Melóny podliehajú prísnym kontrolám

13.7.2012 14:12:00 | Produkty a služby
    BRATISLAVA 9. júl 2012 – Vyše 2 milióny kilogramov melónov skontrolujú túto sezónu v Tescu, aby overili ich pôvod a kvalitu predtým, ako sa ocitnú na stole zákazníkov. Tam sa dostanú len tie najlepšie. Každý rok tony melónov, ktoré nesplnia kvalitatívne kritériá, napríklad dostatočnú cukornatosť, neprekročia brány obchodov a putujú naspäť k dodávateľom.

Kvalita melónov, tak ako aj všetkých iných potravín, je prísne kontrolovaná a prebieha na viacerých úrovniach. V prvom rade sa sleduje, či dodávatelia spĺňajú všetky kritériá a vlastnia globálny certifikát. „Počas sezóny melónov na Slovensku preferujeme slovenských dodávateľov. Mimo sezóny však dovážame melóny aj z Talianska či Španielska a v niektorých mesiacoch dokonca z Brazílie, aby sme zabezpečili pre zákazníka vždy kvalitné melóny z takej krajiny, kde je momentálne ich sezóna a kde mohli dozrieť na slnku. A to bez ohľadu na prípadnú vyššiu nákupnú cenu,“ uviedol Marek Král, manažér komerčného oddelenia, TESCO STORES SR, a.s.

Kontrola pokračuje v centrálnom sklade v Beckove, kde sa sleduje, či boli melóny dodané v súlade s legislatívnymi povinnosťami, napríklad sa overuje kompletná dokumentácia. Kontroluje sa tiež, či v melónoch nie sú praskliny a či nie sú znečistené zeminou. Zároveň sa meria ich teplota, sleduje sa farba dužiny, chuť a meria sa obsah cukru. Okrem toho sa náhodné vzorky posielajú do akreditovaného laboratória v Nových Zámkoch.

„Tohtoročnou novinkou, ktorá má taktiež prispieť k zvyšovaniu kvality, sú pravidelné návštevy našich kvalitárov u dodávateľov. Priamo na mieste, často aj celú smenu, osobne dohliadajú na prípravu zásielky a na to, aby boli vybrané len kvalitné melóny a aby sa dodržali všetky náležitosti prepravy. Kvalitár tak môže už u dodávateľa skontrolovať až polovicu všetkých melónov ešte predtým, ako prekročia brány centrálneho skladu Tesca,“ hovorí Marek Petra, manažér kvality distribučného centre v Beckove.

Kupujete si melón zo stánkov pri ceste? Pozor na hygienu!
    Spoločnosť Tesco v rámci služieb pre zákazníka ponúka na niektorých obchodoch aj možnosť prekrojenia melónu. Prekrojenie si však vyžaduje dodržiavanie prísnych hygienických predpisov a môže sa vykonávať iba v takzvaných „prípravovniach“, ktoré nemá každá prevádzka. „Netreba ani zdôrazňovať, že melóny zakúpené od predajcov pri cestách, prekrojené priamo na stole vedľa cesty, ktoré sú krájané celý deň jedným, pravidelne nedezinfikovaným nožom tieto hygienické predpisy nespĺňajú,“ upozorňuje spotrebiteľov Marek Král. Navyše takýto melón nemusel byť správne skladovaný.

Tip na horúce letné dni - najosviežujúcejší je chladený
    Práve v týchto letných mesiacov je vychladený melón skvelým tipom na osvieženie. Červený melón obsahuje až 90% vody, vitamín C, vitamín A a B, železo, magnézium, vápnik a fosfor. Pôsobí ako prírodný antioxidant a podporuje imunitu. Môžete ho skombinovať s ríbezľami, pomarančom, jablkom či jahodami a urobiť si príjemný letný ovocný šalát plný vitamínov.

Vyskúšajte novinku!
    Tesco túto sezónu ponúka aj novinku, a to žltý vodový melón. Zvonku vyzerá presne ako červená dyňa, a má aj podobnú štruktúru, ale na rozdiel od klasických červených melónov má žltú farbu a jemnejšie jadierka.

Spoločnosť Tesco Stores SR, a. s.
    , člen Zväzu obchodu a cestovného ruchu SR, vstúpila na slovenský trh v roku 1996 a v súčasnosti prevádzkuje 124 obchodov, z toho 5 obchodných domov, 24 expresov, 58 hypermarketov, z toho 7 Extra, 37 supermarketov a 17 čerpacích staníc. Prevádzkuje tiež dve distribučné centrá na potraviny v Beckove a v Prešove a štyri obchodné centrá Galéria v Bratislave-Lamači, Trnave, Nitre a Dunajskej Strede, v ktorých je vyše 150 obchodov so zameraním najmä na módu, obuv, doplnky, ako aj široké spektrum služieb vrátane občerstvenia a možností zábavy najmä pre deti. So svojimi vyše 9 500 zamestnancami patrí spoločnosť Tesco k najväčším súkromným zamestnávateľom na Slovensku. Základom filozofie spoločnosti Tesco je poskytnúť zákazníkovi najvyššiu kvalitu za najlepšiu cenu a stať sa obchodom pre všetkých.