Lesná zver a psy z útulku – noví „zákazníci“ Tesco obchodov

1.3.2012 11:55:00 | Produkty, Služby, Ceny
    Bratislava, 1. marca 2012 – Spoločnosť Tesco Stores SR prichádza s novou iniciatívou. Aj napriek veľmi obmedzenej legislatíve Tesco našlo cestu, ako potraviny pred uplynutím doby spotreby využiť na ďalší účel – na prikrmovanie lesnej zveri a kŕmenie psov v útulkoch. Tesco začalo úzko spolupracovať s partnerskými záujmovými organizáciami, ktoré sa zaoberajú ochranou voľne žijúcich zvierat a pracujú so zvieratami - Slovenskou poľovníckou komorou a so Slobodou zvierat - útulkom na Poliankach v Bratislave. Po testovaní nápadu vo vybraných 9 obchodoch vstupuje do projektu ďalších 30 Tesco prevádzok po celom Slovensku, čo bude spolu tvoriť tretinu zo všetkých jeho obchodných jednotiek.

„Sme radi, že sa nám podarilo rozbehnúť dobrú vec, ktorou sa zhodnocuje to, čo patrí na našej planéte k najcennejšiemu – potraviny. Zamerali sme sa na tovar ako ovocie, zeleninu, chlieb, rožky, mäso, a iné, ktoré sťahujeme z regálov v prípade, že sa nepredá pred dátum spotreby. Dnes už potraviny zníženej kvality neputujú do odpadu ako tomu bolo doposiaľ, ale efektívne sa využívajú ďalej, čím v konečnom dôsledku pomáhame aj slovenskej ekonomike a tiež životnému prostrediu“, hovorí projektový manažér Rastislav Krasický zo spoločnosti Tesco Stores SR.

Spolupráca funguje na jednoduchých princípoch. Do špeciálnych kontajnerov a košov odkladajú pracovníci obchodov potraviny. Rožky a chleby zvlášť, ovocie a zeleninu zvlášť a mäso tiež zvlášť. Poľovníci podľa dohodnutého harmonogramu 2 – 3 razy do týždňa prídu do obchodu a po jednoduchých administratívnych úkonoch potraviny odvezú zveri do lesa. Na pekárenských výrobkoch a ovocí a zelenine si pochutia napríklad divé svine, vysoká – jelenia, srnčia, danielia a muflónia zver, ale aj zajace, líšky či bažanti a ostatné vtáctvo ... „Lesnej zveri sa dostávajú výživovo hodnotné potraviny s vysokým obsahom vlákniny. Zvieratá radi skonzumujú nielen jablká a hrušky, ale aj kaleráby či čínsku kapustu. Podľa kolegov z Rajca si muflóny pochutia dokonca aj na banánoch. Produkty vieme využiť v prospech prírody – bolo to veľmi dobre hlavne v krutých klimatických podmienkach, čo boli nedávno“, povedal Imrich Šuba, riaditeľ kancelárie Slovenskej poľovníckej komory.

Obdobne s Tescom spolupracuje organizácia Sloboda zvierat – útulok Polianky v Bratislave, ktorá berie mäso pre svojich psích zverencov. „Veľmi sa tešíme tejto spolupráci s petržalským Tescom, odkiaľ dostávame nielen mäso a mäsové výrobky, ale aj granule, obilniny, ryžu a konzervy. To, čo dostávame, nám pokrýva značnú časť našej potreby na kŕmenie útulkových zverencov. Teraz podnikáme kroky, aby boli obdobne zásobované aj iné naše útulky po Slovensku“, povedala Silvia Čaňová zo Slobody zvierat v Bratislave.

„Našim zamestnancom sa myšlienka ďalšieho zužitkovania inak nevyužiteľného odpadu veľmi zapáčila. Nemajú s tým nijako veľké starosti, ani im to nezaberá veľa času. K sťahovanému tovaru z predaja pristupujú veľmi citlivo a pozorne ho odkladajú, veď ho budú konzumovať živé bytosti – lesná zver a psy, naši noví dalo by sa povedať „zákazníci““, vysvetľuje ďalej Rastislav Krasický a dodáva: „Nápad efektívneho využitia zdrojov pre zvieratá sme teda úspešne rozbehli. Budeme ho aj ďalej inovovať a hľadať ešte efektívnejšie využitie. Vnímame to ako ďalšie naplnenie nášho ekologického úsilia, ako aj úsilia pomáhať komunitám všade tam, kde pôsobíme.“

Poznámky pre vydavateľa:

• Tesco spustilo nový projekt - poskytuje potraviny pred uplynutím doby spotreby partnerským organizáciám, ktoré sa venujú zvieratám. Ide o nový nápad práce s odpadom.
    • Tesco poskytuje Slovenskej poľovníckej komore ovocie, zeleninu, chlieb, rožky a ďalšie pekárenské výrobky.
    • Organizácia Sloboda zvierat v Bratislave dostáva z petržalského hypermarketu Tesco Extra mäso, mäsové výrobky, obilniny, granule, konzervy, čo pokrýva značnú časť potreby na kŕmenie zvierat v útulku na bratislavských Poliankach.
    • Tesco pilotne testovalo projekt poskytovanie potravín zníženej kvality v týchto 9 obchodoch - HM Tesco Extra Bratislava-Lamač, HM Tesco Šaľa, HM Tesco Extra Zvolen, HM Tesco Lučenec, HM Tesco Nové Mesto nad Váhom, HM Tesco Prešov Solivary, SM Tesco Rajec, SM Tesco Vráble, SM Tesco Medzilaborce
    • Tesco teraz spúšťa projekt aj v ďalších 30 svojich prevádzkach
    • Tesco týmto projektom odťaží životné prostredie tým, že bude zasielať čoraz menej odpadu na skládky

Spoločnosť Tesco Stores SR, a. s.
    , člen Zväzu obchodu a cestovného ruchu SR, vstúpila na slovenský trh v roku 1996 a v súčasnosti prevádzkuje 120 obchodov, z toho 5 obchodných domov, 22 expresov, 58 hypermarketov, z toho 7 Extra, 35 supermarketov a 17 čerpacích staníc. Prevádzkuje tiež dve distribučné centrá na potraviny v Beckove a v Prešove a štyri obchodné centrá Galéria v Bratislave-Lamači, Trnave, Nitre a Dunajskej Strede, v ktorých je vyše 150 obchodov so zameraním najmä na módu, obuv, doplnky, ako aj široké spektrum služieb vrátane občerstvenia a možností zábavy najmä pre deti. So svojimi vyše 9 500 zamestnancami patrí spoločnosť Tesco k najväčším súkromným zamestnávateľom na Slovensku. Základom filozofie spoločnosti Tesco je poskytnúť zákazníkovi najvyššiu kvalitu za najlepšiu cenu a stať sa obchodom pre všetkých.