Hospodárske výsledky 2013/14

16.4.2014 07:45:00 | Korporátna

Bratislava, 16. apríl 2014 – Skupina Tesco dnes zverejnila hospodárske výsledky za finančný rok 2013/14. Na Slovensku Tesco pokračovalo vo vylepšovaní svojej ponuky pre zákazníkov.

Tesco spravilo viacero významných krokov na ceste stať sa multikanálovým obchodníkom na slovenskom trhu. Spoločnosť rozšírila službu Tesco Potraviny domov do ďalších 90 miest a obcí, zároveň spustila službu Klikni&Vyzdvihni. Dosiahla významného míľnika, keď počet zákazníkov operátora Tesco mobile prekročil hranicu 100 000.

Zákazníci zaznamenali, že spoločnosť sa sústredila na čerstvé potraviny.  Mohli si vychutnať cez 400 nových produktov vlastných značiek Tesco. Spokojnosť  s týmito výrobkami Tesco garantuje prostredníctvom svojho unikátneho programu Garancia 100% spokojnosti.

Generálny riaditeľ spoločnosti TESCO STORES SR, a.s. Martin Dlouhý uviedol:
    „Naši zákazníci privítali rozširovanie multikanálových služieb Tesca. Minulý rok sme im poskytli viac možností a pohodlia v tom, ako, kedy a kde u nás nakupovať. Otvorili sme jubilejnú 150tu predajňu, rozšírili službu Tesco Potraviny domov do ďalších 90 miest a obcí, čím sa  služba stala dostupnou pre 1,5 milióna obyvateľov Slovenska a oslávili sme, že už 100.000 zákazníkov sa rozhodlo používať Tesco mobile.“

Hospodárske výsledky

Nárast Like-For-Like tržieb s DPH bez čerpacích staníc*
    2013/14
    Q1 Q2 H1 Q3 Q4 H2 FY
    Európa (5.5)% (4.3)% (4.9)% (4.0)% (0.6)% (2.2)% (3.5)%
    Slovensko (4.1)% (4.4)% (4.3)% (5.7)% (3.0)% (4.3)% (4.3)%

* Porovnanie tržieb obchodov, ktoré už boli v predchádzajúcom roku prevádzkované.

Multikanálové Tesco

• Rozšírili sme službu Tesco Potraviny domov do ďalších 90 miest a obcí. V súčasnosti tak takmer každý štvrtý obyvateľ Slovenska môže službu využívať. Takisto  už v 4 predajniach ponúkame možnosť Klikni&Vyzdvihni.
    • Otvorili sme 14 nových predajní, vrátane našej jubilejnej 150tej predajne v Banskej Štiavnici. Okrem toho sme na Slovensku v minulom roku vynovili viac než 30 predajní.
    • V existujúcich Expres predajniach sme prispôsobili ponuku a služby tak, aby ešte lepšie odrážali špecifické potreby lokálnych zákazníkov. Jedným z ilustračných  príkladov je naša Expres predajňa na Jeséniovej ulici v Bratislave, kde sme rozšírili ponuku bio potravín.
    • Zamerali sme sa na značku oblečenia F&F, ktorá patrí k našim silným stránkam a výrazne nás odlišuje od konkurencie. Pre zákazníkov sme rozšírili ponuku výrobkov pod značkou F&F vo väčších predajniach a do menších predajní sme značku F&F uviedli. Predajňa v Šamoríne bola jednou z prvých menších predajní, kde si zákazníci mohli oblečenie značky F&F nakúpiť.
    • Náš mobilný operátor, Tesco mobile, oslávil získanie svojho 100 tisíceho zákazníka.
    • Clubcard je naďalej najrozšírenejší vernostný program na Slovensku. Najnovšie môžu zákazníci ClubCard využívať aj na našich čerpacích staniciach. V októbri sme oznámili pripojenie prvých externých partnerov k programu.

Kvalitné potraviny

• Pokračovali sme v podpore miestnych dodávateľov a rozšírili sme napríklad ponuku malých lokálnych pekárov v 114tich našich predajniach. Zároveň sme zvýšili podiel predaných slovenských výrobkov.
    • Minulý rok sme predstavili viac než 400 nových alebo inovovaných výrobkov pod vlastnou značkou.
    • Aby sme našich zákazníkov ubezpečili o kvalite výrobkov predávaných pod značkami Tesco, zaviedli sme program Garancia 100% spokojnosti. Vďaka programu môžu zákazníci vrátiť Tesco výrobky, bez pokladničného dokladu, ak s nimi nie sú spokojní a Tesco im vráti cenu výrobku v plnej výške.

Tesco ako zamestnávateľ na Slovensku

• Tento rok sme v našich nových predajniach vytvorili viac než 270 pracovných miest a naďalej sme druhý najväčší súkromný zamestnávateľ na Slovensku.
    • 13 % našich kolegov je zaradených v rozvojových programoch a minulý rok viac než 730 z nich postúpilo na inú pozíciu.
    • Vďaka nášmu projektu Tesco Anjel sme boli nominovaní na shortlist Via Bona v kategórii Skvelý zamestnávateľ. V minulom roku sme prostredníctvom Tesco Anjela prispeli 48 kolegom, ktorí sa ocitli v ťažkej životnej situácii.

Tesco a spoločnosť na Slovensku

• Počas našej prvej celoslovenskej potravinovej zbierky sme vyzbierali 19 ton potravín a drogérie pre charitatívne organizácie. Naši zákazníci a spolupracovníci celkovo vyzbierali dostatok surovín na prípravu viac než 44 000 porcií teplého jedla.
    • Vytvorili sme projekt Panel mladých, ktorý nám pomáha v našom úsilí zlepšovať príležitosti pre mladých ľudí. Do Európskeho panela mladých skupiny Tesco boli nominovaní aj traja mladí zamestnanci z Tesca na Slovensku.
    • Poskytli sme viac než 800 ton nepredaných potravín organizáciám, ktoré sa starajú o voľne žijúce zvieratá a zvieratá v útulku.
    • V minulom roku sa zúčastnilo Tesco Behu pre život viac než 15 500 bežcov a vyzbieralo sa viac než 65 tisíc eur. Ako novinku v rámci podujatia sme zaviedli i dvojkilometrový beh pre deti.
    • V neposlednom rade sme spravili ďalšie kroky smerom k zlepšovaniu životného prostredia. Zaviedli sme symbolický poplatok vo výške 0,03 eura na plastové tašky, vďaka ktorému naši zákazníci znížili ich spotrebu o 80%.

Poznámka pre editorov

Spoločnosť Tesco Stores SR, a. s., člen Zväzu obchodu a cestovného ruchu SR, vstúpila na slovenský trh v roku 1996 a v súčasnosti prevádzkuje 150 obchodov, z toho 5 obchodných domov, 34 expresov, 63 hypermarketov, z toho 8 Extra, 48 supermarketov a 18 čerpacích staníc. Prevádzkuje tiež dve distribučné centrá na potraviny v Beckove a v Prešove a štyri obchodné centrá Galéria v Bratislave-Lamači, Trnave, Nitre a Dunajskej Strede, v ktorých je vyše 150 obchodov so zameraním najmä na módu, obuv, doplnky, ako aj široké spektrum služieb vrátane občerstvenia a možností zábavy najmä pre deti. V roku 2012 spustila i unikátnu službu Tesco Potraviny domov. So svojimi 10 000 zamestnancami patrí spoločnosť Tesco k najväčším súkromným zamestnávateľom na Slovensku. Základom filozofie spoločnosti je poskytnúť zákazníkovi hodnotu za peniaze.