icon_search

    Domáci ovocný džem bez pridaného cukru

    Je tu leto a mnohé z ovocia teraz rozvoniava a dozrieva. Poďme zavárať, aby sme si pripravili chutnú zásobu na chladnejšie dni.

    Platnosť: 12.7 - 6.7.2016

     

    Nič sa nevyrovná poličke farebných letných džemov, ktoré vám rozveselia zimné dni. Teraz je čas myslieť dopredu a pripraviť si džem. Tento krát si ho však pripravíme bez pridaného cukru, pretože je to oveľa zdravšie.

    Ak si chcete pripraviť džem v prírodnej podobe, použite pektín. Pektín, ktorý sa prirodzene nachádza v ovocí (známy ako látka polysacharid), je nevyhnutný pre prípravu džemu. Niektoré druhy ovocia obsahujú pektínu viac (citrón, pomaranč, ríbezle), iné ho obsahujú menej (jahody). Ak pripravujete jahodový džem, budete musieť použiť viac pektínu (môžete ho kúpiť v obchode) spoločne so sladidlom, zmiešajte ich a pridajte do horúcej zmesi. Je veľmi dôležité, aby ste vždy použili čerstvé ovocie.

    Len trochu prezreté ovocie vám môže pokaziť celý džem. Môžete použiť jahody, čerešne, maliny, slivky, ríbezle, egreše, marhule...