Recepty Recept na pečenú bravčovú panenku v rúre so zeleninkou

Suroviny

1 bravčová panenka
½ kg zemiakov
½ kg mrkvy
2 cibule
2 ks cesnaku
2 PL olivového oleja
2 vetvičky tymiánu (čerstvého)
2 vetvičky čerstvého rozmarínu
soľ
koreninová zmes
slnečnicový olej

Popis

Recept odporúča aj naša nutričná poradkyňa Zuzana Pavelková Šafářová: „Mäso je všeobecne plnohodnotnou bielkovinou, obsahuje všetky esenciálne aminokyseliny. Esenciálne si naše telo nedokáže samo vytvoriť a z aminokyselín si vytvára bielkovinu. Panenka je najchudšie bravčové mäso, cenené najmä pre obsah vitamínov skupiny B, predovšetkým B12 a železa, dôležitých pre krvotvorbu a nervový systém. Je skvelým zdrojom zinku. Ten hrá kľúčovú úlohu v obranyschopnosti organizmu. Mäso je vždy vhodné kombinovať so zeleninou, kvôli vláknine. Mäso zaťažuje hrubé črevo, vláknina v zelenine mu prospieva. Je najdôležitejšou zložkou v boji proti rakovine hrubého čreva. Stráviteľnejšia je tepelne upravená zelenina, pretože z nej dokáže telo lepšie prijať množstvo cenných látok a minerálov. Zemiaky neobsahujú tuk, ale veľa vlákniny, vitamínov skupiny B a vitamínu C, draslíka, horčíka, železa, antioxidantov, čo významne posilňuje imunitu a pôsobí proti civilizačným chorobám.“

Postup

1

Predhrejeme rúru na 200 °C.

2

Umyjeme a očistíme bravčovú panenku, potrieme trochou oleja a posypeme zmesou korenia.

3

Panenku opečieme na panvici zo všetkých strán.

4

Mrkvu očistíme a necháme v celku, očistíme zemiaky, nakrájame cibuľu na štvrtiny a nakrájame tiež cesnakové hlavičky na polovicu.

5

Plech na pečenie potrieme olejom, mäso uložíme do stredu a obložíme ho zeleninou.

6

Naložený plech dáme do rúry a pečieme 25 – 35 minút.

7

Po vybratí necháme odpočívať 5 – 10 minút. Následne nakrájame panenku na pláty a podávame so zeleninkou.

Vytlačiť stránku
Zdieľať recept