U nás vajíčka iba zo schválených chovov

3.1.2012 12:04:00 | Produkty, Služby, Ceny

Bratislava, 3. január 2012 – Od 1. januára 2012 platí v krajinách EÚ zákaz chovu sliepok v holých klietkach a zákaz predaja vajec z takýchto chovov /kód 3/. Tesco Stores SR ako spoločensky zodpovedná firma pri tejto príležitosti vyhlasuje, že podporuje smernicu EÚ a od 1. Januára 2012 prijíma od svojich obchodných partnerov vajcia s kódom 3 len z obohatených klietkových chovov, ktoré predstavujú pre sliepky vyšší životný štandard /viď nižšie/. V tejto súvislosti však chceme zdôrazniť, že Tesco aj naďalej predáva a podporuje predaj vajec od nosníc s podstielkou /kód 2/, z voľného výbehu /kód 1/a bio kvalitu /kód 0/, ktoré majú oveľa vyššiu pridanú hodnotu a pre nosnice predstavujú ešte vyšší štandard života ako pri obohatených klietkových chovov.

„Spoločnosť Tesco sa pripravovala na novú situáciu mnoho mesiacov pred uvedeným zákazom aj so svojimi obchodnými partnermi a v súčasnosti disponuje písomnými vyhláseniami od všetkých dodávateľov, v ktorých sa zaviazali, že do siete Tesco budú dodávať vajcia iba zo schválených chovov“, vyhlásil pri tejto príležitosti Miroslav Kepák, komerčný riaditeľ pre čerstvé potraviny Tesco Stores SR..

Marketingová podpora vajciam z etických chovov
    Tesco aj v minulosti malo vo svojej sieti vajcia z obohatených klietkových chovov a často vyhľadávala spôsoby, ako upozorniť zákazníkov na ponuku vajec z etických chovov sliepok. „Napríklad vlani sme 5 krát zaradili vajcia s pridanou hodnotou do našej marketingovej akcie známej ako Hit mesiaca a vtedy sa ich predalo vyše 16 miliónov kusov“, hovorí nákupca vajec Róbert Puškár. K ďalšej neprehliadnuteľnej podpore etických foriem chovu sliepok bola flashová správa v ponukovom letáku s výstižným znením: Vajcia od sliepok chovaných na podstielke. Tesco bolo tiež známe tým, že nadviazalo na komunikačnú kampaň organizácie Sloboda zvierat.

V Tescu sú vajcia od sliepok chovaných na podstielke „trendy“
    Výsledkom dlhodobej propagácie vajec od sliepok chovaných na podstielke, akou je jedna z priaznivých alternatív neklietkového chovu, sú Babičkine vajcia veľkosti M balené po 10 kusov. Ich dodávateľom je domáci producent Begokon zo Stredných Plachtiniec. „Sme radi, že v našej sieti najpredávanejšími sa stali práve Babičkine vajcia, ale aj ďalšie ako Kotkodák či Krásne žlté a ich predaje stále stúpajú“, vysvetľuje Róbert Puškár. Ako povedal ďalej, vajcia z podstielkového chovu našli veľmi zrejmú odozvu u zákazníkov a sú stále viac „trendy“ aj na základe bohatého sortimentu, ktorý Tesco stále rozširuje.

V Tescu nájdete aj bio vajcia
    Tesco má v ponuke aj bio vajcia pod značkou Organics. „Aj tie sa stále viac predávajú“, dodáva nákupca vajec Róbert Puškár.

Zaujímavosti o predaji vajec v sieti Tesco

• Tesco predáva vajcia iba kvalitatívnej triedy A
    • Podľa hmotnosti rozdeľujeme vajcia do 4 tried:
      • S - malé do 53 g
    • M - stredné od 53 do 63 g
    • L – veľké od 63 do 73 g
    • XL – veľmi veľké vajcia viac ako 73 g
    • Podľa spôsobu chovu nosníc sa vajcia delia na:
    • 0 - ekologický chov – bio/Organics
    • 1 - voľný výbeh
    • 2 - pod stielkový chov
    • 3 - klietkový chov
    • Od 1.1.2012 sa smú predávať vajcia pod kódom 3 iba tie, ktoré pochádzajú z obohatených klietkových chovov, čo znamená, že nosnice musia mať:
    • aspoň 750 cm2 plochy klietky na sliepku
    • hniezdo
    • podstielku, aby sa umožnilo zobanie a hrabanie
    • primerané bidlá poskytujúce aspoň 15 cm na jednu sliepku
    • musí sa zabezpečiť kŕmne zariadenie s dĺžkou aspoň 12 cm krát počet sliepok v klietke
    • každá klietka musí mať napájací systém s vodou primeraný veľkosti skupiny

Spoločnosť Tesco Stores SR, a.s., člen Zväzu obchodu a cestovného ruchu SR, vstúpila na slovenský trh v roku 1996 a v súčasnosti prevádzkuje 113 obchodov a 17 čerpacích staníc. Prevádzkuje tiež dve distribučné centrá na potraviny v Beckove a v Prešove a štyri obchodné centrá Galéria v Bratislave- Lamači, Trnave, Nitre a Dunajskej Strede, v ktorých je vyše 150 obchodov so zameraním najmä na módu, obuv, doplnky, ako aj široké spektrum služieb vrátane občerstvenia a možností zábavy najmä pre deti. So svojimi vyše 9 000 zamestnancami patrí spoločnosť Tesco k najväčším súkromným zamestnávateľom na Slovensku. Základom filozofie spoločnosti Tesco je poskytnúť zákazníkovi najvyššiu kvalitu za najlepšiu cenu a stať sa obchodom pre všetkých.