Beh pre život v Bratislave prelomil rekord!

5.5.2013 10:00:00 | Spoločenská zodpovednosť

Beh pre životBRATISLAVA 5. máj 2013 – Prvý zo série tohtoročného šiesteho ročníka charitatívneho Behu pre život odštartoval rekordom! V sobotu 4. mája 2013 sa na štart na Železnej studničke v Bratislave postavilo rekordných 4 194 ľudí. Bratislava tak prekonala svoj vlaňajší rekord o 377 bežcov. Jednotlivci aj rodiny prispeli na výskum rakoviny štartovným a darmi vo výške 16 418 EUR. Bežcov z Bratislavy a okolia v behu podporili patróni projektu herec Jozef Vajda a medzinárodná prezentérka aerobiku Lucia Medeková. „Veríme, že rekord prelomíme aj v ďalších mestách zapojených do Behu pre život počas mája a júna. Spoločne tak podporíme dobré veci – svoje zdravie a zároveň výskum rakoviny,“ uviedol Michal Dyttert, správca Nadácie Tesco, ktorá Beh pre život organizuje

Druhým zo šiestich zapojených miest do Behu pre život bude v sobotu 11. mája 2013 o 11.00 hod. Banská Bystrica. Do zbierky sa budú môcť zapojiť ľudia počas mája a júna okrem Bratislavy a Banskej Bystrice aj v Prešove, Nitre, Žiline a Trenčíne. Cieľom tohtoročného behu je za všetky vyzbierané príspevky a štartovné kúpiť špičkové laboratórne zariadenie na výskum rakoviny NanoSight. „Prístroj NanoSight bude jediný svojho druhu na Slovensku. Zariadenie pomôže pri výskume a liečbe rakoviny pacientom z celého Slovenska. Svojou schopnosťou merať objekty v nanosvete umožní pochopiť dorozumievanie zdravých buniek s nádorovými bunkami a pomôže pri vývoji nových diagnostických metód pri onkologických ochoreniach,“ uviedla Margita Klobušická, prezidentka Nadácie Výskum rakoviny, ktorá prístroj zakúpi pre Ústav experimentálnej onkológie SAV v Bratislave.

Čo je Beh pre život?

Tesco Beh pre život je séria nesúťažných charitatívnych behov v najväčších mestách Slovenska. Výhodou podujatia je, že sa ho môže zúčastniť každý bez rozdielu veku či fyzickej kondície vrátane rodičov s celkom malými deťmi. Trasu, ktorá je dlhá približne štyri kilometre, môžu účastníci prebehnúť alebo prejsť aj s deťmi v kočíku či  v spoločnosti svojho zvieracieho kamaráta. V tohtoročnom behu organizátori mysleli aj na najmenších účastníkov, ktorí môžu prebehnúť skrátenú verziu trate. Počas podujatia čaká na malých i veľkých bohatý sprievodný program. Účastníci behov sa môžu tešiť na autogramiádu patrónov charitatívneho behu. Športoví odborníci budú počas celého podujatia špeciálnymi prístrojmi merať záujemcom aktuálnu kondíciu a radiť, ako si ju ďalej zlepšovať a rozvíjať. Všetci účastníci dostanú na štarte tyrkysové tričko s logom podujatia a štartovné číslo. Každý je v cieli odmenený za svoj výkon a príspevok na dobrú vec symbolickou medailou a malým občerstvením v podobe ovocia, nápoja a tašky s darčekmi od partnerov projektu.

Výsledky Behov pre život v Bratislave:

Rok Názov prístroja na výskum rakoviny  Vyzbieraná suma SR  Vyzbieraná suma BRATISLAVA Počet bežcov SR Počet bežcov BRATISLAVA
    2008 Molekulárny farbiaci automat  20 328 € 1 138 € 1 925 215
    2009 Real-time PCR  23 257 € 4 550 € 4 733 1 166
    2010 Pyrosekvenátor  68 000 € 8 659 € 8 737 2 469
    2011 ELISpot  70 000 € 12 953 € 12 315 3 543
    2012 Incucyte  85 000 € 14 936 € 14 824 3 817
    2013 NanoSight  Cieľ: 85 000 € 14 418 € cieľ: 14 000 4 194
    Spolu   111 585 € 58 654 € 15 395 15 403

Termíny Behu pre život v roku 2013 (vždy v sobotu):

Mesto Termín Štart
    Bratislava – Partizánska lúka 4. 5. 2013 11.00 h
    Banská Bystrica – Námestie SNP 11. 5. 2013 11.00 h
    Prešov – Hlavná ulica 18. 5. 2013 15.00 h
    Nitra – Svätoplukovo námestie 25. 5. 2013 11.00 h
    Žilina – Námestie A. Hlinku 8. 6. 2013 15.00 h
    Trenčín – Mierové námestie 15. 6. 2013 15.00 h

Ako môžete prispieť na Beh pre život tento rok:

• Prihlásiť sa on-line alebo zaplatiť štartovné:
      • dospelí 6 €
      • deti od 6 do 18 rokov a dôchodcovia nad 62 r. 3 €
      • rodina (2 dospelí, 2-3 deti) 12 €
      • skupiny/školy 2 € za osobu a deti do 6 r. zdarma
    • Ľubovoľnou sumou na účet VÚB 2434842458/0200
    • Poslať DMS v tvare DMS BEZME na číslo 877 v hodnote 2 € SMS u všetkých troch mobilných operátorov. Nadácia dostane 96 % ceny z každej darcovskej SMS správy, t. j. 1,92 € prostredníctvom Fóra donorov na účet verejnej zbierky Beh pre život 2434842458/0200, ktorej cieľom je zakúpenie dôležitého prístroja NanoSight. Informácie o využití finančných prostriedkov nájdete na www.nvr.sk. Viac informácií: www.darcovskasms.sk
    • Kúpou darčekového predmetu – potítko, náramok alebo šilt v deň behu a počas verejných zbierok v obchodoch Tesco
    • Zorganizovať zbierku na pracovisku, v škole alebo v záujmovom krúžku
    • Kúpiť si niektorú z osobných vecí patrónov na www.aukcie.sk

Stav zbierky, trasy behov a fotografie môžu záujemcovia sledovať na webstránke www.behprezivot.sk.

Spoločnosť Tesco Stores SR, a. s., člen Zväzu obchodu a cestovného ruchu SR, vstúpila na slovenský trh v roku 1996 a v súčasnosti prevádzkuje 136 obchodov, z toho 5 obchodných domov, 28 expresov, 62 hypermarketov, z toho 8 Extra, 41 supermarketov a 18 čerpacích staníc. Prevádzkuje tiež dve distribučné centrá na potraviny v Beckove a v Prešove a štyri obchodné centrá Galéria v Bratislave-Lamači, Trnave, Nitre a Dunajskej Strede, v ktorých je vyše 150 obchodov so zameraním najmä na módu, obuv, doplnky, ako aj široké spektrum služieb vrátane občerstvenia a možností zábavy najmä pre deti. V roku 2012 spustila i unikátnu službu Tesco Potraviny domov. So svojimi 10 000 zamestnancami patrí spoločnosť Tesco k najväčším súkromným zamestnávateľom na Slovensku. Základom filozofie spoločnosti Tesco je poskytnúť zákazníkovi najvyššiu kvalitu za najlepšiu cenu a stať sa obchodom pre všetkých.www.tesco.sk