Beh pre život v šiestich mestách

15.3.2012 11:52:00 | Spoločenská zodpovednosť

BRATISLAVA, 15. marec 2012 – Jedno z najväčších slovenských charitatívnych podujatí Beh pre život sa v tomto roku opäť rozrastie. Pre veľký záujem ľudí sa rozšíri o ďalšie mesto – Banskú Bystricu. Srdce Slovenska, ako sa tomuto mestu zvykne hovoriť, sa tak pridá k významnej udalosti na podporu výskumu rakoviny a vlastného zdravia, ktorá sa doposiaľ konala v Bratislave, Nitre, Žiline, Prešove a Trenčíne.

„Vlani sa behu zúčastnilo rekordných 12 315 bežcov! Veríme, že tento rok nás podporí minimálne 14 000 ľudí. Sme radi, že môžeme urobiť dobrú vec a pomôcť onkologickým pacientom na Slovensku. Je fantastické, že záujem o takéto podujatie, ktoré spája šport a podporu dobrej veci, stále rastie,“ uviedol Michal Dyttert za Nadáciu Tesco, ktorá charitatívny projekt organizuje v spolupráci s Nadáciou Výskum rakoviny. Cieľom tohtoročného behu pre život je vyzbierať 85 000 eur na nákup laboratórneho prístroja Incucyte™ /vyslov inkjusait/, ktorý sa stane prvým svojho druhu na Slovensku.

„Pokračujeme v našom novom projekte kupovania unikátnych laboratórnych prístrojov na výskum zhubných nádorov. Vďaka podpore verejnosti a Nadácie Tesco tak môžeme obohacovať slovenskú vedu a výskum a šetriť zdroje v našom zdravotníctve. Incucyte™ je unikátny prístroj a ako prvý na Slovensku umožní sledovať vplyv rôznych typov buniek na vývoj nádorových buniek v laboratórnom prostredí a to aj on-line. Nový prístroj bude schopný kamerou zaznamenávať zmeny medzi bunkami aj niekoľko dní bez prerušenia,“ uviedla Margita Klobušická, prezidentka Nadácie Výskum rakoviny. Výhodou prístroja je možnosť súbežne sledovať správanie sa buniek v sto rôznych podmienkach, čo skracuje čas získania výsledku a tiež šetrí prostriedky. Získané detailné informácie budú slúžiť pre vývoj nových postupov v liečbe onkologických ochorení.

Novinky v roku 2012
    V poradí 5. ročník charitatívneho Behu pre život je teda rozšírený o mesto Banskú Bystricu. Projekt podporia aj noví patróni. „Tešíme sa, že v roku Letných olympijských hier podporí Beh pre život aj úspešná slovenská maratónkyňa Katarína Berešová, ktorá bude Slovensko reprezentovať aj na olympiáde v Londýne. Patrónom nového mesta behu Banskej Bystrice bude úspešný slovenský hokejový reprezentant Vladimír Országh, ktorého sme vybrali aj na základe tipov fanúšikov na Facebookovej stránke Behu pre život. Patrónom Prešova bude prvý raz veľmi žiadaná hudobná skupina Heľenine oči, ktorá každoročne vylepšuje náladu bežcom v deň behu koncertom,“ povedal Michal Dyttert.

Korčuľovanie pre život
    Nadácia Tesco prvý raz v tomto roku zorganizovala zimný variant Behu pre život v pilotnej podobe – Korčuľovanie pre život v januári t. r. na Zimnom štadióne Ondreja Nepelu v Bratislave. Korčuľovanie pre verejnosť bolo spojené so zaujímavým sprievodným programom. Na ľad prišlo 333 dospelých i detí, ktorí na výskum rakoviny prispeli sumou 2 263 eur. Korčuliarov pre dobrú vec podporil patrón Michal Hudec, útočník hokejového klubu HC Slovan Bratislava. Nadácia Tesco plánuje takéto podujatie organizovať aj v ďalších mestách Slovenska.

Termíny Behu pre život v roku 2012

Ako môžeme prispieť na Beh pre život 2012?

• zaplatiť štartovné:
      • deti do 6 rokov: zadarmo
      • deti od 6 do 18 rokov, dôchodcovia nad 62 rokov: 3 €
      • dospelí: 6 €
      • rodina (2 dospelí, 2-3 deti): 12 €
      • skupiny/školy: 2 €/osoba
    • poslať akýkoľvek dobrovoľný príspevok na účet VÚB 2434842458/0200
    • prispieť do zbierkových pokladničiek v obchodoch Tesco a v uliciach miest
    • usporiadať zbierku na pracovisku, v škole alebo záujmovom krúžku

Všetky informácie o behu a aktualizovaný stav zbierky nájdete kedykoľvek na internetovej stránke www.behprezivot.sk a na Facebooku Tesco Beh pre život.

Výsledky všetkých štyroch ročníkov Behu pre život

Poznámky pre vydavateľa k Behu pre život

• Nadácia Tesco organizuje beh po piaty raz
    • Tohto roku sa bude konať v šiestich mestách – Bratislava – Nitra – Trenčín – Žilina – Prešov a pribudla Banská Bystrica
    • Cieľom je vyzbierať 85 000 € na unikátny laboratórny prístroj Incucyte™ - prvý svojho druhu na Slovensku
    • Patrónmi behu sú Jozef Vajda, Martin Babjak, Lucia Medeková, Eva Pavlíková, Ján Greššo, Ľubomír Sekeráš, Vladimír Labant a premiérovo Katarína Berešová, Vladimír Orságh a hudobná skupina Heľenine oči
    • Organizátori očakávajú účasť 14 000 bežcov
    • Nadácia Tesco zorganizovala 28. 1.2012 premiérovo zimnú obdobu behu – Korčuľovanie pre život

Spoločnosť Tesco Stores SR, a. s., člen Zväzu obchodu a cestovného ruchu SR, vstúpila na slovenský trh v roku 1996 a v súčasnosti prevádzkuje 120 obchodov, z toho 5 obchodných domov, 22 expresov, 58 hypermarketov, z toho 7 Extra, 35 supermarketov a 17 čerpacích staníc. Prevádzkuje tiež dve distribučné centrá na potraviny v Beckove a v Prešove a štyri obchodné centrá Galéria v Bratislave-Lamači, Trnave, Nitre a Dunajskej Strede, v ktorých je vyše 150 obchodov so zameraním najmä na módu, obuv, doplnky, ako aj široké spektrum služieb vrátane občerstvenia a možností zábavy najmä pre deti. So svojimi vyše 9 500 zamestnancami patrí spoločnosť Tesco k najväčším súkromným zamestnávateľom na Slovensku. www.itesco.sk.