icon_search

    Melónové osvieženie s chuťou leta

    Vyberte si z našej širokej ponuky melónov a dýň za akciové ceny.

    Platnosť: 17.10 - 8.6.2016

    Hoci väčšina z nás považuje melóny za ovocie, v skutočnosti je to zelenina, podobne ako uhorky či tekvica. To im však nijako neuberá osviežujúcu sladkú chuť tak typickú pre letné mesiace. 

    Pestovanie melónov siaha do minulosti, už približne pred 4 000 rokmi sa dostali do Európy z ďalekej Ázie. Zaujímavé je, že táto zelenina je populárna už tak dlho a v lete sa na ňu všetci tešíme.

    Cukrové melóny sú najrozšírenejšie v južnej Európe, odkiaľ sa bežne dovážajú aj k nám. V našich podmienkach tak máme možnosť ochutnať rôzne druhy týchto tropických plodov. Jednotlivé cukrové melóny (medový, ananásový, kantalup, charentais či gália) sa líšia veľkosťou, chuťou a farbou dužiny.

    Dužina melónov a dýň obsahuje 90 % vody, preto nás osviežia a dodajú telu potrebné tekutiny počas horúcich dní. Zároveň sa v nich nachádzajú vitamíny A a C, sacharidy, bielkoviny, vláknina, antioxidanty, ale aj horčík, sodík, vápnik a železo. Vďaka takémuto zloženiu sú vhodné aj pri chudnutí.

    Cukrové melóny sú malými vitamínovými bombami. Obsahujú vitamíny A, B, C, E, K, ako aj betakarotén, draslík, sodík, meď, zinok, horčík, fosfor, vápnik a železo. V melónoch sú obsiahnuté aj omega 3 a omega 6 nenasýtené mastné kyseliny.

    Vedeli ste, že existuje aj žltá verzia klasickej dyne? Na prvý pohľad vyzerá tento žltý vodový melón ako dvojča toho červeného. Po prekrojení však nastáva moment prekvapenia. Jeho dužina je žiarivo žltá a sladšia, ako sme zvyknutí pri klasickom červenom melóne.

    A ako zistíte, že je melón správne dozretý? Stopka by mala byť uschnutá a zatočená a samotný melón či dyňa by mali praskať, čo otestujete tak, že uchopíte plod do oboch rúk a silno ho stlačíte. Možno vás to prekvapí, no melón je celý jedlý. Okrem semiačok je jedlá aj zelená šupka.

    Červená dyňa je výborná aj pri príprave nápojov a jedál. Napríklad listový šalát s melónom a  syrom je veľká dobrota. Posypte ho opraženými slnečnicovými semiačkami a skvelý šalát je na svete. Z melónu si môžete pripraviť aj osviežujúci nápoj. Stačí rozmixovať červenú dyňu s pár ďalšími ingredienciami. Pridajte kocky ľadu a užite si tento ovocný koktail. Pre deti môžete dokonca vyrobiť veselý melónový nanuk. ;-) Túto červenú dobrotu môžete použiť aj na prípravu melónového gril dezertu, ktorý nielen skvelo chutí, ale aj pekne vyzerá. Prečítajte naše si aj naše ďalšie tipy a triky, ako v lete dodržiavať pitný režim.

    Cukrové melóny sú najchutnejšie a zároveň najzdravšie vtedy, ak ich konzumujeme čerstvé. Preto sa vo väčšine receptov používajú buď nakrájané na kúsky alebo rozmixované na kašu. Najtypickejšie použitie je ako letné predjedlo inšpirované Talianskom – cukrový melón so sušenou talianskou šunkou prosciuttom. V tomto období, keď sa potrebujeme ochladiť, je polievka z cukrového melónu ideálnym pokrmom, keďže sa podáva na studeno. Z týchto sladkých plodov sa pripravujú aj rôzne verzie ovocných šalátov, džemy, omáčky či dipy k mäsu, alebo nápoje a zmrzliny.

    Využite akciu na cukrový melón, aktuálne so zľavou až 44 % či na ďalšie druhy cukrových melónov.