Úspešný projekt Detská atletika priniesol školákom 300 atletických súprav

3.11.2017 11:34:47 | Spoločenská zodpovednosť

BRATISLAVA 2. novembra 2017 – Vyše 17-tisíc školákov na celom Slovensku sa aktuálne venuje kráľovnej všetkých športov – atletike vďaka unikátnemu projektu Detská atletika. Je to o 12-tisíc detí viac ako pred tromi rokmi. Na úspešnom projekte spolupracuje spoločnosť Tesco so Slovenským atletickým zväzom od roku 2014.

Fyzický pohyb je v dnešnom digitálnom svete nesmierne dôležitý nielen pre dospelých, ale predovšetkým pre deti. Tie si v mladom veku totiž vytvárajú celoživotné návyky, ktoré ovplyvnia ich zdravotný stav po celý život. I preto sa spoločnosť Tesco v roku 2014 rozhodla podporiť trojročný projekt Slovenského atletického zväzu, Detská atletika. Tesco darovalo v rámci projektu za predaj každého kusa špeciálne označených produktov vlastnej značky 1 cent na tento výnimočný projekt. Každý rok tak venovalo Slovenskému atletickému zväzu 80-tisíc eur. Finančný dar SAZ využil na kúpu atletických súprav pre školy, kluby a atletické oddiely.

„Sme veľmi radi, že sa nám podarilo na podporu Detskej atletiky darovať SAZ za tri roky spolu 240-tisíc eur. Športové kluby, školy a škôlky za darované peniaze získajú až 300 atletických súprav,“ povedal Martin Kuruc, výkonný riaditeľ spoločnosti Tesco na Slovensku, a dodal: „Na základe úspešnej spolupráce so SAZ pripravujeme v budúcom roku nadstavbu tohto trojročného projektu – mobilné atletické ihriská, ktoré budú pomáhať ďalej propagovať detskú atletiku po celom Slovensku.“

Atletickú súpravu využíva už 120 škôl a klubov

Súprava pre detičky obsahuje až 150 pomôcok na trénovanie atletiky – od žineniek cez oštepy, rôzne druhy lôpt, švihadiel, lano až po stopky na meranie času. „Atletické súpravy sme už distribuovali do 120 športových klubov a škôl na celom Slovensku. Keďže počet záujemcov pribúda, všetky zvyšné súpravy rozdáme do konca tohto roka. Vďaka projektu Detská atletika aktuálne športuje na Slovensku vyše 20-tisíc detí, čo je päťnásobne viac než v roku 2015 – na začiatku projektu. Veríme, že v tomto roku sa ich počet ešte zvýši. Detská atletika je totiž jedným z najefektívnejších spôsobov, ako môžeme podporiť výchovu budúcich úspešných športovcov a  zdravý životný štýl detí na Slovensku,“ uviedol prezident SAZ Peter Korčok.

Zaujímavé fakty o projekte Detskej atletiky:

• Tesco na kúpu 300 atletických súprav za tri roky trvania projektu prispelo celkovo sumou 240-tisíc eur
    • Projekt podporili aj zákazníci Tesca, ktorí kúpili označené výrobky; za každý zakúpený označený produkt Tesco darovalo  na projekt 1 cent
    • Jedna súprava obsahuje 150 pomôcok na trénovanie atletiky pre školákov
    • Týždenne deti absolvujú 363 hodín tréningu v 120 atletických škôlkach na Slovensku
    • Ročne školáci absolvujú vyše 18 400 hodín tréningu atletiky
    • O atletické súpravy majú najväčší záujem školy a kluby v Košickom a Nitrianskom kraji

Na základe úspechu projektu sa Tesco rozhodlo pokračovať v podpore detskej atletiky a podporiť nadstavbu tohto projektu. Nasledujúci rok Tesco daruje takmer 25 000 eur na zakúpenie 6 mobilných ihrísk, ktoré budú rozmiestnené po celom Slovensku. Mobilné atletické ihrisko si bude môcť zapožičať každá vzniknutá atletická škola či škôlka, aby propagovala detskú atletiku v ich meste.

Pre školáčikov je dôležitý komplexný pohyb

Úspešného atléta – kladivára Marcela Lomnického (piaty na OH 2016 v Riu, dvojnásobný finalista MS aj ME, strieborný medailista z Univerziády 2013 a 2015) k atletike priviedli v detstve rodičia. Na hod kladivom sa začal špecializovať v 15 rokoch: „Ak dieťa prejaví záujem o šport práve vo veku od 4 do 11 rokov, odporúčam ho prihlásiť na atletiku. Tá je totiž skvelým odrazovým mostíkom k získaniu všestrannosti. Dieťa tak získa nielen základy pohybu pre akýkoľvek šport, ale môže si lepšie vybrať disciplínu a postupne sa špecializovať. Samozrejme, s výberom vhodného druhu športu pre dieťa pomôžu rodičom aj skúsení tréneri. Pravidelným športovaním sa deti naučia nielen disciplíne, ale aj sebakontrole, húževnatosti a schopnosti ísť za svojím cieľom aj napriek prekážkam,“ dodal Marcel Lomnický.

Podľa fyzioterapeuta slovenských atlétov Andreja Foltýna, ktorý sa venuje detskej a športovej fyzioterapii, je pre vývoj dieťaťa fyzický pohyb najdôležitejší práve vo veku od 4 do 11 rokov: „V tomto veku si deti vytvárajú základné pohybové návyky a zlepšujú si svoje koordinačné schopnosti. Učia sa ovládať svoje telo v rôznych podmienkach, ktoré im atletika prináša a umožňuje. Preto je dôležité, aby sa deti hýbali čo najviac a zdravo si utužovali svoj pohybový aparát. Aj preto je atletika svojou komplexnosťou najvhodnejším riešením. Ide o komplexný pohyb zväčša na čerstvom vzduchu a v príjemnom prostredí,“ poradil Andrej Foltýn.

Čo je súčasťou atletiky?

• behy (šprinty, prekážkové behy, stredné trate, dlhé trate, cestné behy, krosy, štafety)
    • športová chôdza
    • viacboje