Táto webová stránka už nie je optimalizovaná pre Mozilla 5.0.
Obsah webovej stránky sa nemusí zobrazovať správne alebo môžu byť obmedzené niektoré funkcie.
Najlepšie skúsenosti získate, ak použijete jeden z nasledujúcich prehliadačov:
Jogurt vzniká pôsobením "jogurtových kultúr", teda baktérií spúšťajúcich kvasenie mlieka. Takéto baktérie kvasia prírodný cukor v mlieku – laktózu. Procesom kvasenia sa potom vytvára kyselina mliečna, ktorá zapríčiňuje zrážanie mliečnych proteínov. Tým dostáva jogurt svoj charakteristický vzhľad a tiež chuť. Prírodný neochutený jogurt je biely, hustý a chutí kyslo, niekedy až trochu pikantne. Konzumácia presne takého naturálneho jogurtu prináša nášmu organizmu veľa zdravotných benefitov.
Na trhu je veľké množstvo rôznych druhov jogurtov. Ako sa v nich vyznať, ak chceme jesť zdravšie?
Osobne považujem za zdravý jedine jogurt biely. Sladené jogurty väčšinou obsahujú zanedbateľné množstvo ovocia a naopak nadmieru cukru. Ak by som už predsa len kupovala ovocný jogurt, potom by som si dôkladne preštudovala zloženie. Neraz totiž napríklad malinový jogurt je tvorený primárne jablkami. Ovocný jogurt by mal mať čo najvyšší obsah ovocia a to taký, aký je avizovaný na obale a nie zamenený za cukor a ovocné koncentráty. Pozornosť treba venovať aj obsahu modifikovaného škrobu, ktorý by síce nemal mať negatívne účinky na zdravie, ale môže sa po ňom priberať na váhe.
Sú light jogurty zdravšie, resp. vhodnejšie pri chudnutí?
U light-jogurtov bol odstránený tuk, a teda neobsahujú toľko kalórií. Lenže tuk je nositeľom jednak chuti, ale aj vitamínov v tukoch rozpustných, konkrétne sa jedná o vitamíny A, D, E a K. Konzumáciou odtučnených verzií sa teda pripravujeme o dôležité cenné látky. Ak redukujete telesné tuky, konzumujte radšej menšie množstvo jogurtu normálneho s priemerným obsahom tuku. Po odstránení tuku sa totiž musí jogurt zahustiť a na to sa používa sušené mlieko alebo modifikované škroby, po ktorých sa môže naopak na váhe priberať.
Môžem jesť ovčí alebo kozí jogurt, ak mám alergiu na mlieko?
Môžete. Alergici na kravské mlieko kozí a ovčí jogurt mnohokrát znesú. Je však nutné voliť výrobky prirodzené, bez pridaného sušeného mlieka a v plnotučné verzii.
Čo znamená, že je jogurt bezlaktózový?
Laktóza je mliečny cukor, ktorý môže alergizovať. V bezlaktózovom výrobku je obsah laktózy znížený na najnižšiu možnú mieru. Do takého jogurtu je na rozdiel od klasického navyše ešte dodaný enzým laktáza, ktorý pomáha mliečny cukor stráviť.
Môžem jesť ochutené jogurty, ked chudnem?
Ak budete chcieť zvoliť sladenú verziu, rozhodne siahnite po takom výrobku, ktorý má vysoký podiel ovocia, minimum cukru, neobsahuje glukózovo-fruktózový sirup a modifikovaný škrob
Jogurt doplňte medom, ovocím a zdravé raňajky sú na stole
Okrem toho v jogurtoch nájdeme aj veľké množstvo vitamínov skupiny B, ktoré nás môžu ochraňovať pred srdcovými chorobami, ďalej proteíny, vďaka ktorým dokážeme lepšie kontrolovať hlad počas dňa a v neposlednom rade veľmi dôležité probiotiká, teda živé baktérie. Probiotické baktérie v jogurtoch prispievajú k udržaniu správnej mikroflóry v črevách, a tým podporujú správne vyprázdňovanie, uľavujú od nadúvania, zápchy alebo, naopak, od hnačky. Majú schopnosť tiež redukovať zápaly či znižovať trvanie a závažnosť prechladnutia.
U mnohých obchodníkov nájdete jogurty nielen z kravského, ale aj jogurty z kozieho a ovčieho mlieka.
Kozie mlieko obsahuje oproti kravskému lepšie stráviteľnejšie tuky, pôsobí antialergicky a odporúča sa ľuďom s kožnými problémami, rovnako ako s osteoporózou, pri chorobách kĺbov či pri alergii na kravské mlieko.
Ovčie mlieko má zas oproti tomu kravskému sladšiu chuť, obsahuje oveľa viac bielkovín aj mastných kyselín a dochádza uňho k lepšej absorpcii laktózy, preto je vhodné pre jedincov s miernou laktózovou intoleranciou.
U osôb s alergiou na kravské mlieko môže ovčie mlieko vyvolať rovnaké ťažkosti.
Bezlaktózové jogurty sú vhodné pre tých, ktorí hľadajú lepšie stráviteľné produkty, ale hlavne pre jedincov s laktózovou intoleranciou. Laktóza je v nich pomocou špeciálne vyvinutého enzýmu rozštiepená na ľahko stráviteľné cukry glukózu a galaktózu, čo však nemá žiadny vplyv na chuť jogurtu. Na trhu sú dostupné varianty s príchuťou a tiež so zníženým obsahom tuku.
Na mýtus o zdravšej variante jogurtu "light" si dávajte pozor! Takéto jogurty síce neobsahujú tuk, avšak namiesto tukov do nich pre zachovanie štruktúry výrobcovia musia pridávať zahusťovadlá, v ktorých sa často nereguluje obsah cukru. Oveľa vhodnejšie sú naturálne biele jogurty alebo kefír s nižším obsahom tuku, nie však s prívlastkom "light".
Recept: Nátierka s jogurtom a reďkovkou
Výroba domáceho jogurtu je jednoduché, lacné a elegantné riešenie, ku ktorému potrebujete iba mlieko, jogurt alebo sušené jogurtové kultúry a šikovnú vecičku menom jogurtovač. Ako na to?
Zdroje: ferpotravina.cz, healthline.com, theguardian.com