Popularita peňažných prevodov na Slovensku rastie. Priemerná suma transakcií posielaných do zahraničia je 350 €

28.2.2019 12:16:50 | Biznis

Bratislava 28. februára 2019 –  Čoraz viac používateľov na Slovensku posiela prevodom nielen viac peňazí, ale posielajú ich aj častejšie. Priemerná suma transakcií posielaných do zahraničia je 350 €. Tieto služby sú čoraz obľúbenejšie, pretože náklady na poslanie 1 000 € v rámci Európy sú 42 €, čo predstavuje iba 4 % z prevádzanej sumy. Pri tradičnom bankovom prevode môže byť zrazených 10 – 20 % z prevádzanej sumy.

Služba peňažného prevodu sa pre mnohých ľudí stala neoddeliteľnou súčasťou ich života. Vďaka tejto službe sa mnohým ľuďom podarilo vyriešiť zložitú situáciu, v ktorej sa ocitli v zahraničí. Najčastejšie dôvody používania tejto služby sú:

• ●  krátkodobý pracovný pobyt – bez otvárania bankového účtu,
    • ●  turisti – v prípade núdze – krádež hotovosti a platobných kariet, ak majú svoj preukaz totožnosti,
    • ●  študenti študujúci v zahraničí.

Najčastejšie cieľové krajiny, do ktorých odchádzajú peniaze zo Slovenska prostredníctvom tejto služby, sú: Ukrajina, Gruzínsko, Rusko, Srbsko a Turecko. Na druhej strane, najčastejšími krajinami, z ktorých prichádzajú peniaze na Slovensko, sú: Spojené kráľovstvo, USA, Nemecko, Česká republika, Rakúsko, Ukrajina a Taliansko.

Spolu s rastúcou popularitou tejto služby sa čoraz viac objavujú aj nekalé praktiky. Terčom podvodníkov sa už stali stovky slovenských používateľov. V snahe sa tomu vyhnúť zhromaždila spoločnosť Tesco Slovensko – partner spoločnosti MoneyGram v poskytovaní služieb medzinárodných peňažných prevodov medzi osobami – niekoľko rád, ktoré majú pomôcť vyhnúť sa najčastejším typom podvodov ohrozujúcich tých, ktorí posielajú peniaze. Podvodníci zo zahraničia používajú falošné správy, triky a klamstvá, ktorými sa snažia dosiahnuť, aby im ich obete poslali peniaze. Preto je dôležité poznať ich praktiky a vedieť sa proti nim brániť.

Služba prevodu peňazí predstavuje najpoužívanejší a najrýchlejší spôsob, ako poslať peniaze do zahraničia. Ale ľudia by mali byť opatrní pri posielaní peňazí neznámemu človeku, nie príbuznému, pretože aj podvodníci poznajú výhody tejto služby,“ hovorí Markéta Koptišová, slovenský partner spoločnosti MoneyGram a vedúca finančných služieb spoločnosti Tesco Slovensko. „Ako poskytovatelia služieb peňažného prevodu považujeme za nevyhnutné informovať a upozorňovať na najčastejšie podvody a pomôcť našim zákazníkom odbornou radou, aby odhalili podvody a vyhli sa im,“ dodala.

Najčastejšie podvody zamerané na používateľov sú založené na emóciách a ľudskej chamtivosti, ale podvodníci často využívajú aj naivitu alebo nepozornosť. Preto je dôležité pred transakciou si preveriť osobu alebo organizáciu, ktorej chceme poslať peniaze.

Odporúčania týkajúce sa 6 najčastejších podvodov, ktoré ohrozujú používateľov peňažných prevodov:

1. Neposielajte peniaze zoznamovacím agentúram – ten africký princ neexistuje!

Čoraz viac podvodov zo zahraničia sa zameriava na zoznamovacie alebo sociálne siete a cieľmi sú obvykle staršie ženy, ktorým posielajú žiadosti o zaslanie peňazí. Podvodník žiada peniaze, pričom tvrdí, že sú potrebné na liečbu nejakej choroby, pomoc príbuzným alebo letenku na cestu na prvú schôdzku. Ale po ich zaslaní sa podvodník nikdy nestretne s odosielateľkou, ktorá tak príde o svoje peniaze.

2. Neverte na skvelé ponuky pôžičiek a neplaťte vopred!

Mnohí podvodníci ponúkajú úverové služby, investície alebo vyplatenie dedičstva, pričom tvrdia, že sú zamestnancami úverových inštitúcií, bánk či právnických firiem, a žiadajú zaplatenie poplatku vopred. V týchto prípadoch používajú dokumenty a žiadosti o preddavky, ktoré vyzerajú úradne, a sľubné ponuky, aby v obetiach vzbudili dôveru a tí im vopred zaplatili poplatky alebo náklady na spracovanie. Ale po odoslaní platby sľubovaná pôžička alebo platby nikdy neprídu.

3. Neplaťte vopred, kým neuvidíte auto!

Bohužiaľ, v bezpečí nie sú ani tí, ktorí plánujú kúpiť auto zo zahraničia; podvody súvisiace s ponukami áut sú čoraz častejšie. Zákazník nájde svoje vysnívané auto na nejakej internetovej stránke so zahraničnými jazdenými autami za naozaj dobrú cenu. Auto je veľmi ďaleko, ale majiteľ ponúkne možnosť uskutočniť predaj na polceste. Jediné, čo žiada, je preddavok, ktorý má potvrdiť vážny záujem zákazníka kúpiť auto. Falošný inzerent dostane peniaze, ale zákazník až na mieste zistí, že sa stal obeťou podvodu; žiadne auto neexistuje a o svoje peniaze prišiel.

4. Ak platíte nájom do zahraničia, najprv skontrolujte, či byt vôbec existuje!

Rastie aj počet „bytových podvodov“. V tejto forme podvodu falošný vlastník inzeruje byt na prenájom spolu s falošnými fotografiami za veľmi priaznivú cenu vo veľmi dobrej lokalite. Nič netušiaci zákazník si chce prenajať byt na prácu alebo štúdium v zahraničí, ale podvodník ho e-mailom požiada, aby poslal peniaze na nájomné a kauciu vopred. Obeť pošle požadované peniaze, ale byt neexistuje a „majiteľa“ nikdy nenájde.

5. Buďte podozrievaví, ak niekto žiada peniaze v mene našich blízkych!

Ďalší bežný podvod je tzv. podvod s vnúčatami. Podvodníci oslovia starších ľudí cez telefón alebo e-mail a po získaní údajov prostredníctvom nejakého používateľského konta ich presvedčia, že ich dieťa alebo vnúča má problémy, malo nehodu alebo ho okradli. V týchto prípadoch sa podvodníci vydávajú za blízkeho priateľa, ktorý požiada starých rodičov, aby čo najskôr poslali veľkú sumu peňazí na zaplatenie nemocnice alebo nahradenie ukradnutých vecí.

6. Neverte na historku o veľkej výhre v lotérii!

V prípade podvodu s lotériou alebo jackpotom vystupuje podvodník ako falošný zástupca organizácie, ktorý informuje obeť cez telefón, poštu alebo e-mail, že vyhrala veľkú sumu peňazí. Peniaze však môže dostať až potom, ako zaplatí nejaký administratívny poplatok, daň alebo clo prostredníctvom služby peňažného prevodu. A, samozrejme, tieto ceny nikdy neprídu.

_____

O spoločnosti MoneyGram International

MoneyGram je globálny poskytovateľ inovatívnych služieb prevodu peňazí a platobných služieb a je celosvetovo uznávaný ako finančné spojenie s priateľmi a rodinou. Spájame našich zákazníkov akýmkoľvek spôsobom, ktorý im vyhovuje, či je to online, cez mobilné zariadenie, v stánku alebo miestnej predajni. Ďalšie informácie o spoločnosti MoneyGram International nájdete na stránke moneygram.com

O spoločnosti Tesco Slovensko

Tesco pôsobí na Slovensku už viac ako 20 rokov. Za ten čas sa stalo synonymom moderného maloobchodu a dlhodobým partnerom slovenských dodávateľov. V súčasnosti Tesco prevádzkuje 150 obchodov rôznych formátov, 18 čerpacích staníc, ale aj služby Tesco Online Nákupy, Tesco Finančné služby a Tesco Mobile. Po celom Slovensku zamestnáva takmer 10 000 ľudí a je jedným z troch najväčších súkromných zamestnávateľov v krajine. Je tiež jedným z najväčších maloobchodných inovátorov.  Zákazníkom ponúka široký výber privátnych výrobkov pod značkou Tesco Finest. Tesco na Slovensku je zároveň jedným z lídrov spoločenskej zodpovednosti a realizuje projekty ako sú Potravinová zbierka pre ľudí v núdzi, dvakrát ročne grantový program "Vy rozhodujete, my pomáhame" a ako prvý a jediný obchodný reťazec bojuje proti plytvaniu potravinami každodenným darovaním potravín Potravinovej banke Slovenska, špecifickým sortimentom radu ovocia a zeleniny pod názvom Perfectly Imperfect a ďalšími spôsobmi.