivo nehrozia mrazy, vyneste mandarínku von do polotieňa a po týždni ju už môžete dať na priame slnko.

Keď mandarínky prerastú kvetináč, presaďte ich do nádoby väčších o 2 – 3 cm a doplňte substrát.

Prvých päť rokov môžete rast mandarínkového kríka podporiť rezom konárikov, ktoré korunu zahusťujú. Bude síce menej rodiť a viac rásť, ale neskôr sa vám to vráti v podobe bohatšej úrody.

Vypestovali ste si krásnu rastlinku mandarínky zo semienka a tešíte sa na úrodu? Môžete na ňu čakať celé roky. Mandarínku zo semienka zaštepte vrúbľom z rodiacej rastlinky. Ten získate od ovocinárov a radi vám mandarínku aj zavrúbľujú.

Škodcovia a choroby mandarínok sa škodcovia citrusov len tak ľahko nevyskytujú. Viac ich ohrozujú hubové ochorenia z prílišnej vlhkosti, vošky, molice a roztoče, čiže bežné škodce, ktorých sa zbavíte mechanicky alebo biologickými prostriedkami. Najväčším postrachom úrody vonku pestovaných mandarínok sú vtáky a slimáky.

Mandarínky uvoľňujú plný nos a pomáhajú chudnúť

Pod tenkou oranžovou šupou sa skrýva celá zásobáreň vitamínov. Na celej čiare vyhráva vitamín C, za ním sú v tesnom závese vitamíny skupiny B, provitamín A (betakarotén) a minerály ako draslík, horčík, fosfor. Dužina mandarínky obsahuje aj vlákninu a veľa vody. Mesiačiky mandarínok majú blahodarný vplyv na zdravie:

  • Znižujú hladinu cholesterolu
  • Povzbudzujú chuť do jedla pri chorobe a nechutenstve
  • Odstraňujú plynatosť
  • Pomáhajú pri dehydratácii
  • Uvoľňujú upchatý nos
  • Zmierňujú bolesti pri reume
  • Posilňujú imunitu
  • Upravujú krvný tlak
  • Uvoľňujú kŕče
  • Pomáhajú pri zápche

Mandarínková vôňa zlepšuje náladu

Ošúpete mandarínku a zrazu je deň o čosi krajší. Všimli ste si to niekedy? Je to tak, pretože vôňa mandarínky nám nielenže pripomína Vianoce, ale preukázateľne zlepšuje náladu. Pomôže vám, aj keď sa neviete sústrediť a myslíte na veľa vecí naraz. Silice v mandarínkovej kôre upokojujú myseľpomáhajú so zaspávaním. Dokonca si mandarínkovú vôňu pochvaľujú aj ľudia trpiaci migrénou. Pridajte pár kvapiek éterického mandarínkového oleja do arómolampy alebo kúpeľa. S kvapkou mandarínkovej silice v telovom mlieku získate bojovníka proti celulitíde a striám, kŕčom v lýtkach či zlým snom. 

Aj mandarínková šupa je osožná

Šupku z chemicky neošetrenej mandarínky by bola škoda vyhodiť. Obsahuje látky s protirakovinovými účinkami, posilňujúce srdce, obličky, cievy, pokožku aj psychiku. Pri kašli, ochorení priedušiek, nechutenstve alebo zvracaní pomôže vlažný odvar z mandarínkových šupiek. Chemicky neošetrené mandarínky dobre umyte v horúcej vode, ošúpte, šupy v hrnci zalejte vodou a varte 10 minút. Potom sceďte a postup zopakujte. Tento druhý vývar sceďte a pite osladený medom.

Exotickú chuť mandarínkovej šupky radi využívajú aj ázijskí kuchári v mäsových jedlách. Jednak zlepšuje stráviteľnosť jedla a na druhej strane urýchľuje zmäknutie mäsa.

Chudnutie s mandarínkami

Veľa šťavy, vitamíny a minerály v mandarínkach predurčujú toto exotické ovocie na spríjemnenie vašich očistných dní. Dve kilá mandarínok a dostatok vody počas jedného dňa vám z času na čas pomôže odľahčiť trávenie bez toho, aby ste trpeli hladom alebo chuťou na sladké. Navyše mandarínky obsahujú synefrín, látku, ktorá pomáha pri spaľovaní tukov.

Mandarínkovo-špenátový šalát s makovým dresingom je náš tip na sýtu ľahkú večeru


Mandarínky v tehotenstve iba po troškách

Nielen mandarínky, ale aj citrusy ako také sú najmä v zime veľmi chutným zdrojom vitamínu C. Veď už len taký citrónový čaj je prvá pomoc pri prvých náznakoch prechladnutia. Lenže ako je to s mandarínkami v tehotenstve? Vieme, že citrusové plody sú alergény a tak tehotné ženy po nich siahajú s obavami. Mandarínkam sa úplne vyhýbať nemusíte. Dobre ich pred jedením poumývajte a umyte si aj ruky. Mandarínky by vám nemali spôsobovať žiadne problémy, dokonca môžu byť osožné pri ranných nevoľnostiach. No ak by ste pocítili svrbenie v ústach alebo na koži, radšej sa ich počas tehotenstva vzdajte. O konzumácii mandarínok počas tehotenstva sa môžete poradiť aj s lekárom.

Mandarínky počas dojčenia radšej vynechajte

Strava dojčiacej mamičky má byť pestrá a nemali by v nej chýbať najmenej 3 porcie ovocia a zeleniny. Počas dojčenia by ste sa všeobecne mali vyhýbať citrusovým plodom, a teda aj mandarínkam. Dojčené dieťa môže na citrusy zareagovať rovnako ako dieťa, ktoré ich zjedlo – teda vyrážkou až hnačkou. Pri starších deťoch môžete skúsiť zjesť mesiačik mandarínky a keď dieťatko nezareaguje, postupne mu ich doprajte viac.

Odkedy môžu jesť deti mandarínky? Počkajte rok

Citrusy všeobecne patria medzi silné alergény. Aj keď vášmu drobcovi budú mandarínky určite voňať a bude po nich naťahovať ručičky, nedajte mu ich skôr ako po roku. Začínajte pomaly, aby sa detský organizmus zoznámil s novými zložkami potravín. Množstvo zvyšujte až po tom, ako ste si istí, že dieťa sa po predchádzajúcom raze nevyhodilo, nebolelo ho bruško, ani ho neprehnalo.

Alergia na mandarínky

Rovnako ako väčšina potravinových alergií, aj alergia na mandarínky sa prejaví po ich konzumácii ako niektorý z týchto príznakov, pričom ich môže byť aj niekoľko naraz:

  • Opuch v ústach
  • Opuch pier
  • Vyrážky
  • Svrbenie nosa, úst, kože
  • Sťažené dýchanie

U niekoho tieto symptómy prepuknú krátko po zjedení mandarínky, u iných zas až po niekoľkých hodinách. Príznaky alergie zmiernia antihistaminiká. Najúčinnejšie je vyhýbať sa danému alergénu a pri alergii na ovocie sa úspešne uplatňuje aj imunoterapia, pri ktorej sa podávajú malé dávky alergénu, až kým sa telo prestane brániť.

Či máte alergiu práve na voňavé mandarínky, tangerínky alebo klementínky zistíte tak, že sa budete pozorovať po ich zjedení. Pokiaľ si chcete byť istí, zájdite k alergiológovi. Špeciálne testy presne určia, či a na čo ste alergickí.

Recepty s mandarínkami

Mandarínky sú vďačnými doplnkami najmä do zákuskov a múčnikov. Oranžové mesiačiky osviežujú už na pohľad a rovnaký zážitok poskytnú aj chuťovým bunkám. A navyše, v zime nie je núdza o lacné mandarínky v akcii. Využite ich na všetky možné spôsoby!

Mandarínkové rezy

Stačí pár mandarínok, tvaroh, smotana a z obyčajného piškótového cesta vyčaríte šťavnatý zákusok.

Vyšľahajte 5 vajec s 200 g cukru dopenista. Postupne pridávajte striedavo 6 lyžíc vody a po častiach 200 g múky. Nakoniec vsypte do cesta prášok do pečiva a pri 170 °C pečte 15 – 20 minút. Nechajte vychladnúť. Na vychladnutý korpus bohato poukladajte ošúpané mandarínky.

Pol kila tvarohu rozmixujte s 250 ml smotany a 2 lyžicami práškového cukru. Rozotrite na vychladnutý korpus s mandarínkami. Dajte chladiť aspoň na 3 hodiny. Vrch môžete ozdobiť mandarínkami. 

Cisársky trhanec s mandarínkami


Mandarínkový džem s pomarančom

Farbou pripomína marhuľový džem, ale keď ho otvoríte, nezameniteľná vôňa vám prezradí, že práve držíte famózny džem z mandarínok.

Na kilo mandarínok si pripravte kilo cukru, balíček vanilínového cukru, jeden pomaranč a jedno jablko. Pridať môžete aj škoricu, mletý zázvor, klinček, badián, kardamóm či iné korenie podľa chuti a namiesto pomaranča skúste limetku.

Ošúpané mandarínky a pomaranč rozdeľte na mesiačiky, jablko zbavte jadrovníka, šupy a nakrájajte na kocky. Všetko dajte do misy a zalejte vodou tak, aby ovocie bolo tesne pod povrchom vody. Nechajte máčať najmenej štyri hodiny, ideálne cez noc. Na druhý deň rozmixujte, pridajte cukor a varte za stáleho miešania do zhustnutia. Mandarínkový džem naplňte do čistých zaváracích pohárov, dobre zatvorte a postavte hore dnom vychladnúť.

Mandarínkový sirup

Možno si poviete: „Mandarínkový sirup je fajn, ale komu by sa to chcelo variť?“ Odpoveď je – vám predsa! Hotový ho máte za pol hodiny a to aj preto, že naň musíte nemusíte ošúpať ani jednu mandarínku. Tri kilá mandarínok odšťavte ručne alebo v odšťavovači. Šťavu zlejte do hrnca cez gázu, pridajte kilo cukru a nechajte prejsť varom. Pridajte za lyžicu kyseliny citrónovej, povarte 10 minút a plňte do fliaš. Uchovávajte v chladničke. Verte nám – pokaziť sa nestihne, taký je dobrý!

Rýchly mandarínkový kompót

Dostali ste chuť na niečo sladké, teplé, voňavé? Mandarínkový kompót vám príde vhod. Ošúpané mandarínky rozdeľte na mesiačiky, tie môžete zbaviť blanky, ale nemusíte. Dajte do hrnca, pridajte klinček, lyžičku cukru, paličku škorice a ak je chuť na sladké neprekonateľná, pridajte aj sušené hrozienka. Všetko zalejte vodou tak, aby bolo ovocie ponorené a dajte variť. Po zovretí povarte 10 minút.

Náš tip pre beznádejných maškrtníkov: Mandarínkový kompót je vynikajúci s pudingom v palacinke.

Pečený citrusový čaj

Nie, nemáme tam chybu. Tento čaj musíte najprv upiecť, aby ste ho potom mohli uvariť.
Ošúpte 3 mandarínky, 1 citrón, 1 pomaranč, umyte 1 jablko. Všetko ovocie pokrájajte na malé kúsky. Premiešajte ho so 6 klinčekmi, 2 hviezdičkami badiánu, lyžicou medu, poprášte sušeným zázvorom a škoricou. Dajte na papierom vystlaný plech a pri 200 °C a pečte 20 minút. Premiešajte a pečte ďalších 20 minút. Teplú zmes nasypte do zaváracích pohárov, dobre zatvorte a nechajte vychladnúť.

Ako sa pije pečený čaj? Dve lyžičky – alebo viac, podľa chuti, pečeného čaju zalejte vriacou vodou a popíjajte teplý nápoj. Ovocie potom lyžičkou vyjedzte.

Tip: Pečený čaj vyzerá v pohároch tak dobre, že sa nemusíte hanbiť darovať ho niekomu blízkemu.

Zdroj: izahradkar.sk, wikipedia, chovatelahospodar.sk, citrusar.sk, healthyeating.sfgate.com, izdravie.sk, zdravie.sk

Publikované: pred 3 mesiacmi
Vytlačiť stránku
Zdielať článok

Články

Hopla! Neexistujú žiadne produkty zodpovedajúce vášmu filtrovaniu. Prosím, upravte kritériá vyhľadávania.

Príbehy písané s chuťou budete milovať

Hopla! Neexistujú žiadne produkty zodpovedajúce vášmu filtrovaniu. Prosím, upravte kritériá vyhľadávania.