Sezónne ovocie a zelenina: Prečo sú najchutnejšie práve teraz?

Sezónne potraviny sú produkty, ktoré sa nakupujú a konzumujú približne v čase zberu. Takáto úroda je kvalitnejšia a chutnejšia. Prečo je to tak? Poďme sa na to spoločne pozrieť.

hero image

Dozreté v ten správny čas

Keď úroda dozrieva na poli, v skleníkoch či sadoch, získava z pôdy najviac živín a slnečného svetla. Takáto úroda nie je pozberaná pred dozretím a do obchodu sa dostane vo svojej sezóne. Výsledkom toho sú prirodzene sladšie, šťavnatejšie a chuťovo bohatšie plody plné dôležitých vitamínov, minerálov a enzýmov.

Keďže sa nemusia prevážať cez polovicu sveta, klesá podiel obsahu chemických látok potrebných na udržanie čerstvosti počas ich prevozu. Skladované a dovezené plody zo zahraničia navyše strácajú počas transportu účinné a prospešné látky.

Viac živín a menej chémie

Ovocie a zelenina pestované v súlade s prírodnými cyklami sú menej náchylné na choroby, čo znižuje potrebu pesticídov a umelých hnojív. To z nich robí lepšiu voľbu pre naše zdravie i životné prostredie.

hero image

Bonus navyše – ekologickejšia voľba

Pri nákupe sezónneho ovocia a zeleniny priamo podporujete miestnych pestovateľov a znižujete svoju uhlíkovú stopu. Ovocie a zelenina dovážané z ďalekých krajín často precestujú tisíce kilometrov. To si vyžaduje množstvo energie na ich prepravu a skladovanie. Naopak, sezónne plodiny sú často dostupné priamo z okolitých fariem, čo nielen šetrí prírodné zdroje, ale aj podporuje lokálnu ekonomiku.

Keď siahnete po sezónnom ovocí a zelenine, môžete sa tešiť z týchto výhod:

♥ Plodiny sú čerstvé a majú vynikajúcu chuť.

♥ Obsahujú viac vitamínov a dôležitých látok.

♥ Podporujete miestnych pestovateľov.

♥ Predajné ceny sú nižšie.

♥ Konzumácia sezónnej miestnej zeleniny a ovocia je pre telo oveľa prirodzenejšia a vhodnejšia, pretože obsahujú látky a živiny, ktoré telo v danom ročnom období potrebuje.