Cieľom šiesteho ročníka Behu pre život je vyzbierať 85-tisíc eur

27.3.2013 16:15:00 | Spoločenská zodpovednosť

štart behuBRATISLAVA 26. marec 2013 –  Už po šiestykrát môžu tisícky ľudí po celom Slovensku behom podporiť naraz dve dobré veci – prispieť na výskum rakoviny a upevniť svoje zdravie. Počas mája a júna štartuje v šiestich veľkých mestách Slovenska Beh pre život. „Za päť rokov existencie tohto projektu sme behom podporili kúpu piatich špičkových prístrojov na výskum rakoviny a zároveň sa Beh pre život stal najväčším charitatívnym športovým podujatím na Slovensku. Naším cieľom je podporovať projekty, ktoré pomôžu výskumu a aj podporujú zdravý životný štýl Slovákov,“ uviedol Michal Dyttert, člen Predstavenstva TESCO STORES SR a správca Nadácie Tesco, ktorá je organizátorom projektu.

NanoSightDoteraz sa behu pre život zúčastnilo viac ako 42 500 ľudí, ktorí prispeli na výskum rakoviny sumou vyše 266-tisíc EUR. Cieľom tohtoročného behu je vyzbierať 85 000 EUR na zakúpenie špičkového laboratórneho prístroja NanoSight. „Ďakujeme Nadácii Tesco za možnosť získať NanoSight – jediný svojho druhu na Slovensku. Zariadenie pomôže pri výskume a liečbe rakoviny pacientom z celého Slovenska. Svojou schopnosťou merať objekty v nanosvete umožní pochopiť dorozumievanie zdravých buniek s nádorovými bunkami a pomôže pri vývoji nových diagnostických metód pri onkologických ochoreniach,“ uviedla Margita Klobušická, prezidentka Nadácie Výskum rakoviny.

Novinky 6. ročníka

Danka BartekováV tohtoročnom behu organizátori mysleli aj na najmenších účastníkov, ktorí môžu prebehnúť skrátenú verziu trate. Beh podporia spolu s Tescom aj noví partneri – Unilever a Kariera.sk.

K tradičným skalným patrónom v tomto roku pribudnú dve nové osobnosti. K celoslovenským patrónom hercovi Jozefom Vajdovi a maratónskej bežkyni Katke Berešovej sa pridá bronzová olympijská medailistka v streleckej disciplíne skeet Danka Barteková: „Som veľmi rada, že môžem podporiť akciu, ktorá spája šport s podporou dobrej veci. Ako členky Medzinárodného olympijského výboru je mojou snahou podporovať projekty zamerané na zdravie. Stretneme sa na štarte!“  Rady patrónov rozšíri aj hokejový útočník Ján Pardavý, ktorý podporí bežcov vo svojom rodnom Trenčíne spolu s patrónom Ľubomírom Sekerášom. Bežcov na tratiach budú v jednotlivých mestách podporovať aj skalní patróni – operný spevák Martin Babjak, prezentérka aerobiku Lucia Medeková, futbalový tréner Vladimír Labant, herci Ján Greššo a Eva Pavlíková, populárny hokejista Vladimír Országh a prešovská kapela Heľenine oči.

Výsledky piatich ročníkov Tesco Behu pre život

Rok Názov prístroja na výskum rakoviny  Vyzbieraná suma v SR  Počet bežcov v SR
    2008 Molekulárny farbiaci automat 20 328 € 1 925
    2009 Real-time PCR 23 257 € 4 733
    2010 Pyrosekvenátor 68 000 € 8 737
    2011 ELISpot 70 148 € 12 315
    2012 Incucyte 85 000 € 14 824
    Spolu   266 733 € 42 534

Zdroj: Tesco Stores SR, NVR

Termíny Behu pre život v roku 2013

• Bratislava – 4. máj o 11.00 hod. – Partizánska lúka
    • Banská Bystrica  – 11. máj o 11.00 hod. – Námestie SNP
    • Prešov  – 18. máj o 15.00 hod. – Hlavná ulica
    • Nitra – 25. máj o 11.00 hod. – Svätoplukovo námestie
    • Žilina – 8. jún o 15.00 hod. – Námestie A. Hlinku
    • Trenčín – 15. jún o 15.00 hod. – Mierové námestie

Beh pre život je charitatívne podujatie pre bežcov aj nebežcov v centrách slovenských miest. Trať dlhú štyri kilometre môžu bežci prebehnúť alebo prejsť spolu s kočíkmi alebo zvieracími miláčikmi. Každý účastník dostane na štarte tričko a balíček od partnerov behu, v cieli medailu a občerstvenie.

Ako môžete prispieť na Beh pre život tento rok

• Prihlásiť sa on-line alebo zaplatiť štartovné:
      • dospelí 6 €
      • deti od 6 do 18 rokov a dôchodcovia nad 62 r. 3 €,
      • rodina (2 dospelí, 2-3 deti) 12 €,
      • skupiny/školy 2 € za osobu a deti do 6 r. zdarma
    • Na účet VÚB 2434842458/0200
    • Poslať DMS v tvare DMS BEZME na číslo 877 v hodnote 2 €
    • Kúpiť si darčekový predmet v deň behu a počas verejných zbierok v obchodoch Tesco
    • Zorganizovať zbierku na pracovisku, v škole alebo v záujmovom krúžku
    • Kúpiť si niektorú z osobných vecí patrónov na aukcie.sk

Stav zbierky, trasy behov a fotografie môžu ľudia sledovať na webstránke www.behprezivot.sk

Tesco Stores SR, a. s.,
    člen Zväzu obchodu a cestovného ruchu SR, vstúpila na slovenský trh v roku 1996 a v súčasnosti prevádzkuje 134 obchodov, z toho 5 obchodných domov, 26 expresov, 62 hypermarketov, z toho 8 Extra, 41 supermarketov a 18 čerpacích staníc. Prevádzkuje tiež dve distribučné centrá na potraviny v Beckove a v Prešove a štyri obchodné centrá Galéria v Bratislave-Lamači, Trnave, Nitre a Dunajskej Strede, v ktorých je vyše 150 obchodov so zameraním najmä na módu, obuv, doplnky, ako aj široké spektrum služieb vrátane občerstvenia a možností zábavy najmä pre deti. So svojimi vyše 9 700 zamestnancami patrí spoločnosť Tesco k najväčším súkromným zamestnávateľom na Slovensku. Základom filozofie spoločnosti Tesco je poskytnúť zákazníkovi najvyššiu kvalitu za najlepšiu cenu a stať sa obchodom pre všetkých.