icon_search

    Domáce nakladané uhorky

    Nakladané uhorky sú vždy chutné, ale ak si pripravíme svoje vlastné, budeme si ich môcť vychutnať ešte viac. Sami si určíme, ako presne sladké alebo pikantné budú. Ak sa chceme dozvedieť, ako sa správne nakladajú uhorky, je potrebné sa vyhnúť týmto piatim častým chybám a takto nakladané uhorky budú úžasné.

    Platnosť: 3.6 - 23.5.2016

    1. Je veľmi dôležité, aby sme použili čo najčerstvejšie uhorky. Ak sú uhorky už trochu mäkké, potom aj nakladané budú príliš mäkké.

    2. Najlepšie sú práve najmenšie celé uhorky aj s končekmi. Jeden z grifov pri väčších uhorkách je, že odkrojíme oba konce uhorky, pretože konce uhoriek obsahujú enzým, ktorý môže spôsobiť, že nakladané uhorky budú mäkšie a preto trochu rozmočené.

    3. Je dobré zvážiť, ako ich narezať. Ak ich narežeme vodorovne alebo na kolieska, uhorky budú vodnatejšie a kyslejšie. Ak chceme skutočne chrumkavé nakladané uhorky, uhorku nakrájame zvislo. Celé uhorky sú najchrumkavejšie.

    4. Dôležité je odhadnúť aj správnu dobu sterilizovania, aby boli uhorky chrumkavé, nie rozvarené.

    5. Ak si pripravujeme vlastný nálev, nešetrime soľou. Soľ odsaje vodu z uhoriek a zachová uhorky na dlhšiu dobu. Takýto nálev si môžeme ochutiť mrkvou či cibuľou pre sladkosť, kôprom pre vôňu, trochou octu pre kyslosť, prípadne chrenom či guličkami korenia pre pikantnosť. Použiť môžeme však aj už predpripravenú zmes korenín, určenú špeciálne na zaváranie zeleniny, predovšetkým uhoriek.