Tesco rozširuje ponuku čokolád z certifikovaného kakaa

9.7.2019 10:20:00 | Produkty a služby

Bratislava 9. júla 2019 –  Vedeli ste, že v nedeľu 7. júla mali svoj sviatok všetci milovníci čokolády? Deň čokolády oslavuje čas uvedenia čokolády na európsky trh v roku 1550. Čokoláda patrí k najobľúbenejším sladkostiam nielen vo svete, ale aj na Slovensku. Aj v predajniach Tesco patrí čokoláda k najpredávanejším sladkostiam po celý rok.

Akú čokoládu milujú Európania? Podľa Tesca sú zákazníci v strednej Európe konzervatívni a kupujú najmä mliečnu čokoládu s orieškami. Z roka na rok však rastie obľúbenosť sladkostí s vyšším podielom kakaa v súlade s trendom zdravého životného štýlu.  Francúzi sú zase majstri v spotrebe horkej čokolády. Íri majú radi krémové náplne a Američania zase uprednostňujú sladšie verzie mliečnej čokolády. Spotrebitelia v celej Európe čoraz viac vyberajú výrobky aj podľa ich pôvodu či spôsobu výroby a obalu, ktoré rešpektuje životné prostredie.

„Sme hrdí na to, že Tesco čokolády vlastnej značky sú vyrábané z kakaa s UTZ certifikátom. Chceme ponúknuť zákazníkovi ten najsladší pôžitok z čokolády, ale pritom nechceme zaťažovať našu planétu. Preto sú čokolády vlastnej značky Tesco vyrábané z certifikovaného kakaa,“ hovorí Eva Šimečková, vedúca rozvoja vlastných výrobkov pre strednú Európu, a  dodáva: „Tesco neustále zlepšuje svoje výrobky, aby zodpovedali najnovším trendom a naplnili očakávania zákazníkov. Aj preto sme inovovali  a rozšírili v celom reťazci ponuku 17 čokolád vlastnej značky. Zákazníci si môžu vybrať z druhov rôznych príchutí. Ochutnať môžu horkú, orieškovú, bielu s lentilkami či mliečnu s karamelovou náplňou.“

Certifikát UTZ* zaručuje, že kakao pochádza z trvalo udržateľného pestovania s osvedčenými poľnohospodárskymi metódami. Firmy zapojené do celého dodávateľského reťazca dodržiavajú pravidlá spoločensky zodpovedného podnikania. Kakao je sledované aj počas celého pohybu v dodávateľskom reťazci. Vďaka pravidlám UTZ môžu firmy v spolupráci s rôznorodou škálou medzinárodných partnerov vytvoriť lepšiu planétu a lepší život pre ľudí, ktorí na nej žijú. Program UTZ je súčasťou celosvetovej organizácie Rainforest Alliance, ktorá certifikuje a spája farmárov, lesníkov, firmy a spotrebiteľov, ktorí tvoria svet, kde ľudia a príroda prosperujú v harmónii. Spolupráca s Rainforest Alliance podporuje kakaové farmy a zaručuje dostupné a udržateľné produkty.

Obal čokolád Tesco vlastnej značky má nový dizajn. Je vyrobený z  plastovej fólie, laminátu OPP/OPP, keďže sú spojené dva materiály, je ľahko recyklovateľný. Tesco začalo intenzívne pracovať na odstraňovaní nerecyklovateľných a ťažko recyklovateľných materiálov z obalov vlastných značiek. Úzko spolupracuje s dodávateľmi produktov vlastných značiek s cieľom zabezpečiť, aby do konca roku 2020 prestali používať nerecyklovateľné materiály. Do konca roka 2025 Tesco zabezpečí, aby boli všetky obaly produktov vlastnej značky plne recyklovateľné alebo znovu použiteľné.

Zaujímavosti o čokoláde:

• • Čokoláda sa vyrába z plodov kakaovníka, presnejšie zo zrniek tropického kakaového stromu Theobroma cacao
    • • Slovo čokoláda má pôvod v jazyku Nahuatlov, pôvodných obyvateľov stredného Mexika, kde sa kakaovník pestoval už pred tritisíc rokmi
    • • Skupina vedcov z Harvardovej univerzity zistila, že kakao je unikátna potravina, ktorá dokáže pozitívne vplývať na krvný tlak, odporúča sa na prevenciu, ako aj liečbu hypertenzie
    • • Chuť a vôňa celosvetovo obľúbenej tmavej lahôdky má priaznivé účinky aj na psychiku

Zdroj: Wikipédia

Ako rozlíšiť dobrú čokoládu od nekvalitnej:

• • Čítajte etiketu – kvalitná čokoláda by mala byť zložená z kakaovej hmoty (kakaový prášok a kakaové maslo) a cukru
    • • Čím väčší objem kakaového masla, tým je čokoláda lahodnejšia a krémovejšia
    • • Mliečna čokoláda môže obsahovať ešte kvalitné sušené kravské, mandľové alebo kokosové mlieko, oriešky, koreniny a ďalšie ingrediencie
    • • Čokoláda je kvalitná vtedy, keď sa roztápa hneď pri vložení do úst
    • • Jej konzistencia by mala byť lesklá a hladká

Pozn.: *UTZ Certified je nezisková organizácia založená v roku 2002, ktorá celosvetovo zastrešuje dodržiavanie udržateľného hospodárenia kávy, kakaa a čaju (vrátane Rooibosu). UTZ je celosvetový program a označenie pre trvalo udržateľné pestovanie kávy, kakaa a čaju podľa noriem,  ktoré sa riadia zásadami spravodlivosti a transparentnosti. Normy fungujú prostredníctvom dvoch súborov usmernení – Kódexu správania (ktorý sa vzťahuje na proces pestovania a zberu) a Code of Conduct (ktorý sa vzťahuje na výrobky od okamihu, keď opustia farmu, až po príchod na regály). Hlavným poslaním programu je vytvoriť svet, v ktorom je trvalo udržateľné poľnohospodárstvo normou. UTZ znamená v mayskom jazyku „dobrý“ a umožňuje pestovateľom naučiť sa lepšie poľnohospodárske metódy, zlepšiť pracovné podmienky, lepšie sa postarať o ľudí a životné prostredie. Viac na www.utz.org  www.rainforest-alliance.org/.