Nitrania s dobrým srdcom bežali pre život

26.5.2012 10:16:14 | Spoločenská zodpovednosť
    NITRA 26. máj 2012 – V poslednú májovú sobotu odštartoval primátor mesta Nitra Jozef Dvonč symbolickým výstrelom už piaty ročník charitatívneho Tesco Behu pre život. Na štart pred Divadlom Andreja Bagara v Nitre sa postavilo 1 825 Nitranov so svojimi rodinami a priateľmi, aby spoločne prispeli sumou 6 360 eur na pomoc pacientom s onkologickým ochorením. Všetky vyzbierané peniaze venuje Nadácia Tesco na kúpu laboratórneho prístroja INCUCYTE na výskum rakoviny. Skvelú atmosféru charitatívneho behu počas slnečného sobotného dopoludnia si spolu s bežcami nenechal ujsť ani patrón behu nitriansky herec Ján Greššo, ktorý na trati bežal pre život spolu s ostatnými. Ďalšia patrónka nitrianskeho behu, obľúbená herečka Eva Pavlíková, v cieli odmeňovala všetkých bežcov medailami. „Ľudia z Nitry a okolia vytvoria každý rok vždy úžasnejšiu atmosféru na trati. Je skvelé sledovať to odhodlanie v tvárach všetkých, ktorí s nadšením pomáhajú dobrej veci,“ priblížila atmosféru sobotného behu v Nitre Eva Pavlíková.

Nitrania spolu s ľuďmi z ostatných troch miest, kde sa zatiaľ bežalo pre život, už prekonali magickú hranicu 12 093 ľudí a spoločne prispeli na výskum rakoviny sumou 42 684 eur. „Dakujeme všetkým za pomoc dobrej veci a tešíme sa na najbližšie behy v Trenčíne a Banskej Bystrici. Veríme, že podporou ľudí s dobrým srdcom dosiahneme cieľ 14 000 účastníkov,“ uviedla Monika Selická z Nadácie Tesco, ktorá Tesco Beh pre život organizuje.

Cieľom tohtoročného Behu pre život je vyzbierať 85 000 eur na nákup prístroja Incucyte™ (vyslov inkjusait), ktorý sa stane prvým svojho druhu na Slovensku. Je to unikátny prístroj na sledovanie vplyvu rôznych typov buniek na vývoj nádorových buniek v laboratórnom prostredí.

Prezidentka Nadácie Výskum rakoviny Margita Klobušická upozornila, že podľa minuloročných štatistík na Slovensku ochorie na rakovinu 25 000 ľudí, z ktorých 12 000 zomrie. „A keď sa pozeráme na súčasné štatistiky, tak nás úplne alarmovalo, že prakticky za relatívne krátky čas toto číslo už predstavuje 28 000 novo diagnostikovaných pacientov za jeden rok.“ Aj na základe tohto projektu sa podarilo podľa nej nadácii realizovať svoje plány. „Týmto behom sa už za štyri jeho ročníky získalo toľko financií, že sa mohli kúpiť naozaj veľmi dôležité prístroje, ktoré slúžia nielen na výskum, ale, samozrejme, aj na včasnú diagnostiku pacientov,“ dodala Klobušická.

Výhodou podujatia je, že sa ho môže zúčastniť každý bez rozdielu veku či fyzickej kondície vrátane rodičov s celkom malými deťmi. Trasu, ktorá je dlhá približne štyri kilometre, môžu účastníci prebehnúť alebo prejsť aj s deťmi v kočíku či v spoločnosti svojho zvieracieho kamaráta. Všetci účastníci dostanú na štarte tyrkysové tričko s logom podujatia a štartovné číslo. Každý je v cieli odmenený za svoj výkon a príspevok na dobrú vec symbolickou medailou a malým občerstvením v podobe ovocia, nápoja a tašky s darčekmi od partnerov projektu.

Kompletnú tlačovú správu nájdete TU >

Ako môžeme prispieť na Tesco Beh pre život 2012?

• zaplatiť štartovné:
      • deti do 6 rokov: zadarmo
      • deti od 6 do 18 rokov, dôchodcovia nad 62 rokov: 3 €
      • dospelí: 6 €
      • rodina (2 dospelí, 2-3 deti): 12 €
      • skupiny/školy: 2 €/osoba
    • poslať akýkoľvek dobrovoľný príspevok na účet VÚB 2434842458/0200
    • prispieť do zbierkových pokladničiek v obchodoch Tesco a v uliciach miest
    • kúpou reklamných predmetov s logom podujatia
    • usporiadať zbierku na pracovisku, v škole alebo záujmovom krúžku

Všetky informácie o behu a aktualizovaný stav zbierky nájdete kedykoľvek na internetovej stránke www.behprezivot.sk a na Facebooku Tesco Beh pre život.

Poznámky pre vydavateľa k Tesco Behu pre život

• Nadácia Tesco organizuje beh po piaty raz
    • Tohto roku sa bude konať v šiestich mestách – Bratislava – Nitra – Trenčín – Žilina – Prešov a pribudla Banská Bystrica
    • Cieľom je vyzbierať 85 000 € na unikátny laboratórny prístroj Incucyte™ – prvý svojho druhu na Slovensku
    • Patrónmi behu sú Jozef Vajda, Martin Babjak, Lucia Medeková, Eva Pavlíková, Ján Greššo, Ľubomír Sekeráš, Vladimír Labant a premiérovo Katarína Berešová, Vladimír Országh a hudobná skupina Heľenine oči
    • Organizátori očakávajú účasť 14 000 bežcov
    • Nadácia Tesco zorganizovala 28. 1. 2012 premiérovo zimnú obdobu behu – Korčuľovanie pre život

Spoločnosť Tesco Stores SR, a. s., člen Zväzu obchodu a cestovného ruchu SR, vstúpila na slovenský trh v roku 1996 a v súčasnosti prevádzkuje 120 obchodov, z toho 5 obchodných domov, 22 expresov, 58 hypermarketov, z toho 7 Extra, 35 supermarketov a 17 čerpacích staníc. Prevádzkuje tiež dve distribučné centrá na potraviny v Beckove a v Prešove a štyri obchodné centrá Galéria v Bratislave-Lamači, Trnave, Nitre a Dunajskej Strede, v ktorých je vyše 150 obchodov so zameraním najmä na módu, obuv, doplnky, ako aj široké spektrum služieb vrátane občerstvenia a možností zábavy najmä pre deti. So svojimi vyše 9 500 zamestnancami patrí spoločnosť Tesco k najväčším súkromným zamestnávateľom na Slovensku.