icon_search

    Veľkonočné recepty : Tipy na tradičné slovenské veľkonočné jedlá

    Popolcovou stredou sa začal 40 dňový pôst. Kým sa nám na stôl dostanú tie najlepšie veľkonočné dobroty, prejde ešte pár dní. Veľkonočný pôst končí Veľkým piatkom, ktorý teraz pripadá na 14. apríl.

    Platnosť: 30.3 - 21.3.2017

    Práve Popolcová streda a Veľký piatok sú podľa Rímskokatolíckej cirkvi najprísnejšie z pohľadu dodržiavania pôstu. Okrem toho, že by sa nemalo konzumovať mäso, je dovolené sa nasýtiť len jeden krát za deň. Koniec pôstu však znamená začiatok hodov a oslavy zmŕtvychvstania Ježiša Krista, ktoré vrcholia Veľkonočným pondelkom.

    Veľkonočný baranček nesmie chýbať

    Jedným z najdôležitejších symbolov Veľkej noci je baranček. V kresťanstve je symbolom Ježiša Krista, ktorý sa obetoval za spásu sveta. Preto by nemal chýbať ani na vašom sviatočnom stole. Najčastejšie sa pripravuje z treného alebo kysnutého cesta, pri jeho zdobení nezabudnite na zelenú vetvičku a mašľu.

    Na prípravu tradičnej sladkej dobroty budete potrebovať:

    • 150 g polohrubej múky
    • 200 g cukru
    • 5 PL oleja
    • 1 zlatý klas
    • 1 ČL prášku do pečiva
    • 1 vanilkový cukor
    • 3 vajcia
    • 150 g práškového cukru
    • forma v tvare barančeka
    • trochu orechov, čokolády, hrozienok alebo brusníc

    Postup:

    Vajcia, cukor a olej vymiešame. Postupne vsypeme múku zmiešanú s práškom do pečiva a zlatým klasom. Do cesta vmiešame nasekanú čokoládu, orechy a hrozienka, prípadne brusnice. Cesto vlejeme do vymastenej a múkou vysypanej formy na barančeka a pečieme pri teplote 180 stupňov cca 45-50 minút.

    Mäsové pochúťky na sviatočnom stole

    K tradičným mäsovým lahôdkam popôstneho obdobia patria pečená jahňacina, baranina, kozľacina či králičie mäso. My vám ponúkame veľkonočný recept na labužnícke jahňacie kotlety.

    Na prípravu veľkonočných jahňacích kotliet potrebujeme:

    • 1 kg jahňacích kotliet     
    • 4 strúčiky cesnaku
    • 4 cibule
    • 1 PL oleja
    • 2 bobkové listy
    • 1,5 dcl suchého červeného vína
    • Hladká múka podľa potreby
    • Soľ, mleté čierne korenie, divinové korenie

    Postup:

    Kotlety naklepeme, prešpikujeme cesnakom, osolíme, okoreníme, pokvapkáme olejom. Potom ich vložíme do misky, posypeme na drobno pokrájanou cibuľou, prekryjeme alobalom a necháme cez noc odstáť v chladničke. Na ďalší deň očistíme kotlety od cibule, ktorú si odložíme na ďalšie použitie. Obalené v múke ich opražíme na horúcom oleji do zlatista z oboch strán, následne kotlety vyberieme.

    Do výpeku pridáme odloženú cibuľu, koreniny, bobkový list a víno. Krátko varíme za stáleho miešania. Môžeme pridať vodu alebo bujón.

    Do omáčky vložíme kotlety a dusíme do mäkka. Dochutíme podľa želania a servírujeme so žemľovou knedľou alebo opekanými zemiakmi.

    Ako pripraviť veľkonočnú babu

    V mnohých slovenských domácnostiach sa Veľká noc nezaobíde bez tradičnej veľkonočnej baby.

    Na jej prípravu potrebujeme:

    • 170 g údeného mäsa
    • 220 g klobásy
    • 320 g polohrubej múky
    • 20 g droždia
    • 0,3 l mlieka
    • 4 žĺtky
    • 3 vajcia uvarené na tvrdo
    • 80 g masla
    • bylinky (petržlenová vňať, žihľava, pažítka)
    • soľ
    • bravčová masť

    Postup:

    Cesto si pripravíme tak, že vo vlažnom mlieku rozdrobíme droždie, zamiešame múku, pridáme žĺtka, rozpustené maslo a soľ. Dno pekáča vymastíme masťou, poukladáme nakrájané údené mäso, klobásu a na tvrdo uvarené vajcia. Posypeme bylinkami. Zalejeme cestom, necháme vykysnúť a pečieme do zlatista na 180 °C .