Táto webová stránka už nie je optimalizovaná pre Mozilla 5.0.
Obsah webovej stránky sa nemusí zobrazovať správne alebo môžu byť obmedzené niektoré funkcie.
Najlepšie skúsenosti získate, ak použijete jeden z nasledujúcich prehliadačov:
Než sa na náš stôl na Štedrý deň dostal zemiakový šalát, pochutnávali si naši predkovia na šošovicových alebo hrachových kašiach, rôznych nákypoch s hubami či jablkami alebo orechmi. Išlo o jedlá bez mäsa. Zemiakový šalát si dopriali najprv bohaté meštianske rodiny, pre ktoré bola šošovica a hrach jedlom chudobných.
Pretože sa k mäsu začali prílohy podávať až v 19.storočí, môžeme sa domnievať, že zemiakový šalát a recept naň vznikol až vtedy. Zmienku o podobnom šaláte možno dohľadať v kuchárke z roku 1946, síce bez koreňovej zeleniny, avšak už vtedy s majonézou.
Nie je však úplne jasné, kde sa vzal a ako vznikol recept, podľa ktorého robíme zemiakový šalát dnes. Existuje viac teórií. Podľa jednej k nám recept na zemiakový šalát prišiel z Ruska, respektíve sme ho odkukali od Rusov a ich šéfkuchára belgického pôvodu. Druhou možnosťou je to, že pôvodný recept na zemiakový šalát pochádza z Viedne. Teraz je zemiakový šalát v rôznych variantoch podávaný v mnohých krajinách sveta, napríklad v Nemecku, USA, Poľsku, Rusku a Británii.
Základom zemiakového šalátu sú zemiaky. Aké sú na šalát najlepšie?
Namiesto zemiakov môžete do šalátu použiť napríklad karfiol. Potrebovať budete jeden menší karfiol, 2 vajíčka, 100 g anglickej slaniny, téglik kyslej smotany, citrónovú šťavu, 1 lyžicu nasekanej petržlenovej vňate, soľ a korenie.
Karfiol dajte do osolenej vody a uvarte do polomäkka. Až vychladne, rozdeľte ho na malé ružičky. Slaninu opečte do chrumkava na panvici. Vajíčka natvrdo nakrájajte na malé kocky a zmiešajte s karfiolom a vychladnutou slaninou. Všetko zalejte zálievkou z kyslej smotany s bylinkami, citrónovou šťavou a dochuťte korením a soľou.
Šalát z červenej kapusty, pomarančov a orechov je bez majonézy
Červená repa je plná betakaroténu, vitamínov B1, B2, B2 a vitamínu E. Tiež je zdrojom vápnika, železa, horčíka, jódu a selénu. Tak prečo si z nej nespraviť na Vianoce výborný šalát? Potrebovať budete 300 g červenej repy, 150 g jabĺk, 150 g mrkvy, 30 g chrenu, olej, citrón, soľ, korenie a cukor.
Surovú červenú repu, jablká, mrkvu aj chren najemno nastrúhajte. Do nastrúhanej zmesi prilejte zhruba 2 lyžičky oleja . Všetko potom pokvapkajte citrónom , osoľte, okoreňte a pridajte aj cukor. Stačí potom už len dôkladne premiešať, aby sa všetky chute spojili. Šalát nechajte odležať v chladničke.
V zime doplníte energiu krúpkovým šalátom s kyslou kapustou
Tento jednoduchý vajíčkový šalát sa bude výborne hodiť ku smaženému kaprovi či rezňu. Postačí vám naň 6 vajec, 1 cibuľa, 5 sterilizovaných uhoriek s nálevom,
250 ml majonézy, soľ a korenie.
Vajíčka uvarte natvrdo a spolu s uhorkami pokrájajte na malé kocky. Pridajte najemno nakrájanú cibuľku, posoľte, okoreňte, zmiešajte s majonézou a podľa chuti prilejte pár lyžíc uhorkového nálevu.
Quinoa je obľúbenou potravinou vegánov aj vegetariánov. Je prirodzene bezlepková a má vysoký obsah bielkovín i vitamínov. Chuťovo sa prispôsobí ostatným ingredienciám, pripravte z nej teda aj vianočný šalát. Potrebovať budete 300 g quinoy, 1 l zeleninového vývaru, 2 limetky, olivový olej, píniové oriešky, 2 granátové jablká, 3 šalotky a hrsť sušených marhúľ a mätových listov.
Quinou uvarte v zeleninovom vývare. Medzitým vyšľahajte šťavu z 2 limetiek a asi 8 lyžíc olivového oleja. Na panvici bez tuku opražte píniové oriešky a prisypte ich do uvarenej quinoy spolu s granátovými jadierkami a marhuľami. Mätové listy nasekajte nadrobno a pridajte ich do šalátu. Všetko zalejte zálievkou z limetky a olivového oleja.
Skúste aj ľahký quinoový šalát so zeleninou
Všetky druhy kapusty majú preukázateľne protizápalové a protirakovinové účinky. Obsiahnuté látky regulujú krvný tlak, chránia srdce a prispievajú k dobrej kondícii ciev. Doprajte si teda túto skvelú zeleninu aj v šaláte. Ingrediencie na tento recept sú: pol kila bielej kapusty, 2 mrkvy, 3 stonky zeleru, 2 jarné cibuľky, 1 biela cibuľa, 225 g majonézy, 1 lyžica dijonskej horčice, 1 lyžica trstinového cukru, po 1 lyžici jablčného octu a citrónovej šťavy, nastrúhaný parmezán a, samozrejme, korenie a soľ.
Najskôr v mise vyšľahajte majonézu, horčicu, cukor, ocot a citrónovú šťavu. Posoľte a okoreňte. Do zmesi pridajte kapustu a mrkvu nakrájajte na tenké rezance, stonkový zeler nakrájaný na plátky, jarnú cibuľku a bielu cibuľu na kolieska. Starostlivo zmiešajte a na koniec posypte hoblinkami parmezánu.
Šošovicový šalát, plný rastlinných bielkovín, ocenia najmä vegetariáni
Zdroj: cs.wikipedia.org, blesk.cz, lidovky.cz , cervenarepa.eu, prozeny.blesk.cz, apetitonline.cz