Tipy a rady Prečo sú superpotraviny ako chia, chlorella či spirulina super?

Vo všeobecnosti sa za superpotraviny považujú tie, ktoré obsahujú vysoký podiel potrebných vitamínov a minerálov. Označenie superpotravina sa používa najmä pri ovocí a zelenine, keďže majú vďaka svojmu vysokému obsahu živín väčší zdravotný prínos než ostatné potraviny. Čo však robiť v zime, keď ovocie a zelenina nie sú plné živín a letného slnka?

Chia, chlorella, zelený jačmeň či spirulina znejú síce pre našinca príliš exoticky, ale sú celoročne dostupné aj v našich zemepisných šírkach. Sú nabité vitamínmi a minerálmi a tie v zime súrne potrebujeme.

Chia semienka

Chia semienka sú podobné maku alebo ľanu a sú právom označované za superpotravinu. Ak nemáte poruke kávu a potrebujete sa nabiť energiou, pochutnajte si na chia semienkach. Sú výborné po fyzických výkonoch, ale aj pri psychickej nepohode.

Svoj pôvod majú v Strednej a Južnej Amerike. Majú neutrálnu chuť aj vysokú nutričnú hodnotu. Pestovanie je celkom náročné, nepoužívajú sa žiadne pesticídy či urýchľovače.

Chia semienka sú zdrojom vlákniny, bielkovín, minerálov a obsahujú tiež veľké množstvo dôležitých omega-3 a -6 mastných kyselín.

Odporúčané dávkovanie je 15 g denne, t. j. približne 2 polievkové lyžice. Ak sa chcete vyspať, určite chia semienka neužívajte pred spánkom. Stimulátory, ktoré chia semienka obsahujú, sú skôr vhodné na konzumáciu práve po prebudení. Chia semienka sú dosť kalorické, preto to s ich jedením nepreháňajte. Nadmerná konzumácia môže tiež spôsobiť tráviace problémy a nepríjemne znížiť krvný tlak.

Ako použiť chia semienka v kuchyni?

Chia semienka môžete použiť spolu s ostatnými semienkami či orechmi ako súčasť zeleninových šalátov alebo ich pridať do zelených smoothie. Ak si vyrábate na raňajky domácu granolu, nemali by tam chýbať ani chia semienka. Ak chia semienka na noc namočíte, do rána sa z nich stane „gél“, ktorý vám poslúži ako základ ovocného pudingu. Namáčanie je jeden zo spôsobov, ako konzumovať chia semienka. Výhodou je, že v tejto podobe sú ľahšie stráviteľné.

Vedeli ste o chia?

Vápnik z chia semienok sa vstrebáva lepšie ako vápnik z mlieka, a tak pomocou semienok zabojujete aj proti osteoporóze.

Chlorella

Zima je obdobím nachladenia a viróz. A nielen to. Na konci roka na nás prichádza únava, ktorá vzniká v dôsledku hromadenia odpadov metabolizmu v krvi či vo svaloch. Spôsobuje ju sústavná psychická alebo fyzická záťaž. Po odznení únavy a načerpaní novej energie je nevyhnutná regenerácia a nastáva obnova buniek.

Chlorella je najbohatším zdrojom chlorofylu na zemi, zlepšuje krvný obraz, urýchľuje hojenie rán a bráni zápalom. Zlepšuje tiež okysličenie organizmu, čím zabraňuje vzniku infekčného prostredia. Chlorella je sladkovodná riasa s najvyšším obsahom chlorofylu, vďaka čomu získala aj pomenovanie. Diabetikom pomáha stabilizovať krvný cukor, pomáha pri krvácaní ďasien a zabraňuje tvorbe zubných kazov.

Chlorella funguje ako katalyzátor najrôznejších procesov v tele a je výnimočná v tom, že pomáha účinne obnovovať bunky a vyplavovať z tela toxíny. Podporuje metabolizmus a pomáha tiež pri chudnutí.

Ako použiť chlorellu v kuchyni?

Chlorellu môžete konzumovať vo forme tabliet alebo v práškovej forme. Z prášku, čiže zo sušenej chlorelly, si môžete pripraviť lahodné zelené smoothie. Konzumácia zelených potravín pomáha zlepšovať imunitu a najmä v zimnom období dodáva telu potrebné látky.

Prečo sú superpotraviny ako chia, chlorella či spirulina super?
Zelený jačmeň

Mladý zelený jačmeň sa pestuje v špecifických podmienkach na najčistejších miestach našej planéty. Jedným z týchto miest je plocha bývalého sladkovodného jazera v americkom Utahu. Zelený jačmeň sa žne a suší tak, aby sa v ňom zachovalo maximálne množstvo pre telo prospešných látok.

Rastlina sa zbiera v čase, keď dosiahne približne 20 – 25 cm, vtedy sa stále nachádza vo vegetatívnej fáze. Suší sa pri teplote nie vyššej ako 31 °C, preto si zachováva významné množstvo vitamínov, aminokyselín a minerálov v tej najvyššej kvalite.

Zelený jačmeň zásobuje organizmus všetkými potrebnými živinami. Je veľkým pomocníkom pri liečbe cukrovky a vysokého tlaku. Známy je tiež ako prevencia rakoviny. Je bohatým zdrojom najmä chlorofylu, betakaroténu, vápnika, železa, vitamínu C a vitamínov B. Obsahuje tiež 8 esenciálnych aminokyselín, ktoré si ľudské telo nevie samo vyrobiť, a preto je odkázané na príjem z potravy. Chlorofyl v zelenom jačmeni dokáže na seba naviazať rôzne cudzorodé látky, čím zníži ich vstrebanie do krvného obehu. Vláknina stimuluje činnosť čriev a znižuje možnosť vstrebania toxínov do krvi. Výrazne pomáha pacientom s cukrovkou II. typu, udržuje stabilnú hladinu cukru v krvi.

Zelený jačmeň určite neslúži ako náhrada pestrej a čerstvej stravy, ale dokáže telu dodať značnú časť látok, ktoré potrebujeme na bezprostredné fungovanie. Pravidelná a dlhodobá konzumácia zeleného jačmeňa dokáže rozhýbať tráviaci trakt, pomáha pri chudokrvnosti, znižuje hladinu cholesterolu a spomaľuje starnutie buniek. Zlepšuje tiež spánok a pamäť a pomáha nám lepšie sa sústrediť.

Ako použiť zelený jačmeň v kuchyni?

Zelený jačmeň môžete podobne ako chlorellu užívať vo forme tabliet alebo v sušenej forme ako základ zelených smoothie. Odporúča sa konzumovať každý deň, rozmiešaný vo vode, pričom vám na takýto zdravý nápoj stačí pridať do vody len pár kvapiek citrónovej šťavy a kvalitného olivového oleja.

Spirulina

Spirulina je sladkovodná riasa v mikroskopickej veľkosti, bohatá na minerálne látky a vitamíny, najmä horčík, vápnik a fosfor. Obsahuje mimoriadne veľké množstvo vitamínov A, D, K a B, ako aj železo.

Prášok riasy spirulina obnovuje črevnú mikroflóru, je bohatý na vlákninu, na základe čoho zlepšuje trávenie. Zvyšuje množstvo HDL (dobrého) cholesterolu v krvi, znižuje hladinu LDL (zlého) cholesterolu, posilňuje imunitný systém a má aj charakter silného zabijaka vírusov a kvasiniek. Prispieva k detoxikácii pečene a obličiek a zabraňuje zvyšovaniu množstva histamínu. Pre vysoký obsah chlorofylu a karoténu je riasa spirulina účinný antioxidant. Je jedinečné, že viac ako 60 % prášku tvoria ľahko stráviteľné plnohodnotné bielkoviny.

Ako použiť spirulinu v kuchyni?

Prášok stačí jednoducho zmiešať s vodou. Nemusí to však byť len voda, ale pokojne aj živočíšne či rastlinné mlieko, ovocná alebo zeleninová šťava. Pridať si ju môžete aj do ranného müsli či dezertu. Superpotravina riasa spirulina má charakteristickú chuť, odporúča sa tiež do zeleninových polievok.

Naštartujte svoj deň so skvelým smoothie s pridaním spiruliny. Neváhajte a pokojne vyskúšajte aj vlastné recepty alebo ich kombinujte s rôznymi ďalšími superpotravinami.

Ovocné a zeleninové šťavy

Šťavy z ovocia a zeleniny sú chutným spôsobom, ako bojovať proti únave, nervozite a zdravotným problémom. Skúste si aj do svojich obľúbených smoothie a nápojov pridať lyžicu chlorelly či zeleného jačmeňa. Telo sa vám určite poďakuje.

Zdroj: mediteka.sk, gw-int.net, supergreens.sk

Publikované: pred 7 mesiacmi
Vytlačiť stránku
Zdielať článok