Keď úroda dozrieva na poli, v skleníkoch či sadoch, získava z pôdy najviac živín a slnečného svetla. Takáto úroda nie je pozberaná pred dozretím a do obchodu sa dostane vo svojej sezóne. Výsledkom toho sú prirodzene sladšie, šťavnatejšie a chuťovo bohatšie plody plné dôležitých vitamínov, minerálov a enzýmov.
Keďže sa nemusia prevážať cez polovicu sveta, klesá podiel obsahu chemických látok potrebných na udržanie čerstvosti počas ich prevozu. Skladované a dovezené plody zo zahraničia navyše strácajú počas transportu účinné a prospešné látky.
Ovocie a zelenina pestované v súlade s prírodnými cyklami sú menej náchylné na choroby, čo znižuje potrebu pesticídov a umelých hnojív. To z nich robí lepšiu voľbu pre naše zdravie i životné prostredie.
Pri nákupe sezónneho ovocia a zeleniny priamo podporujete miestnych pestovateľov a znižujete svoju uhlíkovú stopu. Ovocie a zelenina dovážané z ďalekých krajín často precestujú tisíce kilometrov. To si vyžaduje množstvo energie na ich prepravu a skladovanie. Naopak, sezónne plodiny sú často dostupné priamo z okolitých fariem, čo nielen šetrí prírodné zdroje, ale aj podporuje lokálnu ekonomiku.
♥ Plodiny sú čerstvé a majú vynikajúcu chuť.
♥ Obsahujú viac vitamínov a dôležitých látok.
♥ Podporujete miestnych pestovateľov.
♥ Predajné ceny sú nižšie.
♥ Konzumácia sezónnej miestnej zeleniny a ovocia je pre telo oveľa prirodzenejšia a vhodnejšia, pretože obsahujú látky a živiny, ktoré telo v danom ročnom období potrebuje.