Ako udržať kvalitu ovocia a zeleniny? 

Poďme sa spoločne pozrieť na to, ako skladovať ovocie, zeleninu tak, aby sme predĺžili ich prirodzenú životnosť a kvalitu. Zistite tiež, ktoré z nich sa majú rady a ktoré nie a či pri skladovaní obľubujú skôr vertikálnu alebo horizontálnu polohu.

hero image

Tri základné pravidlá skladovania

Už len tieto 3 základné pravidlá vám pomôžu udržať ovocie či zeleninu dlhšie kvalitné: 

Pozor, vypúšťam plyny! 

Niektoré druhy ovocia jednoducho potrebujú život na samotke. Vylučujú do ovzdušia etylén, ktorý urýchľuje proces dozrievania.  

Tieto druhy ovocia vám odporúčame umiestňovať buď samostatne, alebo v blízkosti ovocia, ktoré chcete aby rýchlejšie dozrelo.  

Urýchľovače

Medzi najznámejšie „urýchľovače“ dozrievania patria: 

jablká, marhule, banány, figy, nektárinky, broskyne, paradajky, avokádo, hrušky

 Zima či teplo? 

Niekto má rád chladničku, niekto nie. Tento užitočný zoznam si určite vytlačte a doma nalepte. Pokojne aj na chladničku.

banner

Bez chladničky neprežijeme: 

špargľa, ostružiny, čerešne, kukurica, maliny, hrach, špenát, jahody 

banner

2 – 4 dni v chladničke zvládneme: 

avokádo, kivi, mango 

banner

Vydržíme v chladničke aj týždeň: 

rukola, paprika, čučoriedky, ružičkový kel, karfiol, klementínky, zelená fazuľka, pór, hlávkový šalát, tekvica, uhorky, hrozno, mandarínky, cuketa 

banner

2 týždne v chladničke? Žiadny problém: 

jablká, artičoky, cvikla, brokolica, kapusta, mrkva, zeler, čili papričky, brusnice, grapefruity, citróny, limetky, pomaranče, granátové jablká, reďkovky 

banner

5 – 7 dní vydržíme bez chladničky: 

marhule, banány, nektárinky, papája, broskyne, hrušky, ananás, slivky 

banner

Radšej špajza: 

cesnak, cibuľa, zemiaky, bataty 

Koreňová zelenina 

Samostatnou kategóriou je koreňová zelenina, ktorá vyžaduje vysokú vlhkosť. Koreňová zelenina by sa mala skladovať v takej polohe, v akej rastie. Čiže napr. mrkva či petržlen v polohe vertikálnej, umiestnené v pohári s koreňmi ponorenými vo vode. Minimálne im prospeje, keď budú zabalené do vlhkej papierovej utierky „na stojáka“ – ako kytica. 

Koreňová zelenina 

Zdroj: seriouseats.com, wikipedia.org, tesco.sk/hello