icon_search

    Čo musíme vedieť o kompótoch?

    Leto je ideálny čas na prípravu domácich kompótov pre chladnejšie ročné obdobia.

    Platnosť: 7.6 - 23.5.2016

    Čo je však dôležité vedieť o príprave kompótov? Pozrime sa na niektoré všeobecné fakty, ktoré by mal ovládať o varení takmer každý.

    Kompót – to je ovocie uvarené v cukrovom sirupe, konzervované a uskladnené v sklenenom pohári. Je chutný a tiež veľmi zdravý, čo je dôvod, prečo je taký populárny. Táto dobrota, ktorá vydrží doma na poličke celé mesiace, pôvodne pochádza z Francúzska, kde sa prvé kompóty začali pripravovať už v 17. storočí a odvtedy sa pojem kompót rozšíril do celého sveta. 

    Kompót si môžeme pripraviť z čerstvého, ideálne trochu tvrdšieho ovocia. Ak si chceme ovocie v kompóte uchovať na zimu, je potrebné, aby sme ho pred varením poukladali do zaváracích pohárov. Takto pripravené ovocie zalejeme cukrovým sirupom a poháre uzatvoríme. Následne uložíme naplnené poháre na utierku do hrnca a zalejeme do ¾ výšky pohára vodou a varíme dovtedy, pokiaľ neuvidíme, ako stúpajú v pohári vzduchové bublinky. V tej chvíli môžeme vypnúť sporák a poháre necháme vychladnúť. Ak neskôr zostanú viečka mierne vyduté, je to znak správnej sterilizácie kompótov.

    Do kompótu môžeme použiť jablká, marhule, hrušky, čerešne, slivky a mnoho ďalších druhov ovocia. Najlepšie je, ak použijeme sezónne ovocie, čím získame lepšiu chuť. Ovocie možno konzervovať vcelku alebo nakrájané na kúsky.
    Ovocný kompót si môžeme pripraviť aj pre dennú spotrebu. V tomto prípade môžeme zmiešať aj malé množstvá rôznych druhov ovocia. V chladničke nám vydrží však len pár dní.

    Ak máme ovocie, stačí nám už len hrniec, v ktorom ho uvaríme, varešku na premiešanie a poháre, v ktorých si ho zakonzervujeme na zimu.