Žilina pobeží pre život už v nedeľu

9.6.2014 13:45:00 | Spoločenská zodpovednosť

Žilina, 9. júna 2014 - Už o pár dní opäť pokračuje jedno z najväčších charitatívno-športových podujatí na Slovensku i v Žiline. Tesco Beh pre život štartuje v nedeľu, 15. júna, o 11:00 na Námestí Andreja Hlinku. Patrónom behu pre Žilinu je tento rok herečka Ivana Kubačková a moderátorka Dagmar Didiana Dianová. Ako po minulé roky i tentoraz sú pre najmenších bežcov pripravené hravé aktivity ako maľovanie na tvár, súťaže a mnoho ďalšieho.

„Beh je najlepší spôsob ako zo seba vydať všetku prebytočnú energiu. A ak tým môžeme pomôcť, tak ideme bez váhania do toho!“ zhodujú sa Ivana KubačkováDagmar Didiana Dianová. Vlani v rámci Tesco behu pre život absolvovalo 3,3 km trasu v Žiline 2458 ľudí. Celkovo Žilinčania odbehli či odkráčali 8112 km. Vďaka ich ochote pomôcť sa podarilo vyzbierať 7768 eur, ktoré pomohli pri kúpe unikátneho prístroja Nano Sight. Prekoná Žilina svoj vlastný rekord z vlanajška?

„Tohtoročný Tesco Beh pre život neznamená len príležitosť aktívne stráviť deň so svojou rodinou, priateľmi či známymi. Znamená možnosť pomôcť v boji proti detskej obezite na Slovensku,“ hovorí Michal Dyttert, správca Nadácie Tesco. V poradí siedmy Tesco Beh pre život preto Nadácia Tesco organizuje v spolupráci so Slovenskou nadáciou srdca. Všetky vyzbierané financie budú využité v rámci edukačných aktivít zameraných na vzdelávanie a prevenciu pred obezitou a nezdravým životným štýlom u detí či mladých ľudí. Zo štartovného a finančných darov Slovenská nadácia srdca pripraví putovný projekt pre 25 základných škôl po celom Slovensku zameraný na zdravý životný štýl. „Až 12% detí v školskom veku je obéznych a tempo pribúdania týchto detí sa zrýchľuje. Práve tomuto problému sme sa rozhodli venovať. Preto sme oslovili Slovenskú nadáciu srdca. Vyzbierané prostriedky pomôžu osvete a prevencii detí či mladých ľudí pred obezitou a následnými zdravotnými ťažkosťami. Zároveň podporia prácu odborníkov s ich rodičmi,“ doplňuje Michal Dyttert, správca Nadácie Tesco.

S edukáciou mladých ľudí je totiž podľa odborníkov potrebné začať už v ranom školskom veku. Problémy s vysokou hladinou cholesterolu majú práve deti. Ich počet rastie geometrickým radom. „Približne polovica detí vo veku 11 až 12 rokov na Slovensku má vyššiu hladinu cholesterolu ako 4,3 mmol/1, čo je odporúčaná hodnota u detí,“ uzatvára doc. MUDr. Gabriel Kamenský, Csc, správca Slovenskej nadácie srdca.

Výška štartového poplatku pri online registrácii prostredníctvom webstránky www.behprezivot.sk

• deti od 6 do 15 rokov: 3 €
    • mládež od 15 rokov a dospelá osoba: 6 €
    • rodina: 12 € (2 dospelé osoby a max. 3 deti do 15 rokov)

Výška štartového poplatku pri registrácii priamo na mieste

• deti od 6 do 15 rokov: 4 €
    • mládež od 15 rokov a dospelá osoba: 7 €
    • rodina: 14 € (2 dospelé osoby a max. 3 detido 15 rokov)

Ako môžete ešte inak prispieť?

Priamo na mieste behu si budete môcť zakúpiť rôzne predmety ako šilty, náramky a Bobble fľaše s filtrami. Môžete zorganizovať zbierku na pracovisku, v škole alebo v záujmovom krúžku. Ak sa z akékoľvek dôvodu nemôžete behu zúčastniť, ale aj napriek tomu chcete pomôcť, stačí ak zašlete ľubovoľný príspevok na účet Nadácie Tesco, vedený v Slovenskej sporiteľni, a.s., číslo účtu  06 352 306 78 / 0900. Po skončení behov všetky vyzbierané financie prevedieme na účet Slovenskej nadácie srdca a výšku zaslaných príspevkov zverejníme na našej webovej stránke. Stav zbierky, trasy behov a fotografie môžu ľudia sledovať na webstránke www.behprezivot.sk alebo na https://www.facebook.com/tescobehprezivot

Tesco Beh pre život je charitatívno športové podujatie pre bežcov aj nebežcov. Trať dlhú štyri kilometre môžu bežci prebehnúť alebo prejsť spolu s kočíkmi alebo zvieracími miláčikmi. Každý účastník dostane na štarte tričko a balíček od partnerov behu, v cieli medailu a občerstvenie. Za šesť rokov sa do Tesco Behu pre život zapojilo 58 043 ľudí. Beh sa dostal aj za hranice Slovenska, keď podujatie podporili aj slovenskí vojaci na misii v Afganistane. Celkovo sa vyzbieralo 331 863 eur. Tie boli použité na kúpu šiestich unikátnych prístrojov na výskum rakoviny, ktoré v súčasnosti pomáhajú chorým.

Spoločnosť Tesco Stores SR, a. s., člen Zväzu obchodu a cestovného ruchu SR, vstúpila na slovenský trh v roku 1996 a v súčasnosti prevádzkuje 151obchodov, z toho 5 obchodných domov, 35 expresov, 63 hypermarketov, z toho 8 Extra, 48 supermarketov a 18 čerpacích staníc. Prevádzkuje tiež dve distribučné centrá na potraviny v Beckove a v Prešove a štyri obchodné centrá Galéria v Bratislave-Lamači, Trnave, Nitre a Dunajskej Strede, v ktorých je vyše 150 obchodov so zameraním najmä na módu, obuv, doplnky, ako aj široké spektrum služieb vrátane občerstvenia a možností zábavy najmä pre deti. V roku 2012 spustila i unikátnu službu Tesco Potraviny domov. So svojimi 10 000 zamestnancami patrí spoločnosť Tesco k najväčším súkromným zamestnávateľom na Slovensku. Základom filozofie spoločnosti je poskytnúť zákazníkovi hodnotu za peniaze.