Táto webová stránka už nie je optimalizovaná pre Mozilla 5.0.
Obsah webovej stránky sa nemusí zobrazovať správne alebo môžu byť obmedzené niektoré funkcie.
Najlepšie skúsenosti získate, ak použijete jeden z nasledujúcich prehliadačov:
Môžu sa konzumovať len obyčajne uvarené, vyprážané alebo ich môžete použiť na prípravu vynikajúcich múčnikov, nátierok, omáčok na cestoviny či dezertov. Možnosti sú takmer nekonečné. Ale keby vám napriek tomu v chladničke nejaké vajíčka zostali, ponúkame niekoľko tipov na ich rýchle využitie.
Vajíčka naslano – obľúbené bundáše či frittata
Rýchle a sýte jedlo zastupuje omeleta. Pridajte do nej nadrobno nakrájanú klobásu, syr alebo varené zemiaky, papriku a bylinky.
Jednoduchým riešením je tiež plátok chleba obaľovaný vo vajíčku, kedy navyše využijete aj staršie pečivo, takže nebudete plytvať potravinami.
Vajíčkoví snehuliaci budú chutiť aj uprostred leta!
A ak máte doma okrem nadbytku vajíčok aj nejakú zeleninu, môžete pripraviť slaný vajíčkový koláč frittatu: ku 4 vajíčkam pridajte 2 dl mlieka a 2 polievkové lyžice múky. Osoľte, okoreňte a potom môžete pridať cuketu, kokteilové paradajky alebo zemiaky a trošku cibule. Zmes nalejete na olejom vymastenú panvicu, hojne posypete strúhaným syrom a nechajte prepiecť.
Koláč superhrdinov poteší každé dieťa.
Vajíčka nasladko – kopa palaciniek aj dobrá bublanina
Ak máte doma veľa vajíčok, nič vám nestojí v ceste k tomu, aby ste usporiadali gigantické palacinkové orgie. Stačí mať doma ešte trošku mlieka a múky a, samozrejme, dobrú marmeládu, a môžete sa pustiť do prípravy hromady dozlatista upečených palaciniek.
Na dokonalé palacinky stačia tri správne kroky.
Ale z väčšieho počtu vajíčok môžete upiecť aj skvelú piškótu, ktorú použijete aj ako tortový korpus. A ak by sme sa vydali smerom k medzinárodným dezertom: veľa vajíčok je základom presláveného talianskeho tiramisu, ale tu si musíte dať pozor, aby vajíčka boli naozaj super čerstvé.
Ľahučkej bublanine neodolá nikto
Mrazené vajíčka
Keď nemáte čas na žiadnu kuchynskú prípravu, ale chceli by ste vajíčka uložiť do mrazničky, v žiadnom prípade ich nedávajte zamrazovať celé, ale zamrazujte ich vnútrajšky bez škrupiny. Predtým ich môžete posypať štipkou soli alebo cukru, pokiaľ vajíčka neskôr použijete na prípravu múčnikov. Vajíčka, ktorých záručná lehota čoskoro uplynie, už do mrazničky nedávajte, radšej ich využite k príprave niektorého z rýchlych pokrmov uvedených vyššie.