Pre život bežalo 3700 Prešovčanov!

15.5.2011 13:52:00 | Spoločenská zodpovednosť
    PREŠOV, 15. máj 2011 – Všetky doterajšie rekordy troch predchádzajúcich ročníkov celoslovenského charitatívneho Behu pre život prelomili v sobotu poobede Prešovčania! Behu sa zúčastnilo rekordných 3700 ľudí, čo je o 1355 ľudí viac než vlani. Prešovčania prispeli na dobrú vec – výskum rakoviny – štartovným vo výške 11599,54 eur. Tento rok Beh pre život organizuje nadácia tesco spolu s Nadáciou Výskum rakoviny. Z vyzbierané peniaze nadácia kúpi unikátny prístroj ELISpot, dôležitý pre výskum rakoviny a prípravu protinádorových vakcín. Celkovo sa na Slovensku do behov počas troch ročníkov zapojilo vyše 15 000 ľudí! Druhý z piatich behov nasleduje v sobotu 21.mája v Žiline.

Aké sú novinky Behu pre život 2011?
    „Projekt Beh pre život je čoraz populárnejší, preto okrem pôvodnej Bratislavy, Nitry, Prešova a Žiliny ho rozširujeme o ďalšie mesto – Trenčín“, uviedol Michal Dyttert za Nadáciu Tesco, ktorú spoločnosť Tesco založila tento rok a pod hlavičkou ktorej sa po prvý raz organizuje Beh pre život. Nadácia Tesco plne nahradí Fond Tesco a bude sa v ešte širšej miere venovať pomoci a podpore neziskového sektora – napríklad v oblasti darcovstva či firemného dobrovoľníctva.

Beh podporia patróni z celého Slovenska
    Beh v každom meste podporujú patróni – známi rodáci. ,,Tento rok sa môžeme pochváliť novými patrónmi, ktorí rozšírili rady priaznivcov a podporovateľov projektu. Ptrónkou behui pre život v Prešove je rodáčka a úspešná mladá hudobníčka Katarína Knechtová, v Bratislave charizmatický herec Jozef Vajda a Trenčín podporí slovenský hokejový hrdina a kapitán Dukly Trenčín Ľubomír Sekeráš“, dodal Michal Dyttert. Okrem nových patrónov Bratislavu už tradične podporí operný spevák Martin Babjak spolu s medzinárodnou prezentérkou aerobiku Luciou Medekovou. Nitrianskych účastníkov odštartujú aj v tomto roku herci Eva Pavlíková a Ján Greššo. V Žiline bude opäť patrónom Behu známy futbalista, bývalý 27-násobný reprezentant Slovenska, Vladimír Labant.

Termíny Behov (vždy v sobotu):

• Prešov - 14. máj 2011 o 15:00 h na Hlavnej ulici
    • Žilina – 21. máj 2011 o 15:00 h na Námestí A. Hlinku
    • Nitra – 28. máj 2011 o 11:00 h spred Divadla A. Bagara
    • Bratislava - 4. jún 2011 o 11:00 h na Kamennom námestí
    • Trenčín – 11. jún 2011 o 15:00 h na Mierovom námestí

Beh môže podporiť každý
    Výhodou podujatia je, že sa ho môže zúčastniť každý bez rozdielu veku či fyzickej kondície, vrátane rodičov s celkom malými deťmi. Trasu, ktorá je dlhá približne štyri kilometre, môžu účastníci prebehnúť alebo prejsť aj s deťmi v kočíku či so štvornohým miláčikom. Účastníci dostanú na štarte tyrkysové tričko a štartovné číslo, v cieli zas medailu a malé občerstvenie – ovocie, nápoj a tašku s darčekmi od partnerov projektu. Všetky informácie o behoch vrátane trasy a možností prispenia sú na internetovej stránke www.behprezivot.sk alebo na facebookovej stránke Tesco Beh pre život a na Youtube.

Aké sú formy prispenia?
    prihlásiť sa do behu on-line alebo na mieste s minimálnym štartovným: 5 € pre dospelých, 2 € pre dôchodcov nad 62 rokov (vrátane) a deti od 6 do 18 rokov, pre deti do 6 rokov bude účasť zdarma, 10 € bude stáť rodinný lístok (dvaja dospelí, dve až tri deti)

• poslať príspevok na účet VÚB 2434842458/0200
    • poslať darovaciu SMS v tvare DMS BEZME na telefónne číslo 877 (cena je 1 €)
    • zapojiť sa do sponzoringu cez internet alebo podporiť virtuálneho bežca
    • kúpiť darčekové predmety priamo v mieste akcie – tyrkysové šnúrky, reflexné pásky
    • usporiadať zbierku na vašom pracovisku, v škole alebo v záujmovom krúžku

Ohliadnutie sa za minulým ročníkom
    Rok 2010 priniesol Behu pre život obrovský záujem verejnosti. Spolu v štyroch mestách Slovenska - Nitre, Bratislave, Prešove a v Žiline sa zúčastnilo 8 737 nadšencov. Vlani cez štartovné, sms, on-line či iné formy príspevkov ľudia na výskum rakoviny celkovo prispeli sumou 68 – tisíc eur. Nadácia Výskum rakoviny za vyzbierané peniaze zakúpila unikátny diagnostický prístroj pyrosekvenátor pre Ústav experimentálnej onkológie SAV.

Spoločnosť Tesco Stores SR, a.s. vstúpila na slovenský trh v roku 1996 a v súčasnosti prevádzkuje 98 obchodov - 5 obchodných domov, 11 Expresov, 54 hypermarketov, z toho 3 Extra, 28 supermarketov a 16 čerpacích staníc. So svojimi vyše 8400 zamestnancami patrí spoločnosť Tesco k najväčším súkromným zamestnávateľom na Slovensku. Základom filozofie spoločnosti Tesco je poskytnúť zákazníkovi to najlepšie a stať sa obchodom pre všetkých.

Tesco aktívne prispieva aj k zdravšiemu životu Slovákov. Pred štyrmi rokmi vyhlásila spoločnosť Tesco Stores SR projekt Plán zodpovedného susedstva s cieľom chrániť životné prostredie a podporovať zdravý životný štýl. Vo svojich obchodoch ponúka vlastné značky podporujúce zdravé stravovanie a zdravý životný štýl Tesco Healthy Living s nižším obsahom tuku a soli a jeho novú verziu Tesco Light Choices, ako aj výrobky v kvalite bio Tesco Organic. Aby ľudia športovali aj doma, Tesco uviedlo vlastnú značku športových náčiní Tesco One Body. Tesco ako jeden z prvých reťazcov zaviedol na potravinách jednoduchšie nutričné značenie, ktoré majú na všetkých obaloch tovarov vlastnej značky.