Táto webová stránka už nie je optimalizovaná pre Mozilla 5.0.
Obsah webovej stránky sa nemusí zobrazovať správne alebo môžu byť obmedzené niektoré funkcie.
Najlepšie skúsenosti získate, ak použijete jeden z nasledujúcich prehliadačov:
Recept odporúča aj naša nutričná poradkyňa Zuzana Pavelková Šafářová: „Mäso je všeobecne plnohodnotnou bielkovinou, obsahuje všetky esenciálne aminokyseliny. Esenciálne si naše telo nedokáže samo vytvoriť a z aminokyselín si vytvára bielkovinu. Panenka je najchudšie bravčové mäso, cenené najmä pre obsah vitamínov skupiny B, predovšetkým B12 a železa, dôležitých pre krvotvorbu a nervový systém. Je skvelým zdrojom zinku. Ten hrá kľúčovú úlohu v obranyschopnosti organizmu. Mäso je vždy vhodné kombinovať so zeleninou, kvôli vláknine. Mäso zaťažuje hrubé črevo, vláknina v zelenine mu prospieva. Je najdôležitejšou zložkou v boji proti rakovine hrubého čreva. Stráviteľnejšia je tepelne upravená zelenina, pretože z nej dokáže telo lepšie prijať množstvo cenných látok a minerálov. Zemiaky neobsahujú tuk, ale veľa vlákniny, vitamínov skupiny B a vitamínu C, draslíka, horčíka, železa, antioxidantov, čo významne posilňuje imunitu a pôsobí proti civilizačným chorobám.“
Predhrejeme rúru na 200 °C.
Umyjeme a očistíme bravčovú panenku, potrieme trochou oleja a posypeme zmesou korenia.
Panenku opečieme na panvici zo všetkých strán.
Mrkvu očistíme a necháme v celku, očistíme zemiaky, nakrájame cibuľu na štvrtiny a nakrájame tiež cesnakové hlavičky na polovicu.
Plech na pečenie potrieme olejom, mäso uložíme do stredu a obložíme ho zeleninou.
Naložený plech dáme do rúry a pečieme 25 – 35 minút.
Po vybratí necháme odpočívať 5 – 10 minút. Následne nakrájame panenku na pláty a podávame so zeleninkou.