Slováci pomohli behom výskumu rakoviny!

28.11.2012 09:53:00 | Spoločenská zodpovednosť

BRATISLAVA 28. november 2012 –  Zlepšenie liečby rakoviny na Slovensku bude od tohto roka možné vďaka tisícom Slovákov, ktorí prispeli na dobrú vec počas celoslovenského charitatívneho Tesco Behu pre život. Najväčší beh pre dobrú vec a výskum rakoviny prebiehal tento rok počas mája a júna v šiestich mestách Slovenska. Organizátorom projektu je Nadácia Tesco, ktorá výskumu rakoviny pomáha už päť rokov. Cieľom tohtoročného Tesco Behu pre život bolo vyzbierať 85-tisíc eur na kúpu špičkového prístroja Incucyte na výskum rakoviny pre Nadáciu Výskum rakoviny. „Tento rok sme prekonali niekoľko rekordov – v počte účastníkov aj vyzbieraných peňazí. Sme radi, že každoročne je Tesco Beh pre život čoraz obľúbenejší a počet ľudí, ktorí chcú pomôcť iným a zároveň pohybom podporiť svoje zdravie, neustále rastie," uviedol Michal Dyttert, správca Nadácie Tesco a člen predstavenstva TESCO STORES SR, a.s. Behu sa tento rok zúčastnilo rekordných 14 824 ľudí. Zo štartovného, darov a pomoci sponzorov sa podarilo splniť cieľ a vyzbierať  85-tisíc eur na kúpu unikátneho prístroja Incucyte.

Ide v poradí o piaty prístroj na výskum rakoviny, ktorý mohla Nadácia Výskum rakoviny kúpiť z peňazí vyzbieraných počas Tesco Behu pre život. Incucyte je jediným prístrojom svojho druhu na Slovensku, ktorý umožňuje vedcom online sledovať správanie vplyvu rôznych typov buniek na vývoj nádorových buniek. „Naraz budeme môcť sledovať správanie až 100 vzoriek pacientov z celého Slovenska. Systém urýchli správne nastavenie liečby na mieru pacienta. Ide o špičkové zariadenie, ktoré by sme si bez pomoci projektov, ako je Tesco Beh pre život, nemohli dovoliť zadovážiť," uviedla Margita Klobušická, prezidentka Nadácie Výskum rakoviny pri Ústave experimentálnej onkológie SAV v Bratislave. Stav zbierky, trasy behov a fotografie môžu ľudia sledovať na webstránke www.behprezivot.sk.

Tesco Beh pre život sa počas piateho ročníka konal prvýkrát až v šiestich mestách – v Bratislave, Nitre, Prešove, Žiline, Trenčíne a Banskej Bystrici. Bežcov na tratiach podporovala už tradične skalná skupina patrónov z minulých ročníkov – obľúbený herec Jozef Vajda, operný spevák Martin Babjak, prezentérka aerobiku Lucia Medeková, futbalový tréner Vladimír Labant, herci Ján Greššo a Eva Pavlíková. Do skupiny patrónov pribudli aj dvaja noví členovia – populárny hokejista Vladimír Országh a nová patrónka behov pre celé Slovensko Katka Berešová. „Som veľmi rada, že som mohla byť súčasťou tohto rozrastajúceho sa podujatia. Je podľa mňa veľmi dôležité myslieť športom na ľudí, ktorí to pri liečbe rakoviny potrebujú. Prajem Tesco Behu pre život v ďalších ročníkoch veľa úspechov," doplnila maratónska bežkyňa Katka Berešová.

Výsledky piatich ročníkov Tesco Behu pre život

Rok Názov prístroja na výskum rakoviny Vyzbieraná suma v SR Počet bežcov v SR
    2008 Molekulárny farbiaci automat 20 328 € 1 925
    2009 Real-time PCR 23 257 € 4 733
    2010 Pyrosekvenátor 68 000 € 8 737
    2011 ELISpot 70 148 € 12 315
    2012 Incucyte 85 000 € 14 824
    Spolu   266 733 € 42 534

Zdroj: Tesco Stores SR, NVR
    Všetky informácie o behu sú na internetovej stránke www.behprezivot.sk a na Facebooku Tesco Beh pre život.

Zakúpené prístroje z minulých ročníkov Tesco Beh pre život:

2008 – Molekulárny farbiaci automat HYRAX 50C

• slúži na rýchle zistenie prítomnosti nádorových buniek v pľúcach pomocou tkanivových rezov
    • pomáha pri tvorení vhodnej  terapie pre pacienta

2009 – Real-time PCR

• pomáha spresňovať podozrenie na vznik nádorov štítnej žľazy
    • vlani prístroj zistil prítomnosť zárodku rakoviny u siedmich pacientov

2010 – Pyrosekvenátor

• vyšetruje pacientky podozrivé na karcinóm prsníka
    • doteraz prístroj urobil 412 pyrosekvenačných analýz

2011 – ELISpot

• pomáha pri výskume a pri príprave protinádorových vakcín
    • robí presnú analýzu imunologickej odozvy bunky, ktorá je dôležitá pri príprave vakcín pre onkologických pacientov

Poznámky pre vydavateľa k Tesco Behu pre život:

• Nadácia Tesco organizovala beh po piaty raz
    • Tohto roku sa konal v šiestich mestách – Bratislava – Nitra – Trenčín – Žilina – Prešov a pribudla  Banská Bystrica
    • Cieľom bolo vyzbierať 85 000 € na unikátny laboratórny prístroj Incucyte™ – prvý svojho druhu na Slovensku
    • Patrónmi behu boli Jozef Vajda, Martin Babjak, Lucia Medeková, Eva Pavlíková, Ján Greššo, Ľubomír Sekeráš, Vladimír Labant a premiérovo Katarína Berešová, Vladimír Orzságh a hudobná skupina Heľenine oči

Spoločnosť Tesco Stores SR, a. s., člen Zväzu obchodu a cestovného ruchu SR, vstúpila na slovenský trh v roku 1996 a v súčasnosti prevádzkuje 132 obchodov, z toho 5 obchodných domov, 26 expresov, 62 hypermarketov, z toho 8 Extra, 39 supermarketov a 18 čerpacích staníc. Prevádzkuje tiež dve distribučné centrá na potraviny v Beckove a v Prešove a štyri obchodné centrá Galéria v Bratislave-Lamači, Trnave, Nitre a Dunajskej Strede, v ktorých je vyše 150 obchodov so zameraním najmä na módu, obuv, doplnky, ako aj široké spektrum služieb vrátane občerstvenia a možností zábavy najmä pre deti. So svojimi vyše 9 700 zamestnancami patrí spoločnosť Tesco k najväčším súkromným zamestnávateľom na Slovensku. Základom filozofie spoločnosti Tesco je poskytnúť zákazníkovi najvyššiu kvalitu za najlepšiu cenu a stať sa obchodom pre všetkých.