Vianočné hodovanie. Na sviatočných tabuliach je čoraz citeľnejšia chuť experimentovať

3.12.2013 10:45:00 | Produkty, Služby, Ceny

Bratislava, 2. decembra 2013 – Ani tradičné vianočné sviatky nie sú imúnne voči novým zmenám zákazníckeho správania. Popri vianočkách sa na sviatočných či predsviatočných tabuliach zjavujú štóly z Rakúska, vedľa kapra sa na stoloch udomácňuje losos alebo iné morské špeciality. „Z roka na rok vnímame v tomto období rastúci dopyt po krevetách,“ podčiarkuje Peter Piešťanský, manažér komerčného oddelenia spoločnosti Tesco Stores SR, a.s. zodpovedný za sortiment mäsa a rýb.

Vianočná ponuka delikates v obchodoch preto verne odráža zastúpenie tradičných i nových chutí zákazníkov. Dominantné zastúpenie si stále uchovávajú klasické dobroty. „No i pri nich sú citeľné posuny. Napríklad kapry v slovenských domácnostiach neplávajú už tak často vo vani, ale zjavujú sa v chladničkách v podobe podkovičiek,“ pokračujePeter Piešťanský.

Pri vianočnom hodovaní sa však k slovu dostáva i teľacina, jahňacina či divina alebo i hovädzí steak. „Zároveň stojí za pozornosť, že ak zákazníci siahajú po tradíciách, chcú si byť istí, že ide o nefalšované pôvodné receptúry, “ nadväzuje Peter Piešťanský. Svoje slová ilustruje na príklade značky Tesco Pravá chuť. Značka totiž zastrešuje klasické slovenské špeciality pripravované podľa pôvodných receptúr. Či už ide o tradičné údené alebo napríklad o šovdru krkovička či šovdru stehno. „Dostávame sa tak do zaujímavého paradoxu. Najmä mladé moderné rodiny majú na Vianoce chuť experimentovať alebo presne naopak - zachovať si sviatky v tej najtradičnejšej podobe,“ uzatváraPeter Piešťanský. Nové trendy sa nevyhli ani mliečnym produktom. V ponuke delikates si tak zákazníci nájdu napríklad i novú značku syrov Ambrosi s originálnym talianskym pôvodom.

Konzervatívnejším segmentom počas Vianoc ostávajú pekárenské výrobky. „No i tu je priestor pre novinky. Preto sme napríklad tento rok uviedli do ponuky šesťprútovú vianočku vyrábanú lokálnymi dodávateľmi v rámci celého Slovenska,“ pridáva sa Martin Furdík, manažér komerčného oddelenia spoločnosti Tesco Stores SR, a.s. zodpovedný za sortiment pečiva. No ako dodáva, práve vedľa vianočky sa na vianočných stoloch zjavujú i pekárenské delikatesy z iných krajín. Príkladom sú rakúske vianočné štoly či exkluzívne bábovky Panettone.

V ponuke pečiva svoje miesto tento rok získa i ďalšia slovenská špecialita - chlieb oškvarkový s cibuľou, ktorú práve Tesco uviedlo ako prvé na trh. „Záujem pociťujeme aj o naše výrobky z chránených dielní napríklad o Tesco čajové pečivo, ktoré vyrába chránená dielňa Kandy,“ podotýka Martin Furdík. Špeciálnu kategóriu predstavujú i ručne vyrábané perníkové chalúpky Medex. Pričom každá jedna je originál.

Čo sa však na Vianociach nemení sú nákupy rodín zvyknutých si na sviatky piecť či pripravovať tradičný zemiakový šalát. Práve preto vianočné sviatky sú obdobím roka, kedy prudko rastú predaje majonéz Tesco Pravá chuť. Rovnako to platí i pri tukoch na pečenie, margarínoch či mascarpone. „Práve záujem o mascarpone rastie doslova z roka na rok,“ uzatvára Vladimír Hikker manažér komerčného oddelenia spoločnosti Tesco Stores SR zodpovedný za mliečne výrobky.Rovnako to platí o vajíčkach. Práve v tejto oblasti Tesco pre svojich zákazníkov prinieslo ďalšiu novinky. Farebne odlíšilo obaly podľa typov chovu a zároveň zvýraznilo veľkosti vajíčok. „Tým pádom sa zákazníci ľahšie zorientujú v našej ponuke,“ uzatvára Vladimír Hikker.

Spoločnosť Tesco Stores SR, a. s., člen Zväzu obchodu a cestovného ruchu SR, vstúpila na slovenský trh v roku 1996 a v súčasnosti prevádzkuje 147 obchodov, z toho 5 obchodných domov, 34 expresov, 63 hypermarketov, z toho 8 Extra, 45 supermarketov a 18 čerpacích staníc. Prevádzkuje tiež dve distribučné centrá na potraviny v Beckove a v Prešove a štyri obchodné centrá Galéria v Bratislave-Lamači, Trnave, Nitre a Dunajskej Strede, v ktorých je vyše 150 obchodov so zameraním najmä na módu, obuv, doplnky, ako aj široké spektrum služieb vrátane občerstvenia a možností zábavy najmä pre deti. V roku 2012 spustila i unikátnu službu Tesco Potraviny domov. So svojimi 10 000 zamestnancami patrí spoločnosť Tesco k najväčším súkromným zamestnávateľom na Slovensku. Základom filozofie spoločnosti Tesco je poskytnúť zákazníkovi najvyššiu kvalitu za najlepšiu cenu a stať sa obchodom pre všetkých.