Tipy a rady Veľkonočné pečenie: 12 receptov na zákusky a koláče

Gazdinky, opášte si zástery a vytiahnite váhu, misy, mixér a všetko náčinie potrebné na pečenie! Dali sme pre vás dokopy tie najlepšie recepty na veľkonočného baránka, kysnuté koláče, rolády a zákusky. Nezabudli sme ani na menej skúsené cukrárky či tých, ktorí múku alebo mlieko nesmú. Jednoducho povedané – na týchto veľkonočných receptoch si zamaškrtí každý.

Zajko z piškótového cesta bez vajec

Jednoduchý zajačik zaujme najmä deti. Pochutia si na ňom aj tie, ktoré by z klasickej piškóty z vajec rozbolelo bruško.

Suroviny:
225 g celozrnnej pšeničnej múky
150 g kryštálového cukru
250 ml vody
6 polievkových lyžíc oleja
2 čajové lyžičky kypriaceho prášku
Džem

Krém:
250 g smotanového syra
2 lyžice zmäknutého masla
1 zrelý banán
1 lyžica citrónovej šťavy
Kokoslentilky na ozdobenie

Postup:
Múku, cukor, vodu, olej a kypriaci prášok vymiešajte na hladké cesto a vylejte do guľatej formy vystlanej papierom na pečenie. Všetky prísady na krém spolu vyšľahajte dohladka. Vychladnutý korpus prerežte a z jednej časti vykrojte hlavičku a chvost. Druhú časť potrite džemom, krémom a posypte kokosom. Lentilkami spravte na hlavičke očká a nos, z tvrdého papiera vystrihnite uši.

Pečenie:
Pečte asi 30 minút pri 175 °C. Vo forme nechajte ešte 10 minút chladnúť a potom vyklopte.

Jemné jogurtové pečivo bez vajca

Namiesto lineckého cesta skúste vykrajovať kvetinky, srdiečka či vajíčka z tohto cesta bez vajíčka. Uvidíte, aké je krehké!

Suroviny:
500 g hladkej múky
250 g bravčovej masti alebo čistého rastlinného tuku
100 ml bieleho jogurtu
100 g kryštálového cukru
1 balíček vanilkového alebo vanilínového cukru
Džem na zlepovanie
Práškový a vanilkový cukor na posypanie

Postup:
Zo všetkých surovín vypracujte hladké cesto a rozvaľkajte ho na asi 0,5 centimetra. Vykrajujte tvary a pečte. Potom zlepte džemom a posypte práškovým a vanilkovým cukrom.

Pečenie:
Pečte asi 15 minút pri 150 °C.

Mrkvové rožteky

Mrkvové koláče sú najchutnejší spôsob, ako jesť mrkvu. Recept na mrkvové rožteky so slivkovým lekvárom nájdete na Hello Tesco >>

Bezlepkové kokosky

Bezlepkové kokosové pusinky s chrumkavou kôrkou a mäkkým vnútrom vám vydržia aj dva týždne. Len ich treba dobre schovať.

Suroviny:
300 g kryštálového cukru
150 g najemno nastrúhaného kokosu
3 bielky
3 PL citrónovej šťavy

Postup:
Bielky s cukrom vyšľahajte nad parou do pevnej hmoty. Pridajte kokos a citrónovú šťavu a ešte chvíľu šľahajte. Na plechu vystlanom papierom na pečenie vytvorte z hmoty kôpky a nechajte ich aspoň hodinu sušiť na vzduchu. Pečte, kým nezačnú chytať ružovkastú farbu a kým sa nedajú ľahko odlepiť od papiera.

Pečenie:
Pečte asi 40 minút pri 130 °C.

Žerbó rezy

Klasický zákusok nesmie chýbať na žiadnom slávnostne prestretom stole. Žerbó rezy sú možno o trošku náročnejšie na prípravu, ale s videonávodom sa vám dozaista podaria.

Orechové rezy bez múky

Rezy z nadýchaného orechového cesta a lahodnej žĺtkovej polevy si zamilujú nielen celiatici.

Suroviny:
6 vajec
350 g mletých vlašských orechov
200 g kryštálového cukru
250 g práškového cukru
1 ČL škorice
Štipka soli

Postup:
Bielky vyšľahajte do peny, pridajte kryštálový cukor a vyšľahajte tuhý sneh. Opatrne ho zmiešajte s orechmi a škoricou, vylejte na plech a dajte piecť. Na horúci koláč natrite žĺtkovú polevu – tú získate šľahaním žĺtkov a práškového cukru, kým nevznikne hladký, takmer biely krém. Nechajte v chlade stuhnúť a nakrájajte na rezy.

Pečenie:
Pečte pri 180 °C asi 20 až 25 minút.

Orechový zákusok bez múky a cukru

Ani cukor, ani múku a dokonca ani váhu nebudete na tento zákusok potrebovať.

Suroviny:
1 šálka mletých orechov
3 lyžice javorového sirupu alebo medu
3 vajcia

Krém:
1 kocka jemného tvarohu
2 žlté banány
3 lyžice kakaa
1 lyžica javorového sirupu alebo medu

Postup:
Z bielkov vyšľahajte tuhý sneh. Žĺtky zmiešajte s orechmi a javorovým sirupom alebo medom, opatrne vmiešajte sneh a upečte. Z tvarohu, kakaa, banánov a sladidla vyšľahajte krém a natrite ho na vychladnutý korpus. Dajte do chladu stuhnúť a pokrájajte na kocky.

Pečenie:
Pečte pri 160 °C asi 25 minút

Kysnuté koláče

Dobre vykysnuté a vymiesené cesto je základom pre akúkoľvek plnku. My odporúčame každú – makovú, orechovú, tvarohovú aj lekvárovú.


Maková bezlepková torta

Maková torta s mandľami chutí tak ľahko, že aj keď držíte diétu, nebudú vás mrzieť ani tri zjedené kúsky.

Suroviny:
250 g mletého maku
200 g mletých mandlí
150 g práškového cukru
80 – 100 ml mlieka
6 vajec

Postup:
Žĺtky a cukor vyšľahajte do peny, primiešajte mak, mandle a mlieko. Z bielkov vyšľahajte tuhý sneh a opatrne ho vmiešajte do makovo-mandľovej hmoty. Upečte v tortovej forme. Ozdobiť môžete čerstvým ovocím, prípadne šľahačkou alebo krémom.

Pečenie:
Pečte 55 až 60 minút pri 165 °C.

Čokoládová bábovka zo špaldovej múky

Prečo by bábovka nemohla byť slávnostným múčnikom, keď je z kvalitnej čokolády a zo šťavnatých pomarančov? Prejdite na recept na bábovku >>

Orechový, tvarohový, makový alebo kakaový závin

Závin už dlhé roky obsadzuje prvé priečky rebríčkov obľúbenosti koláčov. Je len na vás, akou plnkou ho naplníte.

Suroviny:
500 g polohrubej múky
100 g kryštálového cukru
300 ml vlažného mlieka
10 ml oleja
42 g droždia
1 vajce na potretie
Plnka podľa chuti – mletý mak, mleté orechy, tvaroh, kakao, cukor, roztopené maslo

Postup:
Do polovice vlažného mlieka rozdrvte droždie, pridajte lyžičku cukru a nechajte nakysnúť. V mise zmiešajte preosiatu múku so zvyškom cukru, vlejte kvasnice, olej a vypracujte cesto. Pomaly prilievajte mlieko podľa potreby, aby bolo cesto vláčne a odtŕhalo sa od misy. Potom prikryte utierkou a nechajte pol hodiny kysnúť. Z cesta vyvaľkajte dva asi 0,5 centimetra hrubé obdĺžniky a posypte ich zvolenou plnkou a cukrom. Pokvapkajte roztopeným maslom, aby plnka nebola suchá, ale ani príliš mastná. Cestá zviňte, preneste na plech a ešte chvíľu nechajte vykysnúť. Potrite rozšľahaným vajcom, upečte a vychladnuté pokrájajte.

Pečenie:
Pečte asi 40 minút pri 200 °C. Po upečení môžete ešte potrieť troškou oleja na väčší lesk.

Jablkový koláč zo zemiakového cesta

Nie je zvykom piecť koláče zo zemiakového cesta. Skúste to len raz a sme si istí, že to nebude poslednýkrát.

Suroviny:
800 g zemiakov
150 g polohrubej múky
100 g práškového cukru
800 g jabĺk
4 vajcia
Štipka soli
Škorica

Postup:
Jablká očistite, ošúpte, nastrúhajte do misy a posypte škoricou podľa chuti. V šupe uvarené zemiaky ošúpte a postrúhajte najemno. Primiešajte múku, cukor, dve vajcia, soľ a vypracujte cesto. Rozdeľte si ho na tri časti. Prvú časť rozvaľkajte na plát, ten uložte do papierom vystlaného pekáča a popichajte vidličkou. Z jabĺk zlejte šťavu a ešte ich trocha vyžmýkajte. Polovicu jabĺk navrstvite na cesto, prikryte ju druhým plátom cesta, popichajte, opäť navrstvite jablká, prikryte posledným plátom cesta a tiež popichajte vidličkou. Dajte piecť, po 20 minútach pečenia polejte koláč zvyšnými dvoma vyšľahanými vajíčkami a dopečte.

Pečenie:
Pečte asi 40 minút pri 180 °C.

Receptov na zákusky a koláče máme pre vás ešte oveľa viac >>

Publikované: pred 9 mesiacmi
Vytlačiť stránku
Zdielať článok

Články

Hopla! Neexistujú žiadne produkty zodpovedajúce vášmu filtrovaniu. Prosím, upravte kritériá vyhľadávania.

Príbehy písané s chuťou budete milovať

Hopla! Neexistujú žiadne produkty zodpovedajúce vášmu filtrovaniu. Prosím, upravte kritériá vyhľadávania.