Nitriansky Beh pre život lámal rekordy!

25.5.2013 15:30:00 | Spoločenská zodpovednosť

NITRA 25. máj 2013 – V poslednú májovú sobotu odštartovala Nadácia Tesco už šiesty ročník najväčšieho športového charitatívneho podujatia Beh pre život v Nitre hneď s dvoma rekordmi! Na štart pred Divadlom Andreja Bagara v Nitre sa postavilo 1 960 bežcov, čím prekonali svoj minuloročný rekord v účasti o 135 ľudí.  Bežci z Nitry a okolia so svojimi rodinami a priateľmi spoločne prispeli na pomoc onkologickým pacientom rekordnou sumou 7 285 EUR, čo je o 925 EUR viac ako vlani. Všetky vyzbierané peniaze venuje Nadácia Tesco na kúpu unikátneho laboratórneho prístroja NanoSight pre výskum rakoviny. Skvelú atmosféru charitatívneho behu počas májového sobotného dopoludnia si spolu s bežcami vychutnala  aj nová celoslovenská patrónka Behu pre život, bronzová medailistka Danka Barteková. K nej sa pridal i nitriansky herec Ján Greššo, čestný patrón behu pre mesto Nitra. Spoločne rozdali stovky autogramov svojim fanúšikom a  v cieli rozdali  bežcom medaily. „Je úžasné vidieť spolu toľko ľudí, ktorí nie sú ľahostajní a pomáhajú podporiť dobrú vec. Som rada, že som súčasťou takejto akcie,“ opísala svoje dojmyz atmosféry nitrianskeho Behu pre život Danka Barteková.

„Ďakujeme všetkým Nitranom za rekordnú účasť na tohtoročnom Behu pre život. Je skvelé sledovať to odhodlanie v tvárach všetkých, ktorí s nadšením pomáhajú rok čo rok dobrej veci,“ uviedol Michal Dyttert, správca Nadácie Tesco, ktorá Beh pre život organizuje. Cieľom tohtoročného Behu pre život je vyzbierať pre Nadáciu Výskum rakoviny 85 000 eur na nákup špičkového laboratórneho prístroja NanoSight. Zariadenie pomôže pri výskume a liečbe rakoviny pacientom z celého Slovenska. Svojou schopnosťou merať objekty v nanosvete umožní pochopiť dorozumievanie zdravých buniek s nádorovými bunkami a pomôže pri vývoji nových diagnostických metód pri onkologických ochoreniach.

Piate zo šiestich zapojených miest Žilina odštartuje charitatívny Beh pre život v sobotu 8. júna 2013 o 15.00 hod. Do zbierky pre výskum rakoviny sa budú môcť zapojiť ľudia počas mája a júna okrem Bratislavy, Banskej Bystrice, Prešova, Nitry aj v Žiline a Trenčíne.

O Behu pre život

Beh pre život je najväčšie športové charitatívne podujatie na Slovensku. Môže ho podporiť svojou účasťou naozaj každý bez rozdielu veku či fyzickej kondície vrátane rodičov s celkom malými deťmi. Trasu, ktorá je dlhá približne štyri kilometre, môžu účastníci prebehnúť alebo prejsť aj s deťmi v kočíku či  v spoločnosti svojho zvieracieho kamaráta. V tohtoročnom behu organizátori mysleli aj na najmenších účastníkov, ktorí môžu prebehnúť skrátenú verziu trate. Počas podujatia čaká na malých i veľkých bohatý sprievodný program. Účastníci behov sa môžu tešiť na autogramiádu patrónov charitatívneho behu. Športoví odborníci budú počas celého podujatia špeciálnymi prístrojmi merať záujemcom aktuálnu kondíciu a radiť, ako si ju ďalej zlepšovať a rozvíjať. Všetci účastníci dostanú na štarte tyrkysové tričko s logom podujatia a štartovné číslo. Každý je v cieli odmenený za svoj výkon a príspevok na dobrú vec symbolickou medailou a malým občerstvením v podobe ovocia, nápoja a tašky s darčekmi od partnerov projektu.

Výsledky Behov pre život v Nitre:

Rok Názov prístroja na výskum rakoviny  Vyzbieraná suma SR  Vyzbieraná suma NITRA Počet bežcov SR Počet bežcov BRATISLAVA
    2008 Molekulárny farbiaci automat  20 328 2 211 1 925 779
    2009 Real-time PCR  23 257 3 616,50 4 733 1 498
    2010 Pyrosekvenátor  68 000 6 372,30 8 737 2 249
    2011 ELISpot  70 000 7 566 12 315 2 411
    2012 Incucyte  85 000 6 360 14 824 1 825
    2013 NanoSight  Cieľ: 85 000 7 285 cieľ: 15 000 1 960
    Spolu   266 733
    20 017,30 42 534

Termíny Behu pre život v roku 2013 (vždy v sobotu):

• Bratislava – 4. máj o 11.00 hod. – Partizánska lúka
    • Banská Bystrica – 11. máj o 11.00 hod. – Námestie SNP
    • Prešov – 18. máj o 15.00 hod. – Hlavná ulica
    • Nitra – 25. máj o 11.00 hod. – Svätoplukovo námestie
    • Žilina – 8. jún o 15.00 hod. – Námestie A. Hlinku
    • Trenčín – 15. jún o 15.00 hod. – Mierové námestie

Ako môžete prispieť na Beh pre život tento rok:

• Prihlásiť sa on-line alebo zaplatiť štartovné:
      • dospelí 6 €
      • deti od 6 do 18 rokov a dôchodcovia nad 62 r. 3 €,
      • rodina (2 dospelí, 2-3 deti) 12 €,
      • skupiny/školy 2 € za osobu a deti do 6 r. zdarma
    • Na účet VÚB 2434842458/0200
    • Poslať DMS v tvare DMS BEZME na číslo 877 v hodnote 2 €
    • Kúpiť si darčekový predmet v deň behu a počas verejných zbierok v obchodoch Tesco
    • Zorganizovať zbierku na pracovisku, v škole alebo v záujmovom krúžku
    • Kúpiť si niektorú z osobných vecí patrónov na aukcie.sk

Spoločnosť Tesco Stores SR, a. s., člen Zväzu obchodu a cestovného ruchu SR, vstúpila na slovenský trh v roku 1996 a v súčasnosti prevádzkuje 138 obchodov, z toho 5 obchodných domov, 26 expresov, 62 hypermarketov, z toho 8 Extra, 43 supermarketov a 18 čerpacích staníc. Prevádzkuje tiež dve distribučné centrá na potraviny v Beckove a v Prešove a štyri obchodné centrá Galéria v Bratislave-Lamači, Trnave, Nitre a Dunajskej Strede, v ktorých je vyše 150 obchodov so zameraním najmä na módu, obuv, doplnky, ako aj široké spektrum služieb vrátane občerstvenia a možností zábavy najmä pre deti. V roku 2012 spustila i unikátnu službu Tesco Potraviny domov. So svojimi 10 000 zamestnancami patrí spoločnosť Tesco k najväčším súkromným zamestnávateľom na Slovensku. Základom filozofie spoločnosti Tesco je poskytnúť zákazníkovi najvyššiu kvalitu za najlepšiu cenu a stať sa obchodom pre všetkých.